Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Genç Louis’nin izinde/ Deniz Egeli'nin yazısı

        Deniz EGELİ/ GAZETE HABERTURK-PAZAR

        19. yüzyıl Fransa’sı... Genç Louis, marangozluk yapan ailesini Jura’daki köyünde bıraktı. İmparatorun “Zengin olun” emrini takip etti. Bu uzun bir serüvendi ama o en sonunda III. Napoleon’un eşi, Kraliçe Eugenie’nin özel sandık üreticisi ve düzenleyicisi statüsüne erişti. Böylece her biri en yüksek el zanaatını yansıtan ürünleriyle dönemin Paris sosyetesinin de vazgeçilmezi oldu. Mirası, 21. yüzyıla kalacaktı.

        SERGİNİN VE LOUIS’NİN RUHU ASNIERES-SUR SEINE

        Bu sıra dışı ve büyük başarının kalbi, Paris yakınlarında bulunan Asnieres’deki aile evi ve atölyelerinde atıyor. Sınır tanımaz bir yenilikçi olan Louis Vuitton’un 1859 yılında Asnieressur Seine’de kurduğu atölyelerde bugün hâlâ ilk günkü zanaatkârlık teknikleriyle çok özel sandık ve deri ürünler hayata geçiriliyor. Ayrıca Vuitton Ailesi’nin çok uzun yıllar yaşadığı ev, atölyelerle aynı bahçe içinde yer alıyor. Louis Vuitton’un geçmişinden simge değeri taşıyan dönemleri, bugününü ve hatta geleceğini yansıtan müze ev ve Judith Clark’ın küratörlüğünü yaptığı yenilenen galeri geçtiğimiz hafta çok özel bir davetle açıldı. Louis Vuitton’un çok özel müşterilerinin, özel randevuyla gezebileceği galeri ve müze, adeta lüksün tarihine tutulmuş bir ışık değeri taşıyor. Peki bu nefis serginin ruhunu oluşturan hikâye nasıl oluştu?

        165 BİN BELGE, 23 BİN OBJE

        Louis Vuitton’un bütün arşivleri, değerli objeler ve belgeler her zaman büyük titizlikle korundu. Sandıklar, valizler, çantalar ve hazır giyim koleksiyonlarının yanı sıra müşteri kayıtları, satış kayıtları, posterler ve resimlerin orijinalleri saklandı. Judith Clark’ın bizzat seçtiği 165 bin belgeyi (110 bin müşteri kaydı) ve 23 bin objeyi bir araya getiren bu define, şimdi Paris Asnieres-sur Seine’de ziyaretçilerle buluşuyor. Galeride; prensler, maharajalar, film yıldızları ve modacılar kadar ismi saklı pek çok müşterinin şahsi eşyaları bulunuyor. Vuitton Ailesi’nin geçmişinin ve ince zanaatkârlık anlayışının sergilendiği Asnieres-sur Seine’deki galerideki tüm sergiler, farklı bir macerayı anlatan birçok filmin çekilebileceği bir plato niteliği taşıyor.

        MİLAT 1859

        Louis Vuitton, 1859 yılında atölyelerin inşa edilmesiyle zanaatkârlarına yakın olabilmek için bu toprakları aynı zamanda ailenin yaşam alanına dönüştürdü. 1870’lerde Louis ve eşi Emilie, Asnieres’e iyice yerleşti. Oğulları Georges’un 1880’deki düğünüyle beraber ailenin buradaki tarihi de başlamış oldu. Maison’un bugünkü haline gelmesi ise Georges’un 19. yüzyıl sonlarındaki “reformlarıyla” gerçekleşti. Aile, 1964’te Georges’un eşi Josephine vefat edene kadar o evde yaşamaya devam etti. Şu an aktif olarak Louis Vuitton’da çalışan ve özel üretimlerden sorumlu olan Patrick-Louis Vuitton dahil ailenin tüm oğulları sandık yapma sanatını bu atölyede öğrendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ