Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Tüm kadınlar kraliçe arı olduklarını fark etmeli’

        Sema EREREN/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Cesareti ve azmiyle kişisel markasını yaratan Suudi Arabistan Prensesi, ilham veren hikâyelerini anlatmaya İstanbul’a geliyor. Prenses Basmah Bint Saud, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara ticari girişimlerini ve daha eşitlikçi bir dünya hedefiyle geliştirdiği projesini anlatacak. Suudi Prensesi, merakla beklenen konuşması öncesi HT Pazar’ın sorularını yanıtladı.

        ■ Hayatınızda dönüm noktası neydi?

        40 yaşında girişimci, işkadını ve yazar olmak için yola çıkmamdı.

        ■ 5 yaşınızda babanızı kaybettiniz. Bu, hayatınızı nasıl etkiledi?

        Hayatımda bir “erkek” yönlendirmesinin eksikliğini hissetmeme sebep oldu. O olmadan büyüdüğüm için annemi örnek aldım, şimdi de ben erkek çocuklarıma yol gösteriyorum.

        ■ Prenses olmanın iyi ve en kötü yanları ne?

        En iyi tarafı asil hissetmek. Kötü tarafıysa her zaman insanlara örnek olmak gerekmesi. Ayrıca herkesin devasa bir servete sahip olduğunuzdan dolayı çalışmanız gerekmediğini düşünmesi üzücü. Hayatımızla ilgili insanların bilmediği şeyler var, bunları bir gün paylaşabilirim.

        ■ Hayattaki amacınızı nasıl özetlersiniz?

        Dürüstlük, sadelik ve hem kendi çocuklarım hem de gelecek nesiller için umut dolu, daha iyi bir dünya bırakabilmek.

        ■ Bugüne kadar gerçekleştiremediğiniz bir şey kaldı mı?

        Yazdığım “The Fourth Way Law” tezinin bir gün dünya çapında yayımlanacağını umuyorum.

        ■ Bir kahramanınız var mı?

        Size göre dünyanın en güçlü kadını kim? Kahramanlarım annem ve babam. Dünyadaki en güçlü kadınlardan biri Hilary Clinton.

        ■ Kadının geçmişteki ve günümüzdeki durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

        Bu ilginç ve ters köşe bir soru. Kadınlar geçmişte daha güçlüydü.

        ‘KADINLAR UZUN BİR KIŞ UYKUSUNDAN UYANACAK’

        ■ Gelecek için umudunuz var mı?

        Kulağa pembe bir hayal gibi gelebilir ama kadınlar uzun bir kış uykusundan uyanacak. Kız çocuğu yetiştiren bir anne olarak umutluyum, bunun yaşayan örneğiyim. Ülkemizde de kadın haklarıyla ilgili iyileşmeler görüyoruz; yeni Suudi Arabistan Kralı, Kral Salman ve prens kadın hakları için ne yapılması gerektiğini biliyorlar. Benim rolümse yasaları desteklemek ve kadınların haklarını anlamalarını sağlamak.

        ■ Kadına şiddeti nasıl sonlandırabiliriz?

        İş kadınlarda bitiyor, çocuklarımıza öğretmeliyiz. Böylece döngü kırabilir, kadına şiddeti bugüne kıyasla büyük oranda azaltabiliriz.

        ■ Kız çocuklarının eğitim problemi nasıl çözülebilir?

        Suudi Arabistan’da bunu aştığımızı düşünüyorum, eğitimli kadın sayısı erkeklerden fazla. Bir ulusu eğitmek istiyorsanız, önce kadınları eğitin. Kız ve erkek çocuğu birbiriyle yarış halinde büyütülmek yerine birbirini tamamlamayı bilmeli.

        ■ Kadınların siyasi sahnede erkeklere kıyasla daha az boy göstermesini nasıl yorumluyorsunuz?

        Kadınlar politikaya daha çok dahil olsalar birbirimizle savaşmayı bırakırdık. Yüzlerce yıl önceki prenseslerin tarihteki rolleri büyük; bizse atalarımız kadar aktif değiliz.

        ■ Ailenizin size karşı olmadığını fakat bazen sizden hoşnut da olmadıklarını söylüyorlar. Ama sizi durdurmaya çalışmamışlar. Dönüp baktığınızda hayattan tatmin olduğunuzu hissediyor musunuz?

        Ailem bana karşı değil, memnun olmayanlar birkaç kişi. İstemedikleri bir şey yapmadım zaten. Bu, Suudi Arabistan’ın nasıl bir yer olduğunu gösteriyor. Kadınların Suudi Arabistan’daki durumlarını bilmek isteyenler, özgeçmişimi okuyabilirler. Suudi Arabistan’da kadınlara dava açılsaydı, ilk dava edilen olurdum. Dönüp baktığımda, kendimi tatmin olmuş hissediyorum. Hedefleri olan kadının istediğinde neler başarabileceğini, bir ulusun kaderinde nasıl bir rol oynayabileceğini gördüm.

        ‘KURALSIZ HER SİSTEM, ŞİDDET VE SÖMÜRÜ PLATFORMUNA DÖNÜŞECEKTİR’

        ■ Suudi Arabistan’da görmek istediğiniz değişiklikler neler?

        Genç nüfusun geleceğe yön vermesini istiyorum. Kadın ve çocuk hakları konusunda gelişmeler yaşanıyor ama sonuçları tam olarak görmeden, istediğim değişikliklerden bahsetmeyeceğim.

        ■ Arap Baharı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Tek bir taş, camdan bir evi tuzla buz etti. Bir bahar yaşadığımızı düşünmüyorum, bence yaz mevsimindeyiz; sıcak ve kalitesiz bir yaz. Yaz mevsiminde nem sizi bunaltır ve en ufak bir şey bile sinirinizi bozar. Arap Baharı hakkında düşüncelerim bunlar.

        ■ Günümüzdeki şiddet ve terör olayları hakkında ne söylemek istersiniz?

        Bu soruyu cevaplamak çok zor. Şu an içinde yaşadığımız bir devir değil; şiddet kültürü. Ne yazık ki şiddet, tüm uluslar için bir kültür haline geldi, insanlar birbirine barış yerine şiddetle karşılık veriyor.

        ■ Dünyada nerdeyse her yere gittiniz. Hangisi unutulmazdı?

        Zor bir soru. Her ülkenin kalbimdeki yeri başka ve beni saygı ve iyi dileklerle karşılayan insanlara ne kadar teşekkür etsem az!

        ■ Sosyal medya hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Twitter’da epey aktifsiniz... Sosyal medya oyunu başladığında, uyacağımız kurallar yoktu. Bu kullanıcıların güvenirliğinin düşük olduğu, siber ortam sorunlarına neden oldu. Bence sosyal medya, siber dünyayla uyumlu bir şeydi ama yolundan saptı. Twitter, hepimizi buluşturan bir platform. Twitter kullanıcısı olmama rağmen, platformun kurallarına katılmıyorum. Kuralsız her sistem, şiddet ve sömürü platformuna dönüşmeye mahkûmdur

        'İSTANBUL UNUTULMAZ BİR ŞEHİR'

        ■ Yoğun çalışıyorsunuz. Kendinizi işkolik olarak görüyorsunuz musunuz?

        İşkolik sayılmam. Durmaya karar verdiğimde duruyorum, kendime zaman ayırıyorum. Yaptığım işlerin başkalarına yardım edebilecek olması mutlu ediyor. Organize bir insanım, günün her dakikasına gereken özeni gösteriyorum

        ■ Çocuklarınıza zaman ayırabiliyor musunuz?

        Çocuklarımla kaliteli zaman geçiriyorum. Onlar büyüyene kadar dünyayı dolaşmadım, üzerime düşeni yaptım. En küçük çocuğum 18 yaşında, onlar kendi hayatlarını kurmaya hazırlar. Gün içinde hepsiyle konuşuyorum. Umuyorum onlar ve gelecek nesiller için yaptıklarımı görüyorlardır.

        ■ Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?

        Spor yapıyorum, yüzmeyi, balık tutmayı, at binmeyi, barbekü yapmayı seviyorum.

        ■ Daha önce İstanbul’a geldiniz mi?

        6’ncı gelişim. Kapalıçarşı’yı, Boğaz’ı, deniz ürünlerini, insanların hikayelerini dinlemeyi, müze ve camileri seviyorum. Benim için unutulmaz şehirlerden.

        ■ İnsanlar ileride sizi nasıl hatırlasın istersiniz?

        Bu çok ilginç bir soru. Umarım gelecekte değişiklikler yapmış, insancıl bir prenses olarak hatırlanırım.

        ■ Okuyucularımıza iletmek istediğiniz son bir mesaj var mı?

        Bir kadının diğerinden farklı olduğunu düşünmeyin! Klişe geldiğini biliyorum ama hepimiz aynıyız, aynı umutları, aile ve çocuk sevgisini paylaşıyoruz. Tüm kadınlar kraliçe arı olduklarını fark etmeli. Bu fikir en karanlık anlarda size yol gösterecek

        DÜNYACA ÜNLÜ KONUKLAR PAZARLAMA ZİRVESİ'NDE BULUŞUYOR!

        MCT Danışmanlık tarafından düzenlenen ve dünyaca ünlü konukların yer aldığı Pazarlama Zirvesi, 9-10 Aralık’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek. Zirvede Suudi Arabistan Prensesi Basmah Bint Saud’ın yanı sıra dünyanın en iyi ticari zekâlarından Peter Fisk, marka antropoloğu Anouk Pappers gibi birbirinden önemli isimler yer alıyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ