Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Terzilik geleneğini devam ettiriyoruz’

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        Biraz kendinden bahseder misin?

        Modaya olan tutkum çok küçük yaşlarda başladı. New York’ta Fashion Institute of Technology’de moda okudum ve daha sonra Torino İtalya’ya yuvama geri döndüm. İtalya doğup büyüdüğüm yer olduğu için burada kendimi göstermemin, çalışmamın daha doğru olacağını düşündüm, çünkü kendimi en iyi ifade edebildiğim yer burasıydı. Dikiş ve tasarımla tanışmam ailem sayesinde oldu. Büyükannem terziydi; bir atölyesi vardı ve tüm kıyafetlerimizi o dikerdi. Ben de onunla birlikte terziliğe âşık oldum. İtalyan sanatının ve işçiliğinin en güzel örneklerini gördüğüm bu atölyede yetişmek benim için büyük şanstı. Ve ben de köklerime sahip çıkarak, öğrendiklerimle 2012’de markamı çıkardım ve butiğimi açtım. Bu butikte her şey tıpkı eski günlerdeki gibi el yapımı ve özel işçilikle tasarlanan parçalardan oluştu.

        Kendi markanı kurmaya nasıl karar verdin?

        New York’ta moda eğitimi aldıktan sonra işin biraz detayına da merak sardım. Dikiş dikmek, kumaş kesmek ve kumaştan anlamak benim için çok önemliydi. Kısacası işin mutfak tarafıyla ilgiliydim. İtalya’ya döndüğümde, el yapımı tasarımlarda sektörde büyük boşluklar olduğunu gördüm. Kadınlar artık giydikleri kıyafetlerden memnun değillerdi çünkü herkes aynı parçayla kendini özel hissetmiyordu. Bunun hâlâ geçerli olduğunu söylemeliyim. Marta Scarampi markasını çıkarma sebebimiz, kadınların giyinirken kendilerini özel hissetmelerini sağlamaktı.

        Marta Scarampi terziliği ön planda tutan çok genç bir marka. Köklerine sahip çıkıp modern olmayı nasıl başarıyorsun?

        Dediğiniz gibi terzilik sanatını ve değerlerini, kaliteden ödün vermeden şık ve zamansız tasarımlarla buluşturuyoruz. Terzilik geleneğini devam ettiren, limitli sayıda ve kişiye özel üretim yapan bir markayız. İtalya’nın eşsiz dokusu ve kumaşları benim vazgeçilmezim. Evet, büyükannemden gelen kıymetli bir mirasım var. Bu özel mirasa ve köklere sahip çıkarak modern çizgilerle bunu koleksiyonlarıma yansıtıyorum. Nostaljik çizgilerle modern ve çağdaş tasarımları bir arada muhteşem bir ahenkle sunuyorum. Zaten modada eskiye dönüş her sezon karşımıza çıkıyor. Bu eskinin kıymetini anlamamızı sağlıyor.

        Nasıl bir müşteri portföyünüz var?

        Kendine güvenen, sofistike, seyahat eden, çağdaş, yeniliğe açık ve diğer kadınlara benzemek istemeyen özgün ve stil sahibi kadınlar olarak tanımlayabilirim. Farklılık yaratmak isteyen kadınların hepsi bizim koleksiyonumuzdan kendi tarzlarına uygun parçalar bulabilir. Ya da onların istekleri doğrultusunda biz onlara özel parçalar tasarlayabiliriz.

        Kişiye özel tasarımda nelere dikkat ediyorsunuz?

        Koleksiyondan bir parçayı onlara özel tekrar tasarlayabiliyor musunuz? Evet, tasarlıyoruz. Seri üretim yapmıyorum. Her sene iki sezon koleksiyon çıkarıyorum. Ve bu parçalar kişiye özel tekrar tasarlanıp tekrar dikilebiliyor. Tek dikkat ettiğim şey, müşterimin kendini güzel ve iyi hissetmesi. Müşteriler istedikleri tasarımı, istedikleri kumaş ve desenlerle kendilerine özel sipariş edebiliyor. Müşterilerin isteklerine göre tasarlayıp dikiyorum.

        ‘EN ÖNEMLİ FARKIMIZ EL İŞÇİLİĞİMİZ’

        2015 yaz koleksiyonundan bahsedelim...

        2015 yaz koleksiyonumda öncelikle naif ve zarif bir denge yakalamaya çalıştım. Maskülen ve feminen parçalar, pastel, neon renkler, çiçek çizgi desenlerle zıtlığın uyumunu yakalamaya çalıştım. Koleksiyonda sınırlı sayıdaki parçaların yanı sıra el işlemleri, makrome, nakış, elle dokunan özel kumaşlar ve zarif detaylar ön plana çıkıyor. Kumaşlarımız çok özel ve kaliteli. Bu kumaşları giydiğiniz zaman farkı bedeninizde hissedebiliyorsunuz. Kadınlara zamansız, zarif ve kendilerini rahat aynı zamanda şık hissedebilecekleri parçalar tasarladık. Her bir parça özel üretim, sınırlı sayıda ve el işçiliğiyle tasarlandı.

        Peki ya kumaşlar...

        Kumaşlar ilham kaynağım. İlk önce kumaşları görüp sonra tasarım yapıyorum. Yaz sezonu olduğu için özel keten kumaşlar üzerine çalıştık. Tüm kumaşlarımız İtalya’da üretiliyor.

        Özel dikim ve özel işçilikle tasarlanan parçalar genelde pahalıdır. Sizler uygun fiyat aralığında bu hizmeti verebiliyorsunuz sanırım, yanılıyor muyum?

        Hem çıkardığımız koleksiyonlarda hem de kişiye özel dikimlerde uygun fiyat politikası uyguluyoruz. Herkes bütçesine göre bizden alışveriş yapabilir.

        İtalya Torino’da mağazanız var, eminim konu moda olunca rekabet İtalya gibi bir yerde kaçınılmaz oluyor. Sizin farkınız nedir?

        Aslında biz hem mağazayız hem de özel dikim yapan bir atölyeyiz ve bu da bizi diğer marka ve mağazalardan ayıran en önemli özellik. Çünkü İtalya’da genellikle terziler ve özel dikim atölyeleri, apartman katlarında ve özel dairelerde olur. Biz hem hazır giyim koleksiyonumuzu mağazamızda sunuyoruz hem de mağazamızın içindeki atölyede kişiye özel hizmet veriyoruz.

        İstanbul’a ilk gelişiniz mi?

        Türk kadınlarının tarzı hakkında neler söylemek istersiniz? İstanbul’a ikinci gelişim. İlk geldiğimde inanılmaz kar vardı, şimdi ise yaz havası var, gerçekten tüm iklimleri, farklı kültürleri ve dokuları bir arada yansıtan, size yaşatan ve yaşayan bir şehir. Her köşesinden tarih akıyor. Türk kadınları gerçekten çok zarif ve stil sahibi. Aksesuvarlara düşkün, iyi giyinmeyi ve kıyafete yatırım yapmayı seviyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ