Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Türkler hızlı yiyor uzun oturuyor'

        Nur TOPRAKOĞLU/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Restoran keşif rehberi Zomato, zamana uyum sağlayan yeme içme alışkanlarımıza ayna tutuyor aslında. Mesela beyaz yakalı kadınların daha çok Boğaz’da yemek yemeyi sevdiğini, pizza ve makarnaya bayıldığımızı 3.5 milyon kullanıcının tercihlerine bakarak söylüyorlar. Firmanın Türkiye müdürü Ali Servet Eyüboğlu şu sıralar bir döner furyası olduğundan söz ediyor. Geçtiğimiz günlerde düzenledikleri restoran zirvesinde de sektörden pek çok katılımcıyla bu bilgileri paylaştılar... Eyüboğlu’yla damak zevkimizin gidişatını konuştuk.

        Ne iş yapıyorsunuz anlatır mısınız?

        Teknolojiyle yemeğin birleştiği noktadayız. Artık insanlar televizyon izlerken bile online. Yeni kuşaklar bir şekilde bu mecralar üzerinden takip edilmeli. “Öğle yemeği yiyeceğim” diyorsunuz ve size en yakın öğle yemeği yiyebileceğiniz mekânlar listenebiliyor. Fiyat aralığı, ne yemek istediğiniz, reyting gibi bilgiler sayesinde detaylı filitreleme de yapabilirsiniz.

        Türkiye pazarına ne zaman girdi?

        Ocak’ta Mekanist’i satın alarak girdi. Ben Mekanist’in kurucularından biriyim. Zomato 6 ayda 8 şirket satın aldı Avrupa genelinde. n Türkiye’de kaç şehirde varsınız? İstanbul dışında Antalya, Antep, Adana, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi 13 şehirde varız.

        ‘SOSYAL GURMELER OLUYORSUNUZ’

        Restoranlar sisteme nasıl dahil oluyor?

        Guide’a girmek için yeme içme mekânı olmak yeterli. Mekânın iyiliği-kötülüğü kullanıcıların yorumlarıyla gerçek deneyimlerden oluşuyor.

        Restoran sahipleri bazı yorumlardan rahatsız olmuyor mu?

        Günde 400- 500, ayda 12-13 bin yorum alıyoruz. Bu yorumların hepsi ekibimiz tarafından okunuyor. Birtakım filtrelerimiz var. Ama negatif eleştirileri yayınlıyoruz. “Garson kabaydı, yemek soğuk geldi, hijyenik değildi” gibi yorumları yayınlıyoruz. Bizim amacımız insanlara kötü yemek yedirmemek. Bu rehberi kulllanan kötü yemek yemez. Kullanıcıların da kendi içinde bir derecelendirme sistemi var. 12 level var. İçerik ürettikçe level atlıyorsunuz. Sosyal gurmeler oluyorsunuz. Ağır eleştiriler ve suçlama durumlarında bir kontrol mekanizmamız var. Mesela zehirlenme bizim için önemli bir vaka.

        Ne yapıyorsunuz?

        Geri dönüş yapıp sağlık raporu istiyoruz.

        Peki zehirlendiğimizi kanıtladık, restorana nasıl bir yaptırımı var bunun?

        Yorumu yayınlıyoruz. Yaptırım uygulayamayız ama kullanıcı deşifre ediyor olan biteni. Biz ortada duruyoruz.

        'GURME DÖNERCİ FURYASI VAR'

        Bu arada yeme içme alışkanlıklarımızla ilgili bir sürü veri edinmiş oluyorsunuz değil mi?

        İstanbul 22 ülke içerisinde en fazla restorana sahip olan il. İstanbul sınırları içinde bizde kayıtlı 27 bin toplamda da 45 bin restoran var. Pazar olarak çok büyük ama ciro açısından aynı şeyi söyleyemeyeceğim; çok daha az sayıda restoran olan ama cirosu daha yüksek şehirler var. Mesela Dubai’de 7 bin restoran var ama cirosu çok daha yüksek. Türkiye’de insanlar dışarıda yemek yemeyi çok seviyor. Mesela son zamanlarda dışarıda kahvaltı ediyor insanlar.

        Kim bu insanlar?

        Herkes kendi bütçesine göre bir yerlere gidiyor. Mesela yeme içme alışkanlıklarımız adına bir başka örnek de şu: Türkiye’de insanlar hızlı yemek yiyor ama yemekten sonra uzun oturuyorlar. Hafta içi çoğunlukla beyaz yakalılar dışarıda yemek yiyor. Kadınlar çoğunlukta bu grup içinde.

        Peki bu kadınlar ne yiyip içiyor?

        Kadınlar daha çok et tüketiyor. Karbonhidrattan uzak duruyorlar. Öte yandan pizza ve makarna en çok tükettiğimiz yiyecekler. Kebaplar vazgeçilmez, bir döner furyası var bu ara. Gurme dönerciler açılıyor.

        Diğer ülkelere baktığınızda yeme içme alışkanlıklarımızla ilgili ne söylersiniz?

        Restoran adedi olarak en yüksek ülkeyiz. Kullanıcı paylaşımı açısından da öndeyiz. Bizdeki genç kitle yeme içme içeriği üretme konusunda daha aktif. Sosyal bir milletiz, paylaşmayı seviyoruz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ