Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İsrail'e büyük öfke

        İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

        FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

        Taksim Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) Başkanı Füsun Bandır, İsrail'in 17 aydır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde yaşlı, genç, kadın, çocuk demeden Filistinli kanı dökmeye devam ettiğini belirtti.

        Bandır, ''Hamas'ı hedef aldığını'' iddia eden İsrail'in, yerleşim yerlerine bomba attığını kaydetti.

        ''İsrail'in dünyanın en kanlı terörist devletlerinden biri olduğunu'' ileri süren Bandır, ''İsrail'in, ''özgür bir ülke için mücadele eden Filistinlileri terörist gibi göstermeye çalıştığını'' ifade etti.

        Filistin halkının dostu ve yoldaşı olduklarını dile getiren Bandır, her zaman Filistinlilerin yanında yer alacaklarını söyledi.

        Basın açıklamasının ardından FHDD üyeleri, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in resminin üzerine kırmızı boya döktü.

        TKP üyesi bir grup da İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk ve ayakkabı bırakan grup, daha sonra dağıldı.

        ANKARA

        Ankara'da Büyükelçilik önüne birer saat arayla gelen 3 ayrı grup, İsrail hükümeti aleyhine sloganlar atarak, Filistin'e dün gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıyı protesto etti.

        Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, büyükelçilik önünde İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile yaptığı askeri, siyasi ve iktisadi anlaşmaların iptal edilmesi, İsrail'in Ankara'daki büyükelçiliğinin kapatılması istendi.

        TKP üyelerinin ayrılmasından bir süre sonra büyükelçiliğin bulunduğu sokağa gelen Milli ve Kültürel Araştırmalar Vakfı üyeleri, tekbir getirerek, büyükelçilik yakınlarında polis tarafından oluşturulan barikata kadar yürüdü.

        Filistin bayrakları ile İsrail'i protesto eden grup adına açıklama yapan Vakıf Genel Başkanı Mehmet Pamak, Filistin'de büyük bir katliam yaşandığını, Gazze'de insanlık suçu işlendiğini, saldırıları ve katliamı dünyanın sessizce izlediğini, uluslararası kuruluşların tepki göstermediğini ifade etti.

        Saldırılar karşısında birkaç açıklamanın dışında Türkiye'nin de sessiz kaldığını iddia eden Pamak, İsrail ile tüm anlaşmaların kesilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi. İsrail aleyhine slogan atılan ve tekbir getirilen basın açıklamasının ardından, Filistinli bir genç, Filistin'de yaşananları anlattı ve Türkiye'nin Filistin'e siyasi destek vermesini talep etti.

        Grup, İsrail bayrağındaki ''yıldız'' şeklindeki simgenin bir benzerini de yaktı. Gruptan bazı kişiler, büyükelçiliğe ayakkabı fırlattı. Protestoya çok sayıda kadın ve çocuğun da katıldığı görüldü.

        Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de büyükelçiliğe siyah çelenk bıraktı ve İsrail'i protesto sloganları attı.

        Protesto eylemleri nedeniyle Çevik Kuvvet polisi, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

        Antalya'da bazı sivil toplum örgütlerinin önderliğinde toplanan vatandaşlar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve sivillerin öldürülmesine tepki gösterdi.

        Özgür-Der, Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP), Anadolu Gençlik Vakfı ve Saadet Partisi'nin organizesiyle Kışlahan Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, İsrail'in saldırılarını kınadı.

        Kışlahan Meydanı'ndan Muratpaşa Camii'ne kadar yürüyen vatandaşlar, ellerinde İsrail ve ABD'yi protesto eden pankartlar taşıdı. Bazı vatandaşlar da yürüyüş sırasında ayakkabılarını ellerine aldı.

        Muratpaşa Camii'ne gelen vatandaşlar, burada saldırıda ölenlerin gıyabında cenaze namazı kıldı. Cenaze namazında kadınlar da saf tuttu. Protestocular, cenaze namazının ardından dağıldı.

        DİYARBAKIR

        Diyarbakır Ulucami'de kılınan ikindi namazını müteakip, İsrail'in saldırısında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Ulucami önünde toplanan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu grup, tekbir getirip, sloganlar atarak İsrail'i kınadı.

        Daha sonra 23 sivil toplum örgütü adına basın açıklaması yapan Mustazaf-Der yönetim kurulu üyesi Ömer Çelik, İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde bir ''soykırım'' gerçekleştirdiğini söyledi.

        Başta ABD, Avrupa ve BM'nin desteği, Müslüman ülke yöneticilerinin de göz yummasıyla İsrail'in katliamlarını bu kadar pervasızca yaptığını savunan Çelik, şöyle dedi:

        ''Dün kıyılan canlardan en az onlar kadar, o zihniyetin iş birlikçileri de sorumludur. Herkes görevini muntazam bir şekilde yerine getiriyor. Maalesef görevini yapmayan biz Müslümanlarız. Bu sebeple zalimin zulmünü bitirmesini beklemiyor, ondan merhamet dilemiyoruz. Biliyoruz ki, Müslüman'ın Allah'tan başka bizim bizden başka dostumuz yoktur. Ve yine biliyoruz ki, bu vahşet ancak Müslümanların yek vücut halinde karşı duruşuyla bitebilir.''

        Çelik'in Filistinliler için dua etmesinin ardından grup, İsrail aleyhine bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

        ELAZIĞ

        Elazığ'da, İzzetpaşa Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından çeşitli sivil toplum örgütlerinden bir araya gelen grup, İsrail'i kınayan sloganlar atarak, pankartlar taşıdı.

        Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Mesut Turan, İsrail'in saldırıların dünya tarihin gördüğü en vahşi soykırım hareketi olduğunu söyledi.

        Saldırılarda 200'ün üzerinde Filistinlinin şehit olduğunu ifade eden Turan, bu büyük vahşete ve soykırıma seyirci kalmalarının mümkün olmadığını ifade ederek, ''Hükümet zulme daha fazla ortak olmamalı, İsrail ile tüm ilişkilere son verilmelidir'' dedi.

        Daha sonra sloganlar atan grup, dağıldı.

        MALATYA

        Malatya'da, Anadolu Gençlik Derneği'ne üye bir grup, ikindi namazı sonrası Yeni Cami önünde basın açıklaması yaparak, İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto etti.

        Cami avlusunda toplanan grup adına açıklama yapan Abuzer Turhan, saldırıların ''soykırım'' olduğunu belirterek, ''Ateşkes zamanında ambargo ile Gazze halkını ölüme mahkum eden İsrail, ateşkesten sonra da füzelerle Gazze halkını yok etmeye çalışıyor'' dedi.

        Turhan, ''Dünya, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor. Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım gerçekleştiriyor'' diye konuştu.

        Grup, daha sonra çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

        BATMAN

        Batman'da, Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu üyeleri adına basın bildirisi okuyan Mehmet Şat, Filistin halkının füzeler ve uçaklarla gerçekleştirilen saldırılarla yok edildiğini söyledi.

        ''Bu büyük vahşete, soykırıma seyirci kalmak, hiçbir erdemli insana ve Müslüman'a yakışmaz'' diyen Şat, ''Biz Batmanlılar olarak Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırmak ve ilan etmek için buradayız'' dedi.

        Sloganlarla İsrail'i protesto eden grup daha sonra dağıldı.

        GAZİANTEP

        Gaziantep'te, 20 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu platform üyeleri, Maarif Meydanı'nda toplandı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, sloganlar ve pankartlarla İsrail'i protesto etti.

        Platform üyeleri adına açıklama yapan Mazlum-Der Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Alkış, İsrail'in yaptığı soykırıma seyirci kalmanın mümkün olmadığını, Orta Doğu'da, özellikle Filistin'de kan, gözyaşı ve zulmün hakim olduğunu söyledi.

        Filistin halkının, insanlığın sessiz bakışları arasında yok edilmeye çalışıldığını belirten Alkış, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Son zamanların en kanlı vahşetini de dün gerçekleştirdiler. Sivillerin ve çocukların da içinde yer aldığı 200 Filistinli füzelerle imha edildi. Cinayet, vahşet, saldırganlık, katliam, soykırım gibi kelimeler bile bu durumu izah edemez hale geldi.''

        Filistin bayrağı açan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

        DÜZCE

        Düzce'de, Cedidiye Camisi önünde toplanan grup adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği Düzce Şube Sorumlusu Hüseyin Yıldırım, Filistin'de yaşananların tarihteki en vahşi soykırım girişimlerinden birisi olduğunu belirterek, İsrail'in bütün dünyanın gözü önünde bir soykırım başlattığını söyledi.

        Yıldırım, ''Siyonistler, insan haklarını karakterlerine uygun bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Zalim işgal güçleri, tasallutlarıyla çocuklara, kadınlara varana kadar herkese her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor. Bütün İslam aleminin yükünü üzerinde taşıyan Filistin, bugün kan revan içindedir'' dedi.

        Sık sık sloganların atıldığı gösteriye Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Erdem de katıldı.

        KIRIKKALE

        Kırıkkale'de, Hüseyin Kahya Parkı önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri adına açıklama yapan Kırıkkale Şube Başkanı Hasan Altı, İsrail'in yaptığı vahşete seyirci kalınmamasını istedi.

        İsrail'in, bütün dünyanın gözü önünde Filistin'e insanlık dışı bir saldırı düzenlediğini ifade eden Altı, saldırıları kınadı.

        Saadet Partisi İl Teşkilatı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, protestocular olaysız dağıldı.

        İZMİR

        İzmir Basmane Meydanı'nda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, sloganlar atarak, pankart açtı.

        Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İzmir İl Başkanı Cemal Arıkan, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in yaptığı soykırıma seyirci kalmanın mümkün olmadığını söyledi.

        Filistin halkının, insanlığın sessiz bakışları arasında yok edilmeye çalışıldığını belirten Arıkan, şunları kaydetti:

        ''Geçen hafta ülkemize gelen İsrail Başbakanı Olmert'i kabul ederek 5 saat görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu saldırıları cılız tepkilerle geçiştirip BM'yi göreve çağırmaktadır. Gazze saldırısının Erdoğan-Olmert görüşmesinin hemen akabinde yapılması, milletimizin zihninde soru işaretlerine neden olmuştur.''

        SAMSUN

        Saadet Partisi Samsun Gençlik Kolları, Anadolu Gençlik Derneği ve Eğitim Bir-Sen Samsun Şubesi üyeleri, Konak Sineması önünde toplandı.

        Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Necmi Macit, Orta Doğu'da, özellikle Filistin'de kan, gözyaşı ve zulmün hakim olduğunu söyledi.

        İsrail'in hiçbir hedef ayırmadan, sivil halkın bulunduğu hastane ve evlere bomba yağdırdığını ifade eden Macit, şöyle konuştu:

        ''Bu kanlı katilleri ve buna seyirci kalan tüm dünya ülkelerini kınıyoruz. Türkiye ve bütün bölge ülkelerinin halkları, batı emperyalizmine, İsrail ve ABD zulmüne karşı iş birliğini artırarak sürdürmeli, İsrail'in kanlı yayılmacı politikalarına 'dur' denilmelidir. Filistin'in özgürlük savaşını destekliyoruz.''

        Grup, açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atarak, İsrail bayrağını yaktı. Pankartlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

        KAHRAMANMARAŞ

        38 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Kahramanmaraş Platformu üyeleri, Özel İdare İş Merkezi önünde toplandı.

        Anadolu Gençlik Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Hacı Ali Kulaç, grup adına yaptığı açıklamada, dünyanın, en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu söyledi.

        İsrail'in bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yaptığını belirten Kulaç, ''Zalim işgal güçleri, çocuklara ve kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor. Vahşice katliam yapıyor'' dedi.

        İsrail'in, ateşkesten sonra da füze ve uçak bombardımanlarıyla Gazze halkını yok etmeye çalıştığını ifade eden Kulaç, Hükümetin, İsrail ile bütün ilişkilerine son vermesi gerektiğini savundu.

        Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

        TOKAT

        Tokat'ta, Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

        Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

        Derneğin Tokat Temsilcisi Mustafa Kılınç, saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, ''Emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde soykırım yapıyor'' dedi.

        Saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade eden Kılınç, ''Bizler öncelikle çoğunluğu masum sivillerden oluşan Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Filistinli mücahitlere güç diliyoruz'' diye konuştu.

        VAN

        Hak ve Özgürlükler Platformu Bileşenlerine bağlı bir grup, İsrail'i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle, İstasyon Mahallesi'ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Ofisine yürüdü.

        Memur-Sen Van İl Temsilcisi Ahmet Gülaçar, yaptığı açıklamada, yıllardır Filistin'de tecrit politikası uygulayan İsrail'in, son hava saldırısıyla bir kez daha vahşi yüzünü gösterdiğini belirtti.

        Saldırının insanlık dışı bir soykırım olduğunu vurgulayan Gülaçar, ''Kamuoyunda infiale yol açan saldırı, Müslüman alemini derinden üzmüştür'' dedi.

        Gülaçar ve beraberindekiler, daha sonra, İsrail aleyhine slogan atıp tekbir getirerek, ofis önüne siyah çelenk bıraktı.

        Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde İsrail bayrağı yakan grup, daha sonra dağıldı.

        AĞRI

        Mazlum-Der Ağrı Şubesi ve Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, Belediye İş Merkezi önünden Cumhuriyet Caddesi'ndeki Saat Kulesi'ne kadar yürüdü.

        Grup, buradaki basın açıklamasının ardından tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı.

        Yoğun güvenlik önleminin alındığı gösteri, olaysız sona erdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ