Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dünyanın en pahalı mücevherleri

        Mustafa ALKAN/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Haftanın en ilgi çeken konularından biri Cenevre’de düzenlenen mücevher müzayedesiydi. Yine birbirinden nadir mücevherler, rekor fiyatlarla el değiştirdi. Satışlardan en ilginci, dünyanın en pahalı elmas yüzüğünün 7 yaşındaki bir kız adına satın alınmasıydı. 12.03 karatlık nadir parlaklığa sahip “Blue Moon” (Mavi Ay) adlı yüzük, Hong Konglu işadamı Joseph Lu tarafından 48.4 milyon dolara satın alındı. Satıştan sonra geleneklere göre mücevherin ismi değişti ve “Blue Moon of Josephine” (Josephine’in Mavi Ayı) adını aldı. Josephine, Joseph Lu’nun 7 yaşındakı kızının adı. Hong Kong’un emlak milyarderleri arasında bulunan Lu, geçen yıl kasım ayında yine Cenevre’de yapılan açık artırmada 13 yaşındaki kızı Zoe için 8 milyon 430 bin dolara yakut ve elmas işlemeli bir broş satın almış, broşun adı “Zoe Kırmızı” olarak değiştirilmişti.

        Mücevhere ulaşmak hiçbir zaman kolay olmadı. Günümüzde değerli taş ve değerli maden üretimi arttı ama bunlardan üretilen mücevherlerin fiyatları gerilemediği gibi aksine tırmanarak çift haneli milyon dolarlara ulaştı. Son yıllarda en yüksek fiyatla el değiştiren mücevherlere bir göz attığınızda bunun nedenini anlayacaksınız...

        1. Pink Star: Yalnız ve güzel

        83 milyon dolar

        Dünyanın en değerli ve talihsiz mücevheri. De Beers 1999’da Afrika’daki bir madenden çıkardığında 132.5 karattı. Kesimi 20 ay sürdü; 59.6 karatta mükemmel hale geldi. Piyasa değeri bilinmiyor. 2007’de gizli bir alıcıya satıldı, satış rakamı da açıklanmadı. 2013’te açık artırmaya çıktı, New Yorklu elmas kesici Isaac Wolf, 83 milyon dolar önerdi ama ödeyemedi. Fiyatı 72 milyon dolara indirildi ama hâlâ alıcı bekliyor...

        2. Wittelsbach-Graff: Orta Avrupa soylusu Ortadoğu’da

        80 milyon dolar

        Avusturya İmparatorluğu ve Bavyera Prensliği hazinelerinin nadir parçalarındandı. 2008’de Londralı kuyumcu Laurence Graff’a 23.4 milyon dolara satıldı. Graff hayatının kumarını oynadı, 35.56 karatlık Wittelsbach- Graff’ı yeniden işleyip 31 karata indirdi, “grimsi yoğun mavi”den “yoğun mavi” hale getirdi. Graff, iddialara göre “sınıf atlattığı” elması, 2011’de 80 milyon dolara Katar Emiri Hamad bin El Sani’ye sattı.

        3. L’Incomparable: Fiyatı da ‘mukayese edilmez’

        55 milyon dolar

        İsviçreli kuyumcu Mouvad’ın benzersiz tasarımı, 407.48 karatlık sarı “L’Incomparable”, (Mukayese Edilmez) elması ve toplamı 230 karatı bulan pırlantaya sahip. 2013’te 55 milyon dolara satıldı. Satış resmi olduğu için Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na göre “dünyanın en pahalı mücevheri”.

        4. Graff Pink: Hoolywood yıldızı

        46 milyon dolar

        Hollywood yıldızlarının mücevhercisi Harry Winston’a aitti. 2010’da Cenevre’deki müzayedede herkesi şaşkına çeviren bir meblağa, tahmini satış fiyatının 20 milyon dolar fazlasına, Laurence Graff’ın oldu. Londralı kuyumcunun 24.78 katratlık nadir yoğunlukta pembe renge sahip elmasa ne şekil vereceği hâlâ merak konusu.

        5. Zoe Elması: Zerresi cihana değer

        32.6 milyon dolar

        2014’e kadar Amerikalı milyarder Rachel Mellon’a aitti. Mellon, 9.75 karatlık damla biçimli elması açık artırmaya çıkardığında, kimse satışının rekorları altüst edeceğini tahmin etmiyordu. 32.6 milyon dolara Hong Kong’lu bir koleksiyoncuya satıldı. Zoe, bugün “dünyanın en pahalı mavi elması” ve “1 karatı en değerli elmas” unvanlarının sahibi.

        6. Winston Blue: Nişan yüzüklerinin şahı

        23.8 milyon dolar

        Dünyanın en parlak mavisine sahip 13.22 karatlık elması, bir nişan yüzüğünün üzerinde. Güney Afrika’da bir madenden çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ona “The Blue” deniyordu. İlk sahibi bilinmiyor. 2014’te Harry Winston’a satılınca adı da “Winston Blue” oldu.

        7. Perfect Pink: Asya’nın kraliçesi

        22.3 milyon dolar

        Asya’da bir açık artırmada el değiştiren en pahalı mücevher. 2010’da gizli bir alıcıya satıldı. Radyan kesimli 14.23 karatlık parlak pembe elmas, yanında 2 D rengi küçük elmasla süslenmiş. Halkası da pembe beyaz altın karışımı.

        8. Blue Belle of Asia: Safirlerin en güzeli

        17.3 milyon dolar

        Elmasların hâkim olduğu “en pahalı mücevlerler” listesinde diğer taşların gururu. Sri Lanka’da bulunmuştu. 392.5 karatlık “tavuskuşu mavisi” yakut kesimli safir, pırlanta gerdanlığı süslüyor. 2014’te İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan açık artırmada adı saklı tutulan bir alıcının oldu.

        9. Graff Vivid Yellow: Narin ellerin nergisi

        16.3 milyon dolar

        Güney Afrika elmas madenlerinde bulunan dünyanın en büyük nergis sarısı elması, bir yüzüğün üzerinde. Elmas bulunduğunda tam 190 karattı. 9 aylık işlemden sonra 100 karata düştü. Geçen yıl Cenevre’deki açık artırmada “en pahalı sarı elmas yüzük” unvanını ele geçirdi. Ancak yüzüğün ucuza gittiğini düşünenlerin sayısı az değil. Sotheby’s, açık artırmadan 22 milyon dolar bekliyordu.

        10. Bvlgari Blue: Çift kanatlı zerafet

        15.7 milyon dolar

        İtalyan Bvlgari’nin 1970’lerde ürettiği ve zamanına göre son derece yenilikçi tasarıma sahip yüzüğü, bugün dünyanın en değerli mücevherlerinden biri. 10.95 karatlık mavi ve 9.87 karatlık şeffaf elmaslara sahip yüzük, koleksiyoncuları peşinden koşturuyor. İlk alıcısı 1 milyon dolar ödemişti. 2010’da New York’taki müzayedede fiyatı 16 kat arttı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ