Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 9 şehir 17 hamburgerci

        Levent ÖZÇELİK / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Hayatında en iyi burger’i nerede yedin?” diye soranlara cevabım: İskoçya. Şaşırabilirsiniz ama geçen yıl Edinburg’tan İsla Adası’na giderken Cairndow Tepesi’nde bir mola verdik. Arabada cheese burger yapan adamdan birer tane sipariş ettik. Sonra birer tane daha, birer tane daha... Edinburg’a dönerken yolumuzu değiştirerek öğle yemeğimizi yine o büyülü manzaraya karşı yedik ve lezzetinin sırrını sorduk. İşin sırrı, kullandıkları et ve peynirde... Sadece bu bölgede ve bu coğrafyada yetişen “highland cattle”, yani bildiğimiz uzun tüylü, boynuzlu ineklerin etinden ve sütünden ürettikleri et ve peynirle yapıyorlar.

        Birde bu tepenin anlamı İskoç halkı için çok önemli. Bu bölgeye İskoçlar “rest and thankful” adını vermiş. Hikâye şöyle: İngiliz kralı esir aldığı İskoç askerlerini geçişi çok zor olan bu bölgede çalıştırarak yolu açtırmış. Ancak çok insan hayatını kaybetmiş. Bu trajik olayın ardından İskoçlar buraya “rest and thankful”, “dinlen ve müteşekkir ol” adını vermiş.

        İskoçya dışında yediğim birkaç iyi hamburgerci daha var. Önce iyi hamburgeri nerede bulacağınızın tüyosunu vereyim: Kendi birasını üreten mekânları tercih edin çünkü onlar en pahalı eti alır.

        Burger-Lobster: Londra’da en sevdiğim yerlerden... Hem burger’i hem de ıstakozu iyi yapıyorlar. Unutmadan kokteyllerde de iddialılar. Mekân güzel ve kolayca sosyalleşebilirsiniz. Masa bulamazsanız barda takılın. Ve burger yanı sıra ıstakozlu sandviçi de denemelisiz.

        Byron: Londra’nın bir başka iyi mekânlarından... Burası kendi yaptığı biralarıyla diğer burger’cilerden kolayca ayrıştırılabiliyor. Ayrıca oldukça cool ve şık bir mekân. İlave olarak oldukça zengin bir sos çeşidi var.

        Berners Tavern: Edition Hotel’in altında yer alan restoran, Londra’nın son yıllarda en “in” mekânlarından... Büyük barı, şahane kokteylleri ve mutfağı oldukça başarılı. Burası bir burger restoranı olmayıp bu kadar iyi burger yapmasıyla ekstra övgüyü hak ediyor.

        Teksas – Hopdoddy: Buranın alameti farikası burger’ini kendisi tasarlıyor olması. Kendilerine özgü 4 çeşit ekmeği var. Ek olarak et ve sosları da seçiyorsun.

        Best Burger: Las Vegas, Wynn Hotel’deki mekân dünyanın en pahalı burger’ini satmasıyla ünlü. Organik undan yapılan parmesan katkılı ekmek ve kobi beef kullanıyor. Üzerinde kaz ciğeri var ve kahverengi türüf mantarı rende ediliyor. En üstüne ise dünyaca ünlü şef Gualtiero Markezi’nin guacamole soslu altın yaprağı konduruluyor. Fiyatı tam 750 dolar.

        Rot House: İtalya’nın en iyi burger zinciri... Herhangi bir İtalyan şehrinde gördüğünüzde tereddütsüz girip deneyin. Amerikan tarzına sadık kalmış bir tat. Her restoranın ortasında barbekü mangalı var, şef mangalın etrafındaki cam kafes içinde burger ve etleri pişiriyor.

        Baceo: Barcelona’daki mekân; hafif yağlı dana etini kıyma makinesiyle bildiğimizden daha kalın bir kıyma haline getirip tuz ve karabiberle karıştırıp beklemeye alıyor. Bir gün bekletip pişirilip servis ediliyor.

        Joint Burger: Buenos Aires’te şehrin bohem ve şık semti Palermo’daki mekân, önündeki uzun kuyruklarla biliniyor. Ünlü Arjantin etinden yapılan iri burger’i saatlerce bekleyebilirsiniz ama beklediğinize değecektir.

        Juicy Grill: Atina’nın en iyi burger mekânı. Hollywood-New York stili bir yer. Burger’lerin isimleri; Sopranos, Bill Murray, Dirty Mama ve New Yorker. Benim favorim Sopranos; mozzarella, acılı lahana salatası, dijon hardalı... Ve yerken duvara asılı James Gandolfini fotoğrafına selam çakabilirsiniz.

        İYİ HAMBURGER DEDİĞİN...

        İyi hamburger etinin en fazla yüzde 20’si yağ olmalı. Etin kendisi iyi olmalı. Sarmısak ve soğan kullanılmamalı.

        Et, tuz ve karabiberle çok yoğrulmadan burger köftesi hazırlanmalı. Ekmekler mutlaka kızarmış olmalı. Tercihen kullanılacak olan domatesi de hafif kızartmalı çünkü domates kızarırken suyunu çekeceğinden ekmeği lapalaştırmaz ve diri kalmasını sağlar. Son yıllarda burger’le en iyi kombinasyon tartışmasız karamelize soğan.

        Bir başka tüyo, köftenin üzerine direkt marul konulmamalı; marul ısındığı zaman kötü kokar. Dolayısıyla köfte ile marulun arasında tampon görevi görecek malzeme öncelikle turşu ve soğan.

        BERLİN'İN EN Yİ BURGER'CİLERİ

        Son yıllarda Berlin’de burger mekânları aldı başını gitti... Çok salaş olan da var, acayip şık duran da...

        Bird: Daha ilk bakışta burgerci’den çok pub’a benziyor. Şehrin en iyi burgerci’lerinden biri olarak anılmayı kesinlikle hak ediyor. Akşam saat 19.00 ile 22.00 arası masa bulmanız neredeyse imkânsız. Genelde Berlinlilerin bildiği ve sevdiği bir yer. Burger’de kullandıkları etler ve katkı maddeleri iyi seçilmiş.

        Burgeramt: Burası, bizim büfe dediğimiz küçük yerlerden. İyi sokak burger’i yemek için ideal mekân. Basit, ucuz ve lezzetli. Berlin’de Wedding, Neueköln ve Wilmersdorfer Strasse’de üç ayrı şubeleri var.

        Burger de Ville: Amerikalıların “foodtrack” dediği arabalardan birinde hizmet veriyor bu mekân. Berlin’in ünlü alışveriş caddelerinden Kurfürsdamm üzerinde. Ev yapımı ekmekler ve angus eti, Burger de Ville burger’lerinin vazgeçilmezi. Ayaküstü yiyiverin ya da alıp götürün mekânı anlayacağınız.

        Burger Joint: Mitte’de en sevdiğim burger mekânlarından biri de Burger Joint. “Ne için gidilir?” derseniz, buraya gitmek için tek sebebiniz iyi burger yemek olmalı. Burger’den başka bir şey vaat etmiyor anlayacağınız.

        BBI: (Berlin Burger International): Dışarıdan görünüşü sizi hayal kırıklığına uğratabilir ama deneyin. Kelimenin tam anlamıyla egzotik burger yapıyorlar. Özel alışılmadık pek çok sos var. Sipariş sistemi aynen kahve zincirlerindeki gibi çalışıyor. Adınızı alıyorlar ve siparişinizi adınız ile takip ediyorsunuz.

        Zsa Zsa Burger: Bu mekân şehrin şık, cool semtlerinden Schönberg’de. Diğerlerinden şık dekorasyonuyla ayrılıyor. Shiitaki mantarlı Zsa Zsa Burger müthiş. Bununla beraber kuzu ve ördek burger’leri ilginç bir deneyim.

        White Trash: Tam anlatmak gerekirse cool, kitch, hip ve tabii ki trash bir mekân. İlginç bir dekorasyonla karşılaşacaksınız çünkü daha önce eski bir Çin restoranıymış ve mekâna hiç dokunmadan dönüştürülmüş. Burası sadece bir burger’ci değil. İşi müzik, yemek, atmosfer vaat eden bununla birlikte iyi burger yapan bir yer. Ancak farkı, burger’i etten değil, ahtapottan yapıyorlar. Tekrar söyleyeyim sadece “ahtapot burger” var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ