Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kardashian & eBay efekti

        Ayşe Özek KARASU/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Şahsen Nur Yerlitaş ile Fatih Ürek dışında, vatandaşın tanıdığı ünlü görmedim o görüntülerde. Bir iki sosyetik simayı saymıyorum. Ama medyaya bakarsanız H&M’de satışa çıkan düşeş Balmain koleksiyonuna “ünlüler”, “elitler” akın etmişti.

        “Benzeri zor görülecek izdiham” dediler. Oysa tıpatıp benzeri Londra’da da yaşandı. VIP müşteriler olmasa bile, millet bir gece önce mağaza önünde nöbet pozisyonuna geçti ki, Londra’da ucuzluk sezonlarında âdet böyledir. Hatta Regent Street’teki mağaza önünde kavga bile çıktı. Bizdeki kapışmanın kimse yara bere almadan, karakolluk olmadan bittiğine şükredelim.

        Atıp tutmada sosyal medya da geri kalmadı. VIP davetiye alan 200 kişi arasında olmak için can atacak tipler, “Raflara saldırdılar, saç saça birbirlerine girdiler, izdihamda birbirlerini ezdiler” diye bire bin katarak dalga geçti. Pek eğlendiler. Ama belki de esas eğlenen, o izdihamın akıncılarıydı.

        Koleksiyon bütün dünyada birkaç saat içinde kapışıldı, tükendi, bitti. Web sitesi de hizmetteydi; o da çöktü. H&M 11 yıldır lüks moda markalarıyla işbirliği yapıyor. Geçen yıl da Alexander Wang koleksiyonu vardı. Ama aynı çılgınlık yaşanmadı. Çünkü esas mesele Balmain’in bir sosyal medya sansasyonu olması. 29 yaşındaki kreatif direktörü Olivier Rousteing’in dehasıyla, sosyal medya kuşağının gözdesi haline geldi marka. Rousteing’in 1.6 milyon takipçisi var. Ama esas odak noktası Kardashian kadınları. Topu birden. Hem Kim Kardashian ve aynı soyadlı 4 kız kardeşi, hem anneleri Kris Jenner ve Kim’in üvey kardeşleri Kylie Jenner, model Kendall Jenner ve onun en iyi arkadaşı model Gigi Hadid’le bütünleşen bir konsept. Bu kadınların tamamı Balmain-sever. Instagram’da Kim’in 51 milyon, Kylie’nin 41 milyon, Kendall’in 40 milyon takipçisi var. Balmain’li hallerini sürekli paylaştıkları gibi aynı zamanda dünyada en fazla fotoğrafı çekilen kadınlar.

        Rousteing, “Kardashian-Jenner” damarını herkesten önce davranarak yakaladı ve takımın klası yükseldikçe, marka da yükseldi. Kardashian efekti markaya yönelik obsesyon dozunu yükseltti ve global çılgınlığın fitilini ateşledi. Amerikan menşeli bir yoruma göre “Herkes Kardashian gibi olmak istiyor, hatta ondan nefret edenler bile”...

        ASLANLARSIRTLANLAR

        Global izdihamın bir nedeni de fırsatçıların kuyruklara kaynama yapmasıydı. Malum Balmain, pahalı bir marka. Ürünlerin normal fiyatı, lüks moda adresi net-a-porter. com’da 3 bin dolar ile 6 bin dolar arasında. H&M koleksiyonundaki skala ise 30 dolardan 500 dolara uzanıyor. Mağazada 499 dolar olan ceket, eBay’de 1300 dolara kadar çıktı. Üstelik açık artırmanın bitmesine daha zaman var.

        İşte fırsatçılar da 15 dakikada “denemeden” aldıkları bütün malları aynı gün eBay’de, Craiglist’te satışa çıkardılar. Bu kuyruklar, VIP davetlilerin “işlerini” bitirmesinden sonra artık mağazada ne kaldıysa silip süpürme umuduyla bekleyenlerden oluşuyordu. Londra’da zorbalıkla kuyruktakilerin önüne geçen çete üyeleri de polis tarafından uzaklaştırıldı.

        Kurala göre koleksiyondaki her parçadan sadece 2 adet almak mümkündü. Koleksiyonda 110 parça olduğuna göre maksimum 220 adet ürün alınabilirdi ki, 15 dakikalık sınırlı süre içinde ve o saldırı altında bunları toplayabilmenin imkânı yoktu. Amerika’daki mağazalarda satışın nabzını tutan Tech Insider, uzun uzadıya bir hesap yapmış. Buna göre parçaları iyi tanıyan biri, işlemeli elbiseden bolero ceket ve deri pantolona bir kombinasyonla 6 bin 400 dolarlık alışveriş yaptığı takdirde, bunları net 9 bin 600 dolara satması işten bile değil. Ama şimdilik. Stok tamamen tükendiği zaman 3 bin 200 dolarlık kârın birkaç katına çıkacağı kesin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ