Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul’da 1126 kamu binası depreme hazır

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul'u muhtemel bir depreme hazırlamak amacıyla oluşturulan “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” (İSMEP) kapsamında 9 yılda okul, hastane, sağlık ocağı, yurt, idari ve sosyal hizmet binası olmak üzere toplam 900 kamu binası güçlendirme ve onarımdan geçti, 226 bina da yeniden yapıldı.

        “Geleceğimizi güçlendiriyoruz” sloganıyla 2006’da kurulan İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’nin yürüttüğü İSMEP kapsamındaki çalışmalara ilişkin bilgi veren İSMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin, afet olmadan önlem alma amacıyla başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarının depremlere karşı güçlendirildiğini ve yeniden yapıldığını söyledi.

        İSMEP’in 1.5 milyar euro bütçeye sahip olduğunu ifade eden Elgin, projeyle kentteki afet yönetimiyle ilgili kurum ve kuruluşların, depremlerden kaynaklanan acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını ve müdahale kapasitelerinin iyileştirilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

        Elgin, projenin kamu binaları, kültürel ve tarihi miras kapsamındaki binalara ilişkin zarar azaltma faaliyetlerini de kapsadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

        “Büyük bir bölümü deprem riski altında olan kentin tüm ilçelerine yayılan güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları kapsamında, 2015 itibarıyla 800 okula ulaşıldı. Bu çalışmalarla 1.5 milyon öğrencinin güvenli okullarda eğitim görmesi mümkün oldu. İSMEP ile okulların kapasiteleri de yükseltildi. Yeniden yapımda okulların kapalı alanları 2.5 kat, derslik sayısı 1.8 kat, öğrenci sayısı 1.7 kat artırıldı. Yeniden yapılan okullar estetik, doğaya uyumlu mimarileriyle de dikkat çekiyor. Tüm dünyada ilgiyle takip edilen yeşil bina konsepti eğitim yapılarında da benimsendi ve uygulandı.”

        5.5 MİLYONA GÜVENLİ HİZMET

        İSMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin, projeyle sağlık alanında yapılan güçlendirme ve yeniden yapım sayesinde yılda 5.5 milyon kişiye güvenli binalarda hizmet verilmesinin hedeflendiğini anlattı. Elgin, AFAD tarafından kullanılan Hasdal ve Akfırat Komuta Kontrol Merkezleri’nin de tam donanımlı olarak inşa edildiğini, afet anında her birinde 500 kişinin çalışabileceğini belirtti.

        SON BİR YILDA 20 OKUL YAPILDI

        Proje kapsamında 2006’dan bu yana 726 okul, 35 hastane, 59 sağlık ocağı ve poliklinik, 39 idari bina, 25 yurt binası, 16 sosyal hizmet binası olmak üzere 900 kamu binası güçlendirme ve onarımdan geçti. 46 okul ve 7 hastanenin güçlendirme ve onarımı ise devam ediyor.

        Projeyle 197 okul, 2 hastane, 2 sağlık ocağı ve poliklinik, 9 idari bina, 10 yurt, 6 sosyal hizmet binası olmak üzere 226 kamu kurumu da yeniden yapıldı. 21 okul, 4 hastane, ve 2 idari binanın ise yeniden yapımı sürerken, 28 okul ve 1 yurt binası da ihale aşamasında bulunuyor.

        Projeyle 866’sı okul olmak üzere bin 61 kamu binasında güçlendirme ve onarım hedeflendi. Son bir yılda 47 okul, 29 hastane ve 5 yurt binası güçlendirme ve onarımdan geçti. Yine son bir yılda 20 okul, 4 hastane, 3 idari bina ve 15 yurt yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ