Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Çevre sakinleri isyanda, uzmanlar uyarıyor: Sağlığa zararlı

        Kurthan DEMİR - Büşra ÇIRPAN / GAZETE HABERTÜRK

        ‘2 YIL ÖNCE BURADA BALIK TUTULUYORDU’

        Tekne sahibi Halil Öztelk, “İki yaz evvel burada balık tutuyorduk fakat dere ıslah çalışmaları başladıktan sonra burası bu hale geldi. Şikâyetlerimiz sonucunda ilerideki Beyaz Köşk’e kadar temizlendi bugün de kalan kısmı temizleyecekler” dedi.

        ‘KURBAĞALIDERE’DE ARTIK CANLI YAŞAMIYOR’

        Mahalle sakini avukat Süleyman Erbaş, “2 sene önce su olan derede şimdi 20-25 cm kalınlığında bir tabaka var. Artık burada hiçbir canlı yaşamıyor. Önceden burada yürürken martıları, karabatakları ve balıkları seyredebiliyorduk” dedi.

        ‘ŞEHRİN İÇİNDE LAĞIM ÇUKURU OLMAZ’

        “Doğru bir proje yapıldıktan sonra Kurbağalıdere 1 yıl içinde pırıl pırıl hale getirilebilir” diyen İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon, Kurbağlıdere’nin durumunu şöyle değerlendirdi: “Temizlemek çok zor değil, basit bir teknoloji. İlk olarak kanalizasyon sistemi kurup atık suların Kurbağalıdere’ye akmasını engelleyeceksin. İkincisi orayı temizleyeceksin, dipte biriken çamuru alacaksın su akışını sağlayacaksın. Şehrin içinde lağım çukuru olmaz. Eğer bir koku duyuyorsanız onu teneffüs ediyorsunuz demektir. Uçucu asitleri de sürekli teneffüs etmek insanlara zarar verebilir.”

        KİMYASAL ATIK KAYGISI

        3 yıldır devam eden ıslah çalışmalarına rağmen hâlâ dereye atık boşalması Kadıköy halkını dereye kimyasal atıkların sızdığı konularında endişelendiriyor. Av. Erbaş bu konuyla ilgili, “Yetkililerin bu söylentilere son vermek için çalışmalar hakkında bilgi vermesi gerekli” diyor.

        ‘128 SOKAĞIN LAĞIMI DEREYE AKIYOR’

        Osmanağa Mahallesi Muhtarı Serap Tuncer “Dere ıslahı çalışmaları yaklaşık 2.5 yıl önce başladı. Fakat eski Salı Pazarı’nın olduğu yere gelince çalışmalar durdu. 128 sokağın bütün kanalizasyonu hiçbir engele takılmadan Kurbağalıdere’ye bağlanıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ