Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadınların yeni problemi 'Sanal Taciz'

        Cinsel tacizler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündelik hayatta sıkı sık karşılaşılan büyük bir problem. Ülke gündemine dahi oturan taciz vakalarının artması karşısında, sanılanın aksine mağdur ve mağdur yakınlarının hukuki haklarına dikkat çekildi. Cinsel taciz suçunu, sadece fiziksel taciz temelli olarak algılamanın doğru olmayacağını vurgulayan Av.Tamer Kulaçoğlu, olayın gerçekleşme şekline göre, sözlü yazılı ya da elektronik ortamda gönderilen mesajlarında mahkemelerce cinsel taciz içerikli olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

        Rahatsız edici her şey cinsel taciz suçu

        - Yolda yürürken ıslık çalmak, eliyle gel işareti yapmak ve takip etmek,

        -Cinsel organ göstermek,

        -Cinsel ilişkiye girmek istediğini telefonla, mesajla veya doğrudan söylemek

        - "Seni öpebilir miyim?" demek,

        - "Haydi birlikte kaçalım" demek,

        -Arkadaş olmak istediğini söylemek,

        - "Hepsi senin mi?" şeklinde laf atmak,

        - Telefonla arayarak, karşı tarafın sesini dinlemek ve ayrıca öpücük atmak,

        - "Merhaba, tanışabilir miyiz?" şeklinde mesaj atmak

        Şeklindeki davranışları cinsel taciz suçu olarak nitelendirebildiğini, örnekleri çoğaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

        Kulaçoğlu yaptığı değerlendirmede cinsel tacize uğrayanların bunu afişe etmeyerek ya da bilinmesini istemeyerek hukuki haklarını kullanmadıklarını-belirterek, TCK'nın bu konuda yaptırımları olduğunu vurguladı.

        Kulaçoğlu: "Somut örneklerle açıklamak gerekirse, laf atmak, cinsel bölgelerini göstermek, mesaj yollamak, cinsel bölgelerinin fotoğraflarını yollamak, cinsel ilişki teklif etmek gibi fiiller marifetiyle kişinin rahatsız edilmesi cinsel taciz suçu. Ancak cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının mağdurun şikâyetine bağlı. Dolayısıyla mağdur failden şikâyetçi olmadığı takdirde, fail hakkında bu suçtan dolayı herhangi bir işlem yapılmaz. Bir diğer önemli husus da şikâyetin bizzat mağdur veya vekili tarafından yapılması. Şikâyet kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan, üçüncü bir kişinin başvurusu failin cezalandırılmasına yetmeyecektir. Ancak mağdur küçük ise onun yerine kanuni temsilcisi de şikâyet hakkını kullanabilir" dedi.

        "Cinsel tacize katlanmak zorunda değilsiniz"

        Kulaçoğlu, cinsel tacizlere uğrayan mağdurların asla kendilerine yapılan bu tür hareketlere katlanılmak zorunda olmadığını belirterek sözlerini şöyle noktaladı: Bu tür davranışlara maruz kalan mağdurların derhal gerekli başvurularını süresi içinde yapılması yoluyla hem faillerin cezalandırılması sağlanabilir hem de bu davranışlara daha fazla maruz kalınması önlenebilir."

        Cosmopolitan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ