Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Türkiye’deki tek ikebana eğitmeni, 35 yıldır ders veriyor

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Türkan Füsun Güleç 61 yaşında, Türkiye’deki tek ikebana eğitmeni. 35 yıldır Türkiye’de ikebana dersleri veriyor. Güleç, İstanbul’daki home-ofis olarak kullandığı evinde öğrencilerine ikebana yapmayı ve ikebana felsefesini öğretiyor.

        İkebananın kelime anlamı “yaşayan çiçek’’. Doğada var olan çiçeği alıp evde, ofiste, mekanınızda yaşatmak demek. Çiçek yetiştirme imkânları kısıtlı olan ada ülkesi Japonya’da doğan ikebana eğitimini Türkiye’ye getiren Güleç, bu sanatla tanışmasını şöyle anlatıyor:

        “Eşimin konsolosluktaki görevi dolayısıyla 3 yıl kaldığım Japonya’dan Türkiye’ye döndüğümden beri İstanbul’da ikebana ile ilgili özel dersler veriyorum.”

        Japonya’da 3 yıllık eğitiminin ardından sertifika aldığını söyleyen Güleç, “Ben Türkiye’de bunu öğretirken 6 aylık ciddi bir çalışma öneriyorum. 1-2 ayda gelişme gösterenler de var. Konsolosluklarda dönem dönem bu eğitimler verilmiş ancak Türkiye’de benden başka ikebana öğreten kimse yok. İkebanayı günde en fazla 45 dakika yapabilirsiniz. Ruhunuza dönüp aynı resim yapar gibi içinizdekileri çiçeklere aktarıyorsunuz. İkebana masraflı değil” diyor.

        Eğitimlere genellikle kadınların geldiğini söyleyen Güleç, “İkebana tamamen bir terapi. Çok açmış çiçek geçmişi, yeni açan şimdiyi temsil ediyor. Goncalar ise geleceği. İkebanada çiçekler tek sayıda olmalı. En üstteki çiçek herşeyi yaratan yaradanı, ikinci sıradaki dünyayı, üçüncü sıradaki insanı temsil ediyor” diye konuşuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ