Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Van Gölü dondu

        Meteorolojik verilere göre; bugün (Cuma) yurt geneli parçalı ve çok bulutlu geçecek. Hava sıcaklığı iç ve doğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalırken, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Karadeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, doğu Akdeniz, doğu ve Güneydoğu Anadolu yağışlı geçecek. Yağışlar İç Anadolu’nun güneyi ile Doğu Akdeniz’de etkili olmak üzere kıyılarda yağmur iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

        Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu, yurdun doğu ile zamanla kuzeybatı kesimlerinde güneyli yönlerden hafif ara sıra orta, yurdun güney kesimlerinde kuvvetli esecek. Denizlerde ise güney Ege ile orta ve doğu Karadeniz'de fırtına bekleniyor. Rüzgar güney Ege, batı Akdeniz ile doğu Karadeniz'de kuzey ve kuzeybatı diğer yerlerde kuzey ve kuzeydoğudan 2 ila 4, doğu Karadeniz'de 5, batı Akdeniz'de 6, güney Ege ile orta ve doğu Akdeniz'de 7 ila 8 kuvvetinde esecek.

        İÇ VE DOĞU KESİMLERDE BUZLANMA OLACAK

        Yarın yurdun kuzey ve doğu kesimleri parçalı ve çok bulutlu olacak. Batı Karadeniz kıyıları, orta ve doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu ile doğu Anadolu’nun kuzeyi yağışlı geçecek. Yağışlar kıyılarda yağmur iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yurdun iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı, Marmara ile yurdun iç kesimlerinde yer yer sis görülecek.

        Rüzgar kuzey ve batı, Marmara’nın kuzeyinde güney ve batı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette esecek. Hava sıcaklığı Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun batısında 2-4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Denizlerde fırtına beklenmiyor. Rüzgar; batı Karadeniz’de batı ve güneybatı doğusu kuzeybatı akşam güneybatı, doğu Karadeniz’de batı ve kuzeybatı, Marmara’da batı ve güneybatı batısı kuzeybatı, kuzey Ege’de kuzey ve kuzeydoğu, güney Ege ve batı Akdeniz’de kuzey ve kuzeybatı, doğu Akdeniz’de kuzeydoğudan 2-4, Karadeniz ve ilk saatlerde batı Akdeniz’de 5, güney Ege’de 6 kuvvetinde esecek.

        BU KIŞ ILIK GEÇECEK

        Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de mevsim normallerinden 1-2 derece daha ılık kış yaşanacak.

        Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2007 yılı kış mevsimi meteorolojik tahminlerine yer verildi.

        Tahminlerin en önemli parametresinin, deniz yüzey sıcaklığındaki değişim olduğu belirtilen açıklamada, mevsimsel tahmin verilerine göre, 2006 yılı son 4 aylık zaman diliminde deniz yüzey sıcaklığında pozitif yönde yüksek değerler gözlendiği kaydedildi.

        Basınç değerlerinin, Kuzey ve Orta Avrupa'da mevsim normallerinden düşük olacağı, Türkiye ve çevresi için ise normal değerlerde seyredeceği ifade edilen açıklamada, ancak kış aylarında Türkiye'yi etkisi altına alan Sibirya Yüksek Basınç Sisteminin, Orta Avrupa ve Türkiye üzerinde 2007 kış aylarında fazla etkin olamayacağının tahmin edildiği bildirildi.

        BOLU DAĞI'NDA SİS

        Bolu Dağı’nda görüş uzaklığının 30 metreye kadar düşmesine neden olan sis, ulaşımı yavaşlattı. Yol kenarlarında bulunan sis lambaları yakıldı. D-100 Karayolu Bolu Dağı’nda aralıklarla yağan kar yağışı zeminde etkili olmazken, yoğun sis ulaşımı yavaşlattı. Sis nedeniyle görüş mesafesi Seymenler mevkiinde 50 metreye, Karanlıkdere’de ise 30 metreye kadar düştü. Görüş mesafesinin açılabilmesi için yol kenarlarında bulunan sis lambaları yakıldı. Güzergahlarda bulunan trafik ekipleri ise sürücüleri yavaş gitmeleri ve yakın takipten kaçınmaları yönünde uyardı. Doğu'daki şiddetli soğuklarda nehirler ve göller buz tuttu

        VAN GÖLÜ DONDU

        Van’da etkili olan aşırı soğuklar, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün kısmen, Muradiye Şelalesi’nin de tamamen donmasına neden oldu. Göl üzerinde oluşan 15 santimetre kalınlığındaki buz tabakası görenleri hayrete düşürürken, yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip olan Muradiye Şelalesi’nin buz katmanına dönüşüp Pamukkale’deki travertenlere benzemesi ise doyumsuz bir manzara oluşturdu.

        Doğu Anadolu’da etkili olan kar yağışı, yerini bir haftadır dondurucu soğuklara bıraktı. Aşırı soğuklar hayatı olumsuz yönde etkilerken, Türkiye’nin en büyük sodalı ve tuzlu gölü olan Van Gölü de bu soğuklardan nasibini aldı. Van- Erciş karayolunun Çakırbey Mevkii'nde gölün yüzeyi gece eksi 20 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı sonucu buzla kaplandı. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan 10- 15 santimetre kalınlığında buz tuttu. Gölün kıyıdan içlere doğru 20 metrelik bölümünün buz tutması görenleri hayrete düşürdü.

        MURADİYE ŞELALESİ PAMUKKALE GİBİ

        Van’ın Muradiye İlçesi'nde bulunan Muradiye Şelalesi de aşırı soğuklar nedeniyle buz kesti. Bendimahi Çayı üzerindeki Şelale donmuş haliyle Pamukkale’deki travetenleri andırıyor. 20 metre yükseklikten akan şelalenin bu görüntüsü görenleri adeta büyülüyor. Yazın akan ihtişamlı suyu ve görüntüsüyle birçok turistin büyük ilgi gösterdiği şelalenin, hava sıcaklığının bazen eksi 25 dereceye kadar düşmesiyle tamamen donması seyrine doyulmaz bir manzara oluşturdu. Bu görüntünün de ilgi çektiğini belirten şelalenin güvenlik görevlisi M. Sıddık Çoksu, çok sayıda yerli turistin şelalenin bu halini görmek için geldiğini söyledi.

        Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının geceleri Van Merkez’de eksi 15, Muradiye’de ise eksi 25 dereceye kadar düştüğünü belirterek, bugünden itibaren kar yağışı beklendiğini söyledi.

        DENİZCİLERE FIRTINA UYARISI

        Antalya Meteoroloji Bölgesel Tahmin Merkezi, Bodrum ile Anamur arasında fırtına beklendiği uyarısında bulundu. Bölgesel Tahmin Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada,, bugün sabah saatlerinde başlayan fırtınanın Bodrum-Fethiye arasında yıldız ve karayelden, Manavgat-Anamur arasında gündoğusu ve keşişlemeden 4 ile 7, zaman zaman 8 kuvvetinde ve saatte 16 ile 27, zaman zaman 33 ile 40 deniz mili hızla eseceği bildirildi. Açıklamada, fırtınanın sabah saatlerinden itibaren Fethiye-Anamur arasında etkili olacağının beklendiğine dikkat çekildi.

        Açıklamaya göre, bölgede hava parçalı çok bulutlu, Manavgat-Anamur arası yer yer sağanak yağışlı geçecek. Fırtına gece yarısından itibaren etkisini azaltacak. Görüş mesafesi 10 kilometre, yağış anında 3-5 kilometre dolayında olacak.

        Konya'da ayrıca yoğun yağış nedeniyle kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Beyşehir, Derbent, Seydişehir, Bozkır, Hüyük, Derebucak ve Yalıhüyük ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi. Öte yandan kar yağışı nedeniyle Beyşehir ve Derbent ilçelerine elektrik verilemiyor.

        Kar yağışı yüzünden Konya'yı çevre illere bağlayan kara yollarında da ulaşım yer yer görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle güçlükle sağlanıyor. Yetkililer, bütün yolların açık olduğunu, ancak sürücülerin zincirsiz yola çıkmamaları gerektiğini bildirdi.

        Kar yağışının etkili olduğu Seydişehir-Antalya kara yolunun yüksek kesimlerinde de ulaşım güçlükle sağlanıyor. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan birçok araç Alacabel ve Tınaztepe mevkisinde gece saatlerinde yolda kaldı.

        Bölge trafik ekipleri, Seydişehir-Antalya kara yolunun 7. kilometresinden itibaren zincirsiz araçların geçişine izin vermiyor.

        KAPALI KÖY YOLLARI

        Konya çevresinde dünden bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle Konya merkez ve 14 ilçesine bağlı 2 bin 22 kilometre uzunluğundaki toplam 264 köy yolu ulaşıma kapandı. Gaziantep'te, Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerine bağlı 50 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

        Yetkililer, Gaziantep-Kilis, Gaziantep-Nurdağı, Nurdağı-İslahiye kara yollarında yoğun kar yağışı nedeniyle zaman zaman tıkanmalar olduğunu bildirdiler. Kar kalınlığının kara yollarında 10 santimetreyi geçtiği, ekiplerin şehir merkezinde, kara yollarında ve Sof Dağı Radar İstasyonu'nda yol açma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

        Gaziantep-Araban kara yolunda mahsur kalan 7 aracı kurtarma çalışmalarının da sürdürüldüğü belirtildi. Kastamonu'da İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, kar mücadelesi kapsamında 784 köy yolunun ulaşıma açıldığını, 38 köy yolunun ise halen ulaşıma kapalı olduğunu açıkladı.

        Çankırı'da da kar yağışı nedeniyle Atkaracalar ilçesinde 3, Çerkeş İlçesinde 9 ve Ilgaz ilçesinde 2 olmak üzere toplam 14 köyün yolunun kapandığı bildirildi. Bu arada, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, hiçbir köy, mezra ve beldenin yolunun kapalı olmadığını bildirdi.

        Kılıçlar, yaptığı yazılı açıklamada, dün Anavatan Partisi Mardin milletvekili Muharrem Doğan'ın bir haber ajansına yaptığı açıklama üzerine, ”Vatandaş Köy Hizmetlerini Mumla Arıyor” başlıklı haberin, gecelerini gündüzlerine katarak çalışan kriz masası yöneticilerini ve Mardin İl Özel idaresi çalışanlarını üzdüğünü belirtti.

        İl Özel İdaresi çalışanları ve güvenlik birimlerinin haberin aksine, 24 saat vardiyalı olarak görev yaparak vatandaşların yardım çağrılarına en seri şekilde ulaştığını belirten Kılıçlar, Mardin ve çevresinde 26 Ocakta başlayan kar yağışının ardından kapanan 289 köy, 110 mezra ve 9 beldenin yollarının trafiğe açıldığını kaydetti.

        ADANA

        Adana'da, hava sıcaklığının zaman zaman eksiye düşmesi nedeniyle yaygın olarak su ısıtma amaçlı kullanılan güneş enerjisi sistemlerinde donma olayları ve arızalar meydana geldiği bildirildi.

        Son günlerde etkili olan soğuklar nedeniyle özellikle gece hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düştüğü Adana'da çok sayıda güneş enerjisi sisteminde sorun çıktı.

        ANTALYA-BURDUR'DA ZİNCİR TRAFİĞİ

        Akdeniz Bölgesinin iç kesimlerinde gece yağan kar, şehirlerarası yollarda zaman zaman trafiğin aksamasına neden oldu.

        Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece başlayan ve sabah saatlerinde sona eren kar yağışı yüzünden, Antalya-Burdur kara yolunun Çeltikçi rampalarında zincir takmayan araçların kayarak, trafiği engellediklerini söyledi.

        Antalya-Konya arasındaki kara yolu ulaşımını sağlayan Akseki-Seydişehir arasındaki Alacabel mevkisinde de gece zincir takılmayan bazı araçların kaydıklarını, bu yüzden yolun tıkandığını söyleyen Karakaş, bu bölgelerde hazır bekleyen Karayolları ekiplerinin sürekli çalışarak, yolu trafiğe açtıklarını kaydetti.

        Karakaş, Isparta şehir merkeziyle, Isparta-Eğirdir kara yolunda da benzer sorunların yaşandığını, ancak tüm yolların trafiğe açıldığını belirtti.

        Yağmurun devam ettiği Antalya-Kemer ve Antalya-Korkuteli yollarında da münferit de olsa, yola taş ve kaya parçalarının düştüğünü ifade eden Karakaş, ekiplerin yolların bu bölümlerini temizlediklerini kaydetti.

        Karakaş, Antalya civarına tatile gelenlerin bir bölümünün bayram tatillerini hafta sonuna kadar uzattıklarına da işaret ederek, hafta sonunda geri dönecek sürücüleri uyardı.

        Sürücülerin seyir hızlarını azaltmalarını, takip mesafelerini artırmalarını öneren Karakaş, sürücülere daha sabırlı ve dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Karakaş, araçlarda zincir, çekme halatı gibi malzemelerin bulundurulması gerektiğini hatırlattı.

        HAKKARİ-ŞIRNAK'TA MAHSUR KALAN 15 KİŞİ KURTARILDI

        Bir hafta önce yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kalan ve mahsur kaldıkları yerden 70 kilometre uzaklıktaki Çukurca'nın Çığlı köyünde misafir edilen üçü TIR sürücüsü toplam 15 kişi, karayolları ekiplerinin 3 gün süren yoğun çalışması sonucu kurtarıldı.

        Köylülerin Karayolları 114. Şube Şefliği ekiplerine haber vermesi üzerine, bölgeye gelen ekipler 3 gün süren çalışmadan sonra köye sığınan vatandaşlara ulaştı.

        Köye sığınan 15 vatandaş ve yoldaki 3 TIR, 2 minibüs ve 1 otomobil kurtarıldı. TIR şoförü Nezir Akpolat, 3 gün boyunca araçların içinde kaldıklarını, hayatta kalmak için bisküvi ve çikolata yediklerini söyledi.

        ISPARTA-AKSU'DA EĞİTİME ARA

        Isparta'nın Aksu ilçesi ve ilçeye bağlı köylerde yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.

        İlçede dün başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle ilçe ve bağlı köylerde eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.

        Bu arada, enerji nakil hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle ilçe ve bağlı köylere dün akşamdan bu yana elektrik de verilemiyor. Kar yağışı nedeniyle 8 köy yolu ulaşıma kapandı. Eğirdir-Isparta ve Aksu-Eğirdir yollarını açık tutabilmek için kara yolları ekipleri aralıksız çalışıyor.

        ÇANKIRI'DA KÖYLER KAPANDI

        Bayramda ilkbahar havasının hüküm sürdüğü Çankırı'da, aniden bastıran kar yağışı, 3 ilçeye bağlı 14 köy yolunun kapanmasına neden oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle, Atkaracalar İlçesi'nde 3, Çerkeş İlçesi'nde 9 ve Ilgaz İlçesi'nde 2 olmak üzere toplam 14 köy yolu kapandı. Kapanan köy yollarının açılması için ekiplerin 24 saat aralıksız çalıştığını belirten yetkililer, çalışmaların oluşturulan 11 ekip tarafından 11 greyder, 11 kamyon ve 1 kar makinesi ile sürdürüldüğünü söyledi.

        HAVA ULAŞIMI FELÇ

        Kar, hava ulaşımını da olumsuz etkildi. Konya, Gaziantep, Urfa, Adıyaman ve Elazığ'daki uçak seferleri iptal edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ