Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Terasın şef kardeşleri/ Sema Ereren'in yazısı

        Sema EREREN/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Bizden söylemesi; bu abi kardeş her eve lazım! Onlar, Mixo’nun en gözde ikilisi. Yakup (24) ve Burak Fındık (29) kardeşler, biri barın, diğeri mutfağın başında harikalar yaratıyor. Sürekli yenilik peşinde olmalarına hayran kalmamak elde değil. Bugüne dek levreğin pancarlısını mı denemediler dersiniz şalgamlı rakı kokteylini mi? Deneyimli işletmeci Ayşegül İlsever’in başında olduğu, Taksim Talimhane’deki Martı İstanbul Hotel’in 12. katındaki Mixo Terrace’ta, Boğaz’dan Tarihi Yarımada’ya uzanan müthiş manzara karşısında Fındık kardeşlerin elinden çıkan lezzetlere davetlisiniz.

        Burak Fındık/Mutfak Şefi

        Mutfak Şefi Burak Fındık’ın meslekte 7. yılı. Elinden çıkan hünkarbeğendi, mekânın favorileri arasında. O leziz pancarlı ılık levreği nasıl 10 dakikada hazırladığını sorduğumda ise gülümseyerek “Minimum 60 müşteri oluyor, her birine 15 dakikada servis yapabilmek için el çabukluğu lazım” diyor ve başlıyor en iddialı tariflerinden ikisini anlatmaya...

        Pancarlı ılık levrek

        Malzemeler

        ■ 100 gr kırmızı pancar

        ■ 240 gr levrek

        ■ 20 gr beyaz şarap

        ■ 20 gr beyaz şarap sirkesi

        ■ 300 gr zeytinyağı

        ■ 150 gr portakal

        ■ 40 gr Akdeniz sos

        ■ 2 gr taze kekik

        ■ 1 gr defne yaprağı

        ■ 1 adet misket limonu

        ■ 1 havuç, 1 kabak, 1 kornişon turşu

        ■ 1 adet limonun kabuğu, 1 adet salatalık kabuğu

        ■ 10 gr maydanoz

        5 gr tuz

        Hazırlanışı 20 gram beyaz şarap ve 20 gram beyaz şarap sirkesi, 1 misket limonu, 3 defne yaprağı, 1 portakal ve 200 gram zeytinyağıyla beraber 2 fileto levrek yaklaşık 12 saat bekletilerek marine edilir. Pancarlar 35 dakika haşlanır. Akdeniz sos için 1 havuç, 1 kabak (dış kısmı), 1 adet kornişon turşu, 1 adet limonun kabuğu, 1 adet salatalık kabuğu, 100 gram zeytinyağı, 10 gram maydanoz olmak üzere tüm malzemeler minik minik doğranıp 5 gram tuz da eklenerek 1 gün bekletilir. Tabağa haşlanmış pancar çok ince doğranarak dizilir. Üzerine Akdeniz sos gezdirilir. Ardından marine edilmiş levrekler isteğe bağlı olarak rulo şeklinde ya da başka biçimde hazırlanarak soslu pancarların üzerine dizilir. Taze baharat ve misket limonu kabuğunu da balığınıza tat vermesi için ekleyebilirsiniz.

        Izgara lokum

        Malzemeler

        ■ 200 gr bonfile

        ■ 50 gr enginar

        ■ 120 gr patates

        ■ 80 gr kuşkonmaz

        ■ 30 gr krema

        ■ 50 gr demi glace sos

        ■ Çubuk vanilya

        ■ 2 gr deniz tuzu

        ■ 0.1 gram safran

        ■ 15 gr zeytinyağı

        Hazırlanışı

        Patates konfit için 45 dakika boyunca 130 derecede patatesler yağın içinde, safranla beraber pişirilir. Ardından patatesleri yağından süzüp bekletin. Kemik suyuyla yaklaşık 3 günde hazırlanan demi glace sosu yerine hazır toz şeklinde olanlarından kullanabilirsiniz. İpucu ise sosu kaynatırken içine çubuk vanilya atmanız. Tabağa safranlı patates konfiti ve ızgaralanmış enginarı ekleyin. Enginarı isteğe göre kremayla tavada az miktarda pişirebilirsiniz. Eti ızgarada pişirin ve onu da tabağa koyun. 1.5 dakika kuşkonmazı kaynatın ve pişmeye devam etmemesi için hemen buzlu suya atın. Ardından taze baharatlarla ızgaralayıp tabağa ekleyin. Demi glace sosu gezdirdiğiniz tabağınız servise hazır.

        Yakup Fındık Bar Şefi

        24 yaşındaki Yakup Şef, barda şurup ya da kimyasal içerikli hiçbir şey kullanmıyor, tüm meyveleri mevsiminde alıp hazır ediyor, aromalı votkaları bile deneme yanılma yöntemiyle kendisi yapıyor. Mesela fındık şurubu değil de fındıkta bekletilmiş özel votka karışımını kullanıyor. Patlıcanlı ve pancarlı kokteyl ile rakılı kokteylleri en popülerlerinden. “Dışarıda ben nasıl sunulmasını istiyorsam gelenlere de öyle özenle servis yapıyorum. Sürekli yenilik peşindeyiz” diyor ve anlatıyor pancarlı kokteylin yapılışını

        Pancarlı kokteyl

        Malzemeler

        ■ 3 nektarin veya şeftali

        ■ Votka

        ■ Şekerli su

        ■ Pancar

        ■ Portakal

        ■ Ananas suyu

        ■ Mevsim meyveleri

        Hazırlanışı

        1 litre şeftali votkası için, 3 nektarin ya da şeftaliyi kesip cam şişenin içine koyun. 3’te 2’si kadar votka,1/3’ü kadar da şekerli su ekleyip 2 haftaya yakın bekletin. Kabuklarıyla beraber pancarları biraz haşlayıp soyun ve ince ince kesin. Portakalı kesin. Bardağa hazırlamış olduğunuz şeftali votkasını çay bardağının 1/3’ü kadar ekleyin ve kestiğiniz portakalı votkayla ezin. İnce ince kesilmiş pancarları bardağın etrafına dizip buz koyun. Geri kalan kısmını istediğiniz kadar ananas suyu ve votkayla doldurup bardağı mevsim meyveleriyle süsleyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ