Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kışın en sıcak trend

        Ekin TÜRKANTOS/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Soğuk kış günü, dışarıda yağan yağmura inat, evinizin en keyifli kısmında yani şömine başında kahve yudumlamak belki de tüm zamanların en güzel keyiflerinden. Şöminenin bizim kültürümüzdeki yeri çok eskilere, Orta Asya’ya dayanıyor. Şömine o zamanki dönemde otağın yakınına kurulan ocak şeklindeyken yerleşik hayata geçişle birlikte evlerin içinde yer almaya başlıyor. Yemeklerin pişirilmesinin yanı sıra evin ısıtılması için kullanılan şömine, ailenin toplanıp sohbet ettiği, çocukların masallarını karşısında dinlediği en güzel ritüel. Her yıl dekorasyon trendleri değişirken şömine, halen evlerin en güzel köşesi sayılıyor. Karşısına yerleştirilen koltuklara, kareli yastıklar, şallar da eşlik ettiğinde dekorasyon dergilerinde en güzel sayfalarda yer buluyor. Evin mimarisinde şömine yoksa sonradan baca yaptırmak zor görünür. Oysa artık yeni trendlerden yola çıkarak hazırlanan birçok şömine çeşidi bulunuyor. Kullanım amacına göre seçilmesi gereken şömineleri dekoratif amaçlı düşünenlere elektrikli ve alev efektli olanlar var. Amacınız ısınmaksa kapalı tip şömineler tercih edilmeli. Evin diğer bölümlerini şömineyle ısıtmayı planlayanlar ise kalorifer tesisatlarına bağlanabilen su depolu ve pompalı modelleri seçilebilir. Hem ısınmak hem de keyif yapmak isteyenler ise açık sistem şömineleri kullanabilirler. Gazla çalışanlar ise baca sorununu ortadan kaldırdığı için daha pratik bir kullanım sunuyor.

        NASIL KULLANILMALI?

        Kapalı hazneli şöminelerin ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarı düşük olduğu için is yapmaz, aynı zamanda meşe odunu kullanılması tavsiye edilir. Yaş ve kalitesiz odun ısı performansını etkileyeceği için hangi tipi seçerseniz seçin bunu göz ardı etmemelisiniz. Ayrıca yeni kesilmiş yaş ağaç, ateşi boğduğu için istenilen verim alınamaz. Sert mineral yakıtlar kömür, linyit veya Afrika kökenli ağaçları şömineye atmamanız gerekir. Şömineyi yakarken alkol, akaryakıt, mazot, yağ gibi kimyasal maddelerin kullanımı ise oldukça tehlikeli. Kapalı hazneli şömineler açık olanlara kıyasla daha güvenli sayılıyor. Çünkü ısıtma, verim ve performans olarak daha kârlı. Isıyı haznenin içerisinde sıkıştırdığı için ortama maksimum ısı sağlıyor. Isı derecesi açık hazneye oranla yüzde 85 daha fazla oluyor. Kapalı şöminelerde önemli bir başka konu da kül temizleme. Haznedeki ızgaradan çekmeceye düşen fazla küller, çekmecenin boşaltılmasıyla temizlenir. Şöminenin yanmayacağı ilkbahar-yaz döneminde ise tamamen temizlenmesi önerilir. Odun kullanılan geleneksel şömineler, diğerlerine oranla hem çıkardığı ses hem de yanan ateşin görünümü düşünülecek olduğunda daha estetik bir görünüm sergiler. Şömine aksesuvarları; maşa, kürek takımları, odun kapları, ön siperler ve odun ızgaraları olarak dört kategoriye ayrılır. Bunların dışında, yanmaz eldivenler, körükler, pişirme setleri gibi yan ürünler de keyif amaçlı kullanılabilir. Bütçeyi fazla zorlamayan elektrikli şömineler, ısınmadan çok dekoratif amaçlı olduğundan evlere pratik ve uygun fiyata sıcaklık katmanıza yardımcı olacaktır. Bu tip şöminelerde ateş aslında bir ışık oyunu olduğu için üç boyutlu alev ve duman efektli modelleriyle son yıllarda öne çıkan modeller arasında yerini alıyor. Efekt ürünlerin alt kısmındaki su tankından üretilen su buharı sayesinde sağlandığı için de mekândaki havayı nemlendiriyor. Doğalgaz ya da LPG tüple çalışan gazlı şömineler son yıllarda evlerin doğalgazlı olmasıyla yaygın kullanılmaya başlanan bir diğer model. Gazlı şömine haznesindeki odun veya taşlar yapay olsa da bu keyiften mahrum kalmak istemeyenlerin tercihi oluyor.

        KIR EVLERİNE TAŞ ŞÖMİNE

        Taş şömineler iç mekânlarda da dış mekânlarda da kullanılıyor. Doğal yapıları sayesinde odaya dinginlik veren görüntüleri bulunuyor. Granit, kalker ya da mermer gibi doğal taşlardan üretilen bu şömineler, dekorasyon açısından en çok talep görenler arasında. Rustik şömine olarak adlandırılan taş şömineler dağ ve kır evleri için oldukça ideal. Tuğla şömineler ise epey dayanıklılar. Enerji tasarrufu sağlayan ve fazla bakım gerektirmeyen bir malzeme olduğu için bahçe ve verandalarda daha çok kullanılıyor.

        MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İLK SIRADA

        Farklı modeldeki şömineleriyle dikkat çeken Aksan Şömine, özel tasarlanan 200’e yakın hazne modeli, 90 farklı soba çeşidi, barbekü ve aksesuvarlarıyla kışı renklendiriyor. Sahte ürünlerin tehlikelerini müşterilerine her fırsatta anlatan marka, iç ve dış mekân tasarımlarında garantili ürünleriyle müşteri memnuniyetini ilk sırada tutuyor.

        EVLERDE ÖZEL MODELLER

        Mühendislik teknolojisini mimariyle birleştiren Hürpaş Şömine, ürettiği şömineleriyle yıllar içinde kendine bu sektörde haklı bir yer edindi. Odunlu, elektrikli, doğalgazlı, bioethanollü şöminelerinin yanı sıra barbeküleriyle de adından söz ettiren markada ihtiyaca yönelik farklı modeller mevcut.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ