Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Ücretsiz yolcuyu bırak kazaları önlemeye bak

        Esra BOĞAZLIYAN / GAZETE HABERTÜRK

        Özel halk otobüsleri sahipleri, bir süredir ücretsiz taşıdıkları yolculardan dert yanıyor. Yani 65 yaş ve üstü, şehit yakınları, gaziler, engelliler gibi toplam 27 türde taşıdıkları ücretsiz yolculardan... Bu bedava yolculuğun kendilerini mağdur ettiğini söyleyip yetkililerden çözüm bekliyorlar. Son günlerde de seslerini hayli yükseltir oldular. Çeşitli açıklamalarla ve hatta protestolarla bedava yolculuğa karşı çıkıyorlar. İstanbul’daki 2160 özel halk otobüsünün bağlı olduğu Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin önceki gün yayımladığı son bildiride aynen şu ifadelere yer verildi:

        ‘İFLASLAR GERÇEKLEŞECEK’

        “Özel halk otobüsleri bugün, Türkiye genelinde 20 bini aşan sayılarıyla ülkemizin ve kentlerimizin vaz geçilemez bir gerçeğidir. Yatırım ve işletme finansmanı başta olmak üzere özel halk otobüslerinin birçok problemi mevcuttur. Problemlerin çokluğundan ziyade, çözümünde kamunun gerekli ilgiyi göstermemesi, faaliyetin sürdürülebilirliğini ve niteliğin en üst seviyeye çıkarılmasını engellemektedir. Bir kamu hizmeti olan “Kent İçi Yolcu Taşımacılık” sektöründe faaliyet gösteren özel halk otobüsü işleticileri olarak, amacımız vatandaşlarımıza en üst seviyede nitelikli hizmet sunmaktır. Devletimizden kamunun görevini yapıyor olmamız sebebiyle, KDV muafiyeti, yakıt indirimi ve benzer yatırım ve işletme teşvik ve destekleri beklerken, ücretsiz taşımak zorunda bırakıldığımız yolculuk bedellerinin makul seviyede karşılanmasını beklemekteyiz. Aksi halde sektörümüzde iflaslar, kalitenin düşmesi, toplum kesimleri arasında istenmeyen hadiselerin meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Özel halk otobüslerinin temsilcileri olarak etkili ve yetkili siyasi makamlar ile bürokratik kademeler nezdinde gerekli girişimleri, uyarıları, karşılaşılan mağduriyetle ilgili bilgileri bugüne kadar paylaşmaya çalıştık. Ücretsiz yolculuklarla ilgili makul bir aylık gelir desteği ödenmemesi halinde temsil edilen taşımacı esnafın daha fazla kontrolü mümkün olamayacak ve taşımacı esnaf, hak sahibi yolcuları taşımama seçeneğine zorlanacaktır.”

        PEKİ İSTANBULLU NE YAPSIN?

        Halk otobüsü sahipleri şikayet ediyor, destek istiyor da ya İstanbulluların onlardan şikâyetleri ne olacak? HT İstanbul Şikâyet Hattı’na her gün onlarca halk otobüsü isyanı geliyor, siz de bu eleştirileri bu sütunlarda okuyorsunuz. Şoförlerin yasak kural tanımamasından tutun aşırı hız yapmasına, yolculara kaba davranmasına kadar sayısız mesaj... Otobüs işletmecileri, keşke ücretsiz yolcu taşımamak için gösterdikleri gayretin, mücadelenin bir kısmını da şoförlerini eğitmek, kazaları önlemek, vatandaşa güvenli yolculuk sunabilmek için gösterse... Zira özel halk otobüsleri neredeyse her gün bir kazaya karışıyor, olaysız günleri geçmiyor. Bu sorunların çözümü adına ise otobüs sahiplerinden ciddi hiçbir adım göremiyoruz. Ama iş taşıdıkları ücretsiz yolculara gelince ortalığı ayağa kaldırabiliyorlar.

        OTOBÜS KAZALARI

        Son iki yılda yaşanan kazalar şöyle:

        03.01.2014: Beşiktaş’ta bir halk otobüsü kırmızı ışıkta duramayıp başka bir otobüse çarptı, 5 yolcu yaralandı.

        09.01.2014: TEM Ümraniye mevkiinde özel halk otobüsü devrildi. Şoför sara krizi geçirdiği için meydana geldiği iddia edilen kazada 3 yolcu yaralandı.

        27.03.2014: Bağcılar’da freni patlayan özel halk otobüsü, iki araca çarptıktan sonra boş arsaya uçtu. Libya uyruklu bir kişi otobüsün altında can verdi.

        09.05.2014: Maltepe’de emniyet şeridindeki beton mikserine çarpan özel halk otobüsündeki 14 yolcu yaralandı.

        27.07.2014: TEM Otoyolu’nun Kavacık mevkiinde özel halk otobüsü yandı. 4 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

        29.07.2014: Şile’de özel halk otobüsü bariyerlere çarpınca 15 kişi yaralandı.

        17.12.2014: Kartal’da özel halk otobüsü yoldan çıktı, 1 çocuk yaralandı.

        23.02.2015 - Sarıyer’de sürücüsünün direksiyon başında kalp krizi geçirdiği öne sürülen otobüs, 2 kişiyi ezdi.

        12.04.2015 - Kadıköy’de özel halk otobüsü ile ambulans çarpıştı. 3 yolcu ile ambulanstaki 4 sağlık personeli yaralandı.

        20.04.2015 – Beykoz’da özel halk otobüsü ağaç dallarını toplayan 2 kız kardeşe çarptı. Sürücünün, direksiyon başında kalp krizi geçirdiği iddia edildi.

        21.04.2015 - Maltepe’de freni tutmayan özel halk otobüsü araçlara ve bir bankanın ATM’sine çarptı.

        30.06.2015 - Gaziosmanpaşa’da gaz pedalı takılı kalan otobüs, karşı yönden gelen başka bir halk otobüsüne çarptı. Kazada 3 kişi yaralandı.

        03.08.2015 - Beykoz - Anadolukavağı yolunda özel halk otobüsü devrildi. Kazada 7 kişi yaralandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ