Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi A’dan Z’ye New York Moda Haftası

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        Eylül ayı, biz moda yazarları için moda haftaları demek. New York Moda Haftası bu yıl, 10-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Ünlü markalar ve tasarımcılar 2016 ilkbahar-yaz hazır giyim koleksiyonlarını sergileyip önümüzdeki yazın trendlerini belirledi. New York her zamankinden daha hareketli bir hafta geçirdi; Givenchy, Paris’ten New York’a gelerek ilk defilesini 11 Eylül’de sergiledi, yıldönümleri kutlandı, işbirlikleri defilelere daha da renk kattı. İşte tüm yenilikleriyle New York Moda Haftası.

        YENİ LOKASYON

        Yıllardır Lincoln Center’da gerçekleşen Mercedes-Benz New York Moda Haftası bu yıl yer değiştirdi. Bu sene New York Moda Haftası yepyeni iki lokasyonda kusursuz start aldı. Dönüşümlü olarak Moynihan Station ile Clarkson Square’deki Skylight’ta gerçekleşen defileler Lincoln Center’ı aratmadı. Zaten öncesinde, sanat, moda ve müziğin bir arada olduğu dinamik lokasyonlarda modaseverlerin unutulmaz günler yaşayacağı açıklanmıştı ki öyle de oldu.

        NEW YORKER'LAR

        New York’ta New Yorker gibi koleksiyonlara imza atan markalar şehrin moda kokan, özgün ve renkli sokak modasını podyumlara taşıdı. Nicole Miller, New York sokak modasından kontrastlar sunarak 2016 ilkbahar yaz koleksiyonunda grafiti desenler, renkli baskılar ve eğlenceli aksesuvarlar ile New York’un enerjik havasını tasarımlarına yansıttı. Bir diğer New York’lu marka, Kate Spade New York’tu. Her sezon renkli sunumlarıyla dikkat çeken Kate Spade, 2016 ilkbahar yaz koleksiyonu için bir “New York bahçesi” kurdu. BCBG Max Azria defilesinde ise California güneşi tasarımlara renk kattı. DKNY, ‘Kaybolan Parçalar Arasında Olmak’ koleksiyonu ile markanın güçlü kimliğini ortaya çıkardı, Michael Kors ise çok sevdiğimiz elegan tavrını 2016 ilkbahar yaz koleksiyonundaki feminen parçalarıyla yeni sezonda da sürdürdü.

        GİVENCHY RÜZGARI

        Paris’te görmeye alıştığımız Givenchy, moda haftalarının ilk durağı olan New York’taydı. Riccardo Tisci bir ilke imza atarak Givenchy koleksiyonunu New York Moda Haftası kapsamında Freedom Tower manzaralı Pier26’da gerçekleştirdi ve modaevi ile birlikteliğinin 10. yılını muhteşem koleksiyonu ile taçlandırdı. Givenchy bünyesindeki tek değişiklik lokasyon değildi. Davetiyelerin yerini biletlere bıraktığı defileyi 1200 modasever ile birçok ünlü yıldız seyretti. Sevgi ve paylaşma temalarıyla şekillenen Givenchy 2016 ilkbahar yaz koleksiyonunda Riccardo Tisci, defilenin finalini Givenchy modaevi için bugüne dek tasarlanan ikonik tasarımları yeniden yorumladığı parçalarla yaptı. Koleksiyonda muhteşem işçilikle göze çarpan dantel detaylar, dramatik couture parçalar, siyah ve beyazın hakimiyeti dikkat çekti. Gecenin talihsiz olaylarına gelirsek... Kanye West ve Kim Kardashian çiftinin gecikmesi üzerine defile bir saat geç başladı, Victoria Secret modeli Candice Swanepoel podyumda yürürken düştü.

        ÜNLÜ YAĞMURU

        En çok ilgi gören defile hiç şüphesiz Givenchy oldu. Meşhur çift “KimYe” defilenin en dikkat çeken isimleriydi. Riccardo Tisci’nin yakın arkadaşları Kanye West ve hamile eşi Kim Kardashian defile için en önde yerlerini aldılar. Amanda Seyfried, Uma Thurman, Laetitia Casta, Ciara, Carine Roitfeld, Nicki Minaj, Courtney Love, Margot Robbie, Christina Ricci, Hailee Steinfeld ve Irina Shayk Givenchy defilesi için ilk sırayı dolduran diğer ünlü isimlerdi. 15 yıldır hiçbir defileye katılamayan Julia Roberts yakın arkadaşı Riccardo Tisci için bu kuralı bozdu. Riccardo Tisci baskılı tişörtü ve takım elbisesiyle bizce defilenin en cool ismiydi. Gecenin onur konuğu olan Roberts, Givenchy’nin 2015 ilkbahar yaz kampanyasının reklam yüzü olmuştu hatırlarsanız.

        ÖZEL PARTİLER

        Özel partiler, defileler kadar merak konusu olur. New York gece hayatı moda haftasıyla birlikte iyice hareketlenirken, birbiri ardına düzenlenen partiler ünlülerin akınına uğradı. Hollywood’un ünlü isimleri, sanatçılar, top modeller, editörler, trendsetter’lar önce defilelerde sonra partilerde buluştular. Refinery29, Marc Jacobs ve Rihanna moda dolu günlerin fitilini ateşlemekle kalmayıp ünlülerin akın ettiği partilere imza attı. Bunlardan en dikkat çekeni 10. yılını kutlayan Alexander Wang’in defile sonrası düzenlediği özel partiydi. Başarılı tasarımcı izleyenleri için striptiz kulübe çevirdiği parti alanını direk dansı yapan 7 dansçıyla renklendirdi. Bella Hadid, Mary J Blige, Kylie Jenner gibi genç isimler Wang’in düzenlediği partide eğlendi. Nicki Minaj, Missy Elliott, Foxy Brown ve Courtney Love partide sahneye çıkıp şarkı söylediler.

        NİCE YILLARA

        New York Moda Haftası bu yıl kutlamalara sahne oldu. Alexander Wang, markasıyla birlikte sektördeki 10. yılını kutladı. Bu sene 10. yılını kutlayan bir başka tasarımcı ise Phillip Lim’di. Başarılı tasarımcı 2016 ilkbahar yaz koleksiyonunu çok özel bir defileyle sundu. Tecrübeli isim Max Azria ise 30. yılını devirdi ve bu özel yılını muhteşem bir defile ile taçlandırdı. Diane Von Furstenberg, ikonik bandaj elbisenin 40. yılını muhteşem bir defileyle gözler önüne serdi.

        Alexander Wang, markayla özdeşleşen sokak ruhunu podyuma taşıdı. En çok beğenilen koleksiyonlardan biri olan Herve Leger by Max Azria, moda otoritelerinden bu sezon da tam not aldı. İkonik bandaj elbise, modern formlar, geometrik desenler, farklı dokular ve şık detaylarla Herve Leger kadınının zarif ve zamansız tarzını bir kez daha ortaya çıkardı.

        İŞBİRLİKLERİ

        2010’da New York MoMA’da gerçekleştirdiği performansla çağdaş sanatın bir numaralı ismi haline gelen performans sanatçısı Marina Abramovic, Givenchy defilesinin sanat yönetmenliğini üstlendi. 11 Eylül dolayısıyla müzik ve dekoru titizlikle çalışan başarılı sanatçı, dekoru da geri dönüşümlü materyallerden seçti. Prabal Gurung ve ünlü fotoğrafçı Steven Sebring işbirliği sezonun en teknolojik defilesine imza attı. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Gareth Pugh, Lexus ile birlikte dev video enstalasyonları ve canlı dans performansları eşliğinde ilk New York çıkarmasını yapmıştı. Bu yıl ise bu görevi Prabal Gurung üstlendi ve yine Lexus sponsorluğunda Steven Sebring işbirliği ile multimedya bir moda şovuna imza attı. Steven Sebring, 360 derece çekim teknolojisiyle defilenin her açısını kareledi.

        DVF'DE TOP MODEL ÇIKARMASI

        New York moda haftasında yılın en başarılı top modelleri Diane Von Furstenberg (DVF) defilesinde buluştu. Defilenin baş mankeni Karlie Kloss’un eşiliğinde top modeller Gigi Hadid, kardeşi Bella Hadid, Kendall Jenner, Jourdan Dunn, Lily Aldridge, Irina Shayk gibi ünlü top modeller defilede boy gösterdi.

        GÜÇLÜ VE MODERN

        Kendini en iyi şekilde yansıtmak isteyen kadınlar için tasarım yaptığını belirten Victoria Beckham, bu sezon da yılın güçlü ve modern kadınlarını modaseverlerle buluşturdu. New York’a alışan Beckham, moda otoritelerinden tam not aldı. Derek Lam, Elie Tahari, Phillip Lim, Jason Wu gibi tasarımcılar zarif ve güçlü siluetlerle New York semalarında hafızalara yer eden tasarımlara imza attı.

        2016 YAZININ TOP 10 TRENDİ

        1 ÇİÇEK

        2016 ilkbahar yaz sezonunda 3D çiçekler ve floral baskılar koleksiyonlara renk katarken, çiçek motifleri romantik bir yazı işaret ediyor.

        2 MİLİTER

        Militer parçalar 2016 yaz sezonunda da hâkimiyetini sürdürüyor. “Uygun adım marş” diyen yeni sezon önümüzdeki yaza da damga vuracak gibi.

        3 FIRFIR

        1970’lerin özgür tarzı 2016 ilkbahar yaz sezonunda şiddetle hissediliyor. 70’ler modasına gönderme yapan fırfır önümüzdeki yaz özellikle elbiselere feminen bir dokunuş bırakıyor.

        4 BEYAZ

        Tasarımcılar temiz bir sayfa açarak bembeyaz bir yaz geçireceğimize dair adeta ağız birliği yapmış gibiler. Zamansız renk beyaz, önümüzdeki yaz da sezonun romantik havasına kusursuz eşlik ediyor.

        5 TRANSPARAN

        2016 yazı ile birlikte artık “transparan” denilince akla ağır kıyafetler gelmesin. Transparan şıklık, sadece şov dünyasında ve özel davetlerde tercih edilmiyor, birkaç modern uyarlama ile günlük hayatımızda da yerini alıyor. Şeffaf bluzlar, ince şifonlar ve file parçalar günlük hayatın “yeni transparanı”.

        6 SPORTİF

        Günlük yaşamı kolaylaştıran, hem şık hem de rahat olmayı sağlayan “sportif şıklık”, 2016 ilkbahar yaz sezonununda da trend öncülerinden.

        7 MASKÜLEN

        Yeni sezonun maskülen tavrı; gömleklerin eşlik ettiği meşhur “culottes”, yani pantolon etekler, şort ve klasik pantolonlarla kendini gösteriyor.

        8 70’LER

        2015 kış sezonundan 2016 yaz sezonuna direkt geçiş yapan 70’ler, bohem havayı gardıroplara hapsediyor. 70’lerin efsanevi kesimi anvelop bizi hiç terk etmemiş gibi samimi, elegan tavrıyla yine ve yeniden sokakları adeta donatıyor.

        9 DERİ

        Yaz derisi tüm cazibesiyle yine bizleri yalnız bırakmıyor; zamansız deri 2016 yazının hit parçalarına imza atıyor.

        10 GRAFİK

        Kareler, çizgiler, geometrik desenler ile “pop-art”ı anımsatan grafik desenler, optik yanılgı yaratarak 2016 yazında da kusurlarınızı kamufle etmekte size yardımcı olacaklar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ