Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kraliçe’nin rekorları

        Alihan MESTCİ/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        1952 Kraliçe II. Elizabeth, babası 6. George’un ölüm haberini Kenya gezisinde aldı ve hemen İngiltere’ye döndü. Elizabeth’i havaalanında Winston Churchill karşıladı.

        1953 Taç giyme töreni Westminster Abby’de 2 Haziran 1953’te gerçekleşti. Sağanak yağışa rağmen büyük kalabalıklar sokaklarda toplanıp kraliçeyi izledi. Kraliçe’nin isteğiyle seremoni tarihte ilk defa televizyondan da yayınlandı

        1953 Kraliçe Elizabeth İngiliz Uluslar Topluluğu turunu tamamladı. Bugün, dünyanın en tecrübeli “devlet ziyaretçisi”. İktidarı sırasında 261 resmi gezi yaptı, toplamda 130 ülkeyi ziyaret etti.

        1960 Tahttayken ilk doğumunu yaptı. Andrew 1960’ta, Edward 1964 yılında doğdu. Kraliçenin tahta çıkmadan önce 2 çocuğu olmuştu: Prens Charles ve Prenses Anne. Şu anda Kraliçe Elizabeth’in 8 torunu ve 1 torununun torunu var.

        1970 Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yaptığı bir ziyaret sırasında kraliçe yeni bir gelenek başlattı: Yürüyüş. Bu sayede insanlarla tanışabiliyordu. Kraliçenin görevleri iki başlık altında toplanabilir; devlet başkanı olarak sahip olduğu anayasal ve temsili görevler ile ulusun başkanı olarak sahip olduğu sosyal ve kültürel görevler.

        1977 Kraliçenin Gümüş Jübile’si 1977 yılında bütün Britanya’da kutlandı. Tahta çıkışının 25. yıldönümünü ailesiyle birlikte Windsor Kalesi’nde geçirdi. Kutlamaları 500 milyon kişi ekrandan izledi. Sadece Londra’da 4 bin sokak partisi düzenlendi.

        1979 Ülkenin ilk kadın başbakanını Buckingham Sarayı’nda ağırladı. Margaret Thatcher daha sonra iki kez daha seçildi. Thatcher’in yönetimi sırasında enflasyon hızla düştü ancak işsizlik oranı yükseldi. Bu dönemde Falkland Adaları yüzünden İngiltere Arjantin ile çatıştı.

        1986 Çin’i ziyaret eden ilk İngiliz monark oldu.

        1992 “1992 yılını zevkle hatırlamıyorum. O yıl korkunç bir yıl oldu’’ demişti kraliçe. 1992’de kraliçenin Windsor Kalesi’ndeki özel odasında bir yangın çıktı. Bu odanın yeniden yapılması için para toplamak isteyen kraliçe 1993’te Buckingham Sarayı’nı ilk defa halka açtı.

        1997Prenses, erkek arkadaşı Dodi el Fayed ile birlikte Paris’te bir tünelde yaşanan otomobil kazasında hayatını kaybetti. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada kraliçenin çok üzgün olduğu söylendi.

        2000 4 Ağustos 2000’de Elizabeth Bowes-Lyon, yani ana kraliçe 100. yaş gününü kutladı. II. Elizabeth’in annesi 30 Mart 2002’de hayatını kaybetti, İngiliz tarihindeki tüm kral ve kraliçelerden daha uzun yaşadı.

        2002 Kraliçenin Altın Jübile’si 2002’de gerçekleşti. Tahttaki 50. yılıydı. Jübile gösterisine 1 milyondan fazla kişi tanık oldu.

        2005 Londra terör saldırılarından sağ kurtulanları tek tek hastanelerde ziyaret etti.

        2012 Tahttaki 60. yılını kutladı ve Elmas Jübile yapıldı. Olimpiyatlara denk gelen yaz, Londra cıvıl cıvıldı

        TAHT SIRASINDA İLK NUMARAYA YÜKSELİŞİ

        21 Nisan 1926’da, Londra Mayfair’de York Prensesi Elizabeth olarak dünyaya geldi. Elizabeth Alexandra Mary adıyla Buckingham Sarayı Şapeli’nde vaftiz edilen Elizabeth, hayatının ilk yıllarını Picadilly 145 numaradaki aile evinde geçirdi. 1930 yılında kız kardeşi Prenses Margaret Rose doğdu. “Lilibeth” evde eğitim aldı. Fransızca biliyor, anayasal tarih, hukuk, müzik, sanat ve din eğitimleri de var. Doğduğu sırada, tahta çıkma sırasında 3 numaradaydı. Babasının kral, onun da bir gün kraliçe olması beklenen bir şey değildi. V. George öldükten sonra, tahta en büyük oğlu, Elizabeth’in amcası VIII. Edward geçti. Ancak Kral Edward, Amerikalı Wallis Simpson ile evlenebilmek için tahttan feragat etti. Böylece Elizabeth’in babası tahta geçti. Bu sayede Elizabeth bir anda taht sırasında ilk sıraya yükseldi. Tahta çıktığında Philip ile 5 yıllık evliydi. Düğün töreni epey sadeydi çünkü ülke yeni savaştan çıkmıştı. Kraliçe II. Elizabeth, 2007’de, 60 yıl boyunca evli kalan ilk kraliyet ailesi üyesi oldu.

        YILDA 2 PASTA

        II. Elizabeth'in 2 doğum günü var. İlki gerçek doğum günü olan 21c Nisan. Diğeri kraliçenin resmi doğum günü olarak kabul edilen 2 Haziran.

        'WİNSTON'

        İlk ismiyle andığı tek başbakan, kendisini çocukluğundan beri tanıyan, babası Kral 6. George’un ölümünden sonra onu havaalanında karşılayan Sir Winston Churchill.

        MAJESTELERİNİN MODELLERİ

        Kraliçe tacını taktığında, dönemin “süpermodel”i aristokrat Bronwen Pugh idi. Twiggy, Jean Shrimpton, Naomi Campbell ve Kate Moss yine onun hükümdarlığında zirve yıllarını yaşadı. İngilizlerin şimdiki gözde ismi, yıllar sonra bir başka aristokrat: Cara Delevingne. Cara’nın büyükannesi, Kraliçe Elizabeth’in tek kardeşi Prenses Margaret’ın nedimesiydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ