Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İETT, kendi elektriğini rüzgârdan üretiyor

        GAZETE HABERTÜRK

        İETT, Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda rüzgâr enerjisinden elektrik üreten ilk rüzgar türbinini kurdu. Şehir elektriğinden bağımsız şekilde çalışan ve Beylikdüzü Metrobüs İşletme binasına elektrik sağlayacak olan sistem yılda yaklaşık 17 bin kilovattsaat (kWh) üretim yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne ait en yakın meteoroloji istasyonunun rüzgâr verilerine göre, rüzgâr enerjisinden elektrik üretim kapasitesi yüksek çıkan Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda kurulumu yapılan 6 kilovattlık türbinin ürettiği elektrik, akülerde depolandıktan sonra sisteme aktarılacak.

        HAVA KALİTESİNE YAKLAŞIK 350 AĞAÇLIK KATKI

        Rüzgâr değerleri iyi olan tüm garaj ve peronlarda yapılması hedeflenen sistem, yılda yaklaşık 8 bin kg karbondioksit gazı salımını engelleyecek ve yaklaşık 350 ağaçlık katkı sağlayacak. Çevre yönetim faaliyetlerini hava, su, atık olmak üzere 3 başlıkta toplayan İETT, CNG’li otobüslerle başlattığı çevre dostu kurum anlayışına yeşil garaj projeleri ile devam ediyor. Yenilenebilir enerji tesislerinin ilkini Beylikdüzü’nde kuran ve bu tesislerin sayısını artırmayı hedefleyen İETT, 2016 yılında da ‘Enerji Yönetim Merkezi’ kurarak enerji üreten tesislerini uzaktan izleyerek raporlamalar yapacak.

        ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASINDA ÖRNEK PROJE

        144 yıllık geçmişe sahip İETT, ekonomi, ekoloji, enerji ve etkinliğini kapsayan 4e prensibiyle yola çıkarken, maliyetlerin etkinliği ve mali kaynakların verimli kullanılmasına zemin hazırlayacak bu projesiyle, diğer kamu kurumlarına da örnek olmayı umuyor. Projeyle, hem İETT’nin hem de diğer kamu kurumlarının enerjiyi verimli kullanması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Bu sayede proje hem enerjide verimliliği yakalayacak hem de iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ