Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Beyoğlu'nun simgesi İstiklal Caddesi son tarihi değerlerini kaybetmek üzere

        Serhan Sevin/HABERTURK.COM

        1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni borçlar kanununun ’10 yılı dolduran kiracı gerekçesiz olarak tahliye edilebilecek’ maddesince son bir yılda yüzlerce tarihi kurum, kuruluş, dükkan tarihi yaşattıkları evlerini terk etmek zorunda kaldı. İstiklal Caddesi’ni İstiklal Caddesi yapan son üç tarihi dükkân ise yaşam mücadelesi veriyor. Kelebek Korse, Eller Sanat Galerisi ve Lebon Pastanesi İstiklal Caddesi’nin nesli tükenmek üzere olan son tarihi dükkânları. Tahliye davaları ile uğraşan dükkan sahiplerinin ortak cümlesi ise ‘Buralar kapanırsa bizler ekmeğimizi, İstiklal Caddesi ise tarihini kaybeder’.

        TURİST REHBER KİTAPLARINDA BİLE VARIZ

        35 senedir bu dükkanda olduğunu söyleyen Eller Sanat Galerisi sahibi Nurhan Acun sorgusuz sualsiz benimsediği dükkandan yaka paça çıkarılmak istenmesinin çok ağrına gittiğini söyledi. Kiracı olarak Santa Maria Kilisesi’ne bütün sorumluluklarını eksiz olarak yerine getirdiğinin altını çizen Acun ‘Buradan beni çıkarmak istemelerinin nedeni burayı fahiş fiyatlarla kiraya vermek. Burayı ben 1980 yılında tuttum. Buranın bütün tadilatlarını kendim yaptım. Kültür yuvası haline getirmeye çalıştım. Ben burada Anadolu medeniyetlerinin takılarını yapıyorum. Selçuklulara, Bizanslılara, Osmanlıya kadar bütün medeniyetler bu atölyenin içinde var oldu. Burası turistler açısından çok önemli ve sanat dolu bir yer. Ayrıca burada dönem dönem öğrenci de yetiştiriyorum. Darüşşafaka’ya kapılarımı açtım, oradaki öğretmenlerle anlaşıp çok güzel bir sergi oluşturduk. Burası turistlerin rehber kitaplarında İstanbul’da gezilmesi gereken yerler arasında gösterilen bir yer. Burası gerçek bir kültür merkezi’ diye konuştu. Tahliye kanununun tekrar görüşülerek yumuşatılmasını isteyen Nurhan Acun ‘Buranın kapanması sadece bana değil İstanbul ve hatta Türkiye’nin kültür tanıtımına zarar verecektir’ dedi.

        BU DÜKKAN TARİHİ HİKAYELERE KONU OLDU

        Yine Santa Maria Kilisesi ile davalık olan Kelebek Korse’nin sahibi İlya Avramoğlu ‘Bana hem kira tespit hem de tahliye davası açıldı. Bunun yanında açılan kira tespit davası bana göre inanılmaz acımasızdır. Burası 80 yıllık olarak İstiklal Caddesi’nin en eski dükkânıdır. Burası birçok tarihi olaya tanıklık etmiş, bir dönemin alışveriş kültürünü yansıtan son dükkândır’ dedi. ‘Bu tür yerleri ayakta tutmazsanız o mekânların tarihlerini yok edersiniz. Kelebek Korse kitaplara konu olmuş bir dükkândır. Ben görmedim fakat buraya gelen müşterilerimin anlattığı kadarıyla eski İstanbul’u anlatan hikâyelere bile konu olmuş bu dükkan’ sözleriyle Kelebek Korse’nin tarihi değerine vurgu yapan Avramoğlu ‘Ben bir orta nokta bulmaya çalışıyorum fakat kilise görüşme taleplerimin hepsini geri çevirdi. Yasa değişmez ya da mal sahibi geri adım atmazsa artık fazla zamanım kalmadı diyebilirim. Bu yasaya engel olunmazsa çok kısa zaman içinde Türkiye’de yüzlerce tahliye gerçekleşecek, nice markalar yok olacak. Burası kapanırsa ben çok şey kaybedeceğim fakat İstiklal Caddesi çok daha fazla şey kaybedecektir’ şeklinde konuştu.

        KAMP ARMEN DUYARLILIĞI LEBON PASTANESİ İÇİN DE GÖSTERİLESİN

        Karagözyan Ermeni Vakfına ait olan Lebon Pastanesi’nin ortaklarından Abdurrahman Cengiz ise ‘Bu tip yerleri Avrupa’da koruma altına alıyorlar’ diyerek söze girdi. Biz 30 yıldır bu dükkandayız. Bu işi bu kadar zamandır Avrupa’da yapsam herhalde evimden işe helikopterimle gidiyor olurdum. ‘Burada gerçekten tarihi değerlere önem verilmiyor’ diyen Abdurrahman Cengiz ‘Biz buraya girerken 18 milyar hava parası verdik. 2009’da beş yüz bin liraya yakın masraf yaptım. Beni çıkaracaklarını bilsem bu masrafları yapar mıyım? Görüşmek taleplerimizin hepsi reddediliyor’ dedi. Mahkemelerden aynı konularda farklı kararlar çıktığını belirten Cengiz ‘Yan taraftaki restoran da aynı vakfa ait. 8. Sulh Hukuk Mahkemesi yan dükkânın tahliye davasını reddetti, bizim 10. Sulh Hukuk Mahkemesi ise tahliye kararı verdi. Mahkemede itiraz ettiğimizde ise hakimin cevabı sadece Yargıtay’a gidin oldu’ diye konuştu. Sadece kendi haklarını istediklerini söyleyen Abdurrahman Cengiz ‘Biz Kamp Armen’de var olan hakkın geri iade edilmesi için gösterilen duyarlılığın Lebon Pastanesi için de gösterilmesini istiyoruz’ diyerek sözlerini noktaladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ