Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bu sanat galerilerinde uyuyabilirsiniz!

        Neşe ŞENOL\GAZETE HABERTÜRK

        Atelier Sul Mare- İtalya, Sicilya

        Kuzey Sicilya’nın kıyısındaki Atelier Sul Mare çağdaş sanat eserleriyle tasarımı birleştiren bir mimariye sahip. 40 odalı oteldeki 20 odayı sanatçı tasarlamış; İtalyan yönetmen Paola Passolini’nin Şairin Odası’nı ve sanatçı Sislej Xhafa’nın Hamam Odası en çok tercih edilenler arasında. Karar vermek sizi biraz zorlayabilir.

        Arte Luise Kunsthotel- Almanya, Berlin

        Berlin’de1825’te neoklasik tarzda inşa edilen Arte Luise Kuntshotel’in derin bir hikâyesi var. Eskiden kentsel göçebelere sığınak olan otel, sanatçılara ev sahipliği yapmış. Merdivenlerde felsefi pasajlar, odalardaysa sanatçılarına özel eserler var.

        Byblos Art Hotel - İtalya, Verona

        15. yüzyıl mimarlarından Michele Sanmicheli, Verona’da bir villa inşa etti. 18. yüzyılda mimar Ignazio Pellegrini’nin restore ettiği villaya ünlü tasarımcı ve mimar Allessandro Mendini’nin çağdaş sanat eserleri yerleştirildi. Mendini tasarımlı otel odalarında, parlak renkler ve plastik şekiller göze çarpıyor. Eserleri olan sanatçılar arasında Ron Arad, Philippe Starck, Marcel Wanders, Ettore Scottsass ve Eoro Saarinen var.

        Hotel Des Art - ABD, San Francisco

        San Francisco’nun Fransız Mahallesi’ndeki Hotel Des Art’ın 51 odasında uluslararası graffiti sanatçılarının çizimi var. Hem de her odada farklı eser! Sokak sanatının yanı sıra klasik tablolar da var. Ayrıca otel, sanat galerisi de; sergilenen eserler satın alınabiliyor.

        Gramercy Park Hotel- ABD, Manhattin

        Manhattan’daki otel 10 yıl önce Julian Schnabel’in rönesans tarzını yaşatma isteğiyle açıldı. Tarif etmek gerekirse, bronz kapı kolları, antika mobilyalar, Fas çinileri, İtalyan şömine, koyu kırmızı kadife perdeler, mahzenler ve Türk hamamı... 185 odalı Gramercy Park Hotel’in içindeyse Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Enoc Perez, Keith Haring ve Tom Wesselman gibi pop art ve çağdaş sanatçıların eserleri var. Odaların kimisindeyse koleksiyonlar yer alıyor.

        Nhow Hotel - İtalya, Milano

        Moda ve tasarımın başkenti Milano’daki Nhow Hotel, eski bir fabrikadan tasarımcı Matteo Thun ve mimar Daniele Beretta’nın üzerinde çalışmasıyla renkli bir otele dönüşmüş. İçinde yer alan sanat eserleri otelin sanat departmanı tarafından 3 ayda bir değiştiriliyor.

        Hotel Particulier de Montmartre - Fransa, Paris

        16. yüzyılda inşa edilen mâlikane, lüks bir otele dönüştürülmüş. 5 süit odalı otelde birçok farklı sanat disiplininin gözde eserleri sergileniyor. Hatta Japon kültürünü yansıtan bir ağaç odası da bulunuyor. Ayrıca Fransız sanatçı Pierre Fichefeux, odalara ses kayıt cihazı yerleştirmiş; bir sonraki oda sahibine mesaj bırakılabiliyor.

        Museum Hotel - Türkiye, Kapadokya

        Türkiye’nin tek Relais&Chateaux üyesi Museum Hotel, tarihi kalıntıların restorasyonuyla bir nevi küllerinden doğdu. Nevşehir’ in Üçhisar bölgesindeki otelin dışı ayrı güzel, içi ayrı. Klasik antikalarla döşenmiş, otantik yanını da kaybetmemiş müze otel, tarihi mağara ve taş evleri lüks olarak deneyimlemenizi de sağlıyor.

        Gladstone Hotel - Kanada, Toronto

        Toronto’da 19. yüzyıl Viktoryan mimarisiyle tasarlanan otel, tuğla duvarı ve yüksek tavanlarıyla iç açıyor. 37 sanatçı tarafından tasarlanmış 37 odası bulunuyor. Gladstone Hotel aynı zamanda bir kültür merkezi. Sahne sanatları, sergi, sinema gibi organizasyonlara ev sahipliği yapan otelin bünyesinde, kendi sosyal ve kültürel özelliklerini yansıtan 3 sanat galerisi bulunuyor.

        El Fenn - Fas, Marakeş

        El Fenn aslında alışık olduğumuz otellerden eğey farklı; yedi geleneksel Fas evinin birleşmesinden oluşan tarihi bir saray. Marakeş’in en geniş sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan, otelin ortak kullanım alanında Guy Tillim’den Antony Gormley’ye birçok sanatçının eserleri var. Pembe ve turkuvaz gibi canlı renklerle süslenen otel odalarında uyumak bir masal kahramanı gib hissettirebilir.

        Ice Hotel - İsveç, Jukkasjärvi

        Ice Hotel her yıl, insan eliyle tamamen buzdan yapılarak teknolojinin de nimetlerinden yararlanarak yılın her mevsimi konaklanabilecek kalıcı bir otel oluyor. Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 kilometre kuzeyindeki Ice Hotel, bu yıl sonunda açılacak. İçerisinde özel eserlerin reprodüksiyonlarının olacağı söyleniyor. Sanat uğruna üşünür mü, üşünür...

        Waldorf Astoria Hotel - İtalya, Roma

        350 odalı binada 16. Louis’den 3. Napoleon’a kadar değerli ve nadir Fransız saat koleksiyonu, Giovanni Battista Tiepolo’nun tabloları, Gallé Koleksiyonu, 18. yüzyıldan kalma saraylarındaki sandalyeler ile birçok antika var. Bu otelde kalan kendini Roma imparatoru sanabilir... Louisville’s 21c Museum Hotel - ABD, Kentucky Terk edilmiş 5 tütün ve viski ambarı otele dönüştürü- lürmüş. Oteldeki sanat eserleri asansörlerde, avlularda, tavanda ve tuvaletlerde sergileniyor. En ilgi çeken eserse kapıda gelenleri karşılayan kırmızı papağan heykelleri.

        Casa Dell’Arte- Türkiye, Muğla

        Latince sanatın evi anlamına gelen Casa Dell’Arte, Muğla’nın balıkçı köyü Torba Koyu’nda. Tasarımı köye göre epey modern ve tasarımı burç temalı süitleri de var. Ama listemize girmesinin asıl nedeni, otelin duvarlarında ünlü ressamlar Hamit Görele, Fikret Mualla, Nuri İyem ve Mehmet Güleryüz’ün eserlerinin asılı olması. Yazın kalacaksanız, sergileri de kaçırmayın derim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ