Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam ‘Nedensiz’ trafiğin nedeni biziz!

        Nagihan ALAN /GAZETE HABERTÜRK

        Kentin trafikle derdi bir türlü bitmek bilmiyor. Kimi zaman bir kaza kimi zaman da yol çalışmasıyla saatlerimiz trafikte tükeniyor ama yolda herhangi bir sorun; veya ışık, yanyol gibi trafiği etkileyen faktörler yokken, akan trafik aniden neden duruyor? e-5’te, özellikle de Şirinevler, Kozyatağı, Uzunçayır, Yenisahra güzergâhlarında sebepsizce beklemelerimizin nedeni ne? Tanımlayamadığımız ve bizi saatlerce sebepsizce bekleten ve bir anda açılan trafiğin nedenlerini uzmanlar sürücülerin sabırsız ve hatalı araç kullanımına bağlıyor. işte o görüşler...

        Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Onursal Başkanı Ekrem Bulgun:

        ‘Otoyolların krizi sürücülerdir’ ‘Büyükdere’den Sarıyer kriz’ ‘Sebebi ani fren’ ‘Takip mesafesine uyulmuyor’ tanımlaYamadığımız trafiğin nedeni aslında sürücülerden kaynaklanıyor. Otoyolların en büyük krizi bu. Bazı sürücüler gereken hızı sağlayamıyor ve sabırsızlıktan sık sık şerit değiştirmek istiyor. takip mesafesini gerekli görmüyor, uyulması gereken kurallara uymuyor, sonucunda anlam veremediğimiz kilitler oluşuyor ve bu kilitler araçların hız düzenini sağladıklarında bir anda açılıyor. O keskin kilitler ve anlık açılmaların nedeni biz sürücüleriz. Bir tek bu değil. Otobüsler yol üstünde durağa yaklaşmadan yolcu indiriyor, keza minibüsler de. Bu nedenle arkada araçlar birikiyor ve beklemek zorunda kalıyorlar. Trafik ışığı olmayan güzergâhlar böyle, olanlarda da ışıklarda bekleme süresi çok fazla oluyor, bu nedenle trafik oluşuyor. akıllı ışık sistemiyle çözüm sağlanabilir. Bir de trafikte araçlar kenara çekip başka işlerle ilgileniyor. telefonla konuşurken de yavaşlıyor. e-5 gibi yollarda hem tehlikeli hem yasak hem de trafiği felç ediyor böyle davranışlar. Bir nedeni de AVM’ler. Yol üstünde bulunan AVM’ler de yoğunluğu çok fazla artırıyor. Buraya araç giriş çıkışlarıyla birlikte adeta kilit yaşanıyor.

        Karayolları Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Der. Genel Başkanı İhsan Memiş:

        Bazen öyle zamanlar oluyor ki dediğiniz gibi yol dümdüzken, ışık yokken veya şerit açılmazken kilit olan trafik bir anda açılıveriyor. Bunu ben sürücülerin takip mesafesine uymamaları olarak yorumluyorum. takip mesafesine uyulmayınca sıkışma yaşanıyor. Yarım saat tıkalı kalan yol bir anda açılıyor. Belki o yolda bir yol ayrımı yok ama sürücülerin sabırsızlığı var. direksiyonu diğer yan şeride kırıyor, arkada birikme yapıyor. Ya da gerektiği hızda gitmiyor ve yol kilit oluyor.

        İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Bölümü Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu: Fahri Trafik Müfettişi Yeminli Bilirkişi Selçuk Dedeoğlu:

        Sürücülerimiz maalesef şerit değiştirme kurallarına uymuyor. Boşalan yere girmek için aniden sinyalsiz şerit değiştirme manevrası yapıyorlar. arkadan gelen araçlar da ani frenle kilit oluyor. Şeritlerin arasında duvar varmış mantığıyla hareket edilmeli. ani açılma ve tıkanmaların yüzde 80 nedeni budur. sinyaller önemsenmeli.

        İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Bölümü Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu:

        Büyükdere’den Sarıyer kriz

        esas sorunumuz yollarımızın düzgün olmaması. 2 şerit birden 4’e çıkıp 3’e düşüyor. düzensiz arterde trafikten düzen bekleyemezsiniz. Büyükdere’den sarıyer’e gidin mesela. Kriz. eyüp’e harita üzerinden bakın, hiçbir arter aynı şeritte gitmiyor. sonunda bu durum sürücülere yansıyor. ani tıkanma ve açılmalar sürücülerin bu duruma bir tepkisi aslında. sürücü sabırsızlanınca direksiyonu yana kırıyor arkada 3 sürücüyü onun arkasında da 6 aracı etkiliyor. trafikte kelebek etkisidir bu. 1 kişi yüzünden üç sürücü gecikiyor. sorun düzensizlik. Bu düzensizlik de sürücülere kuralsızlık olarak yansıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ