Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Trafiğe meydan okuyan girişimler

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        200’den fazla şehrin trafik yoğunluğunu ölçen Tom- Tom’un ‘Trafik Sıkışıklık Endeksi’ne göre İstanbul’un trafiği dünyanın en sıkışık trafiği. Buna rağmen günde bin araç daha trafiğe katılıyor. “Trafiğe çözüm olacak tek şey motorlardır” diyen Vale Adamlar hayata geçirdikleri Moto Taksi uygulamasıyla maksimum 30 dakikada gideceğiniz yere ulaşmanızı sağlıyor. Biz de Moto Taksi’yi denedik ve Vale Adamlar’ın kurucusu Mustafa Şahin ile Moto Taksi’nin detaylarını konuştuk...

        ‘İLAÇ GİBİ GELİYORUZ’

        Türkiye’de Moto Taksi uygulamasını 2009 yılında ilk başlatan şirket olduklarını söyleyen Mustafa Şahin, “Avrupa’da yaygın bir uygulama ama ilk olarak Londra’da başladı. Ülkemizde ise ilk biz hayata geçirdik. İstanbul trafiğinde kesinlikle önem arz eden bir proje. Moto Taksi ile trafiğe ilaç gibi geliyoruz. Trafiğe takılmadan nereye isterseniz dakikalar içinde sizi istediğiniz yere ulaştırıyoruz” diyor. Levent’ten Sabiha Gökçen’e, Maslak’tan- Yeşilköy’e 25-30 dakikada gittiklerini söyleyen Şahin, Kavacık-Beşiktaş arasını ise en yoğun trafikte bile maksimum 15 dakikada gittiklerini anlatıyor. “İstanbul’un iki en uç noktası bile bizim için maksimum 30 dakikadır” diyen Şahin’e trafiğe meydan okumanın maliyetini soruyoruz. Moto Taksi’nin 120-140 lira arasında maliyeti olduğunu ifade eden Şahin, “Fiyatlar yüksek gelebiliyor ama hızın da bir maliyeti var. 2 saati 30 dakikaya indiriyoruz. İstanbul’da büyük lüks bu sürede yolculuk” diyor.

        TAKIM ELBİSELİ YOLCULAR...

        Genelde Moto Taksi uygulamasını daha çok toplantısına gecikenlerin veya acil işi olanların tercih ettiğini söyleyen Şahin, “Müşterilerimiz aracını uygun bir yere park edip bizi arıyor. Bulundukları noktadan alıyoruz. Takım elbiseleriyle biniyorlar, toplantılarına yetiştiriyoruz. Trafikte saatlerini harcayan İstanbullunun derdine derman oluyoruz” diyor. ‘KASK ZORUNLU’ “Motora karşı toplumda oluşmuş bir önyargı ve korku var” diyen Şahin; aldıkları önlemlerle müşterinin güvenliğini sağladıklarını anlatıyor: “Müşterilerimize kask, mont, eldiven, dizlik tüm güvenlik ekipmanlarını sağlıyoruz. Motorda kaza oranı yüzde 1. İnsanlar motordan korkuyor fakat en güvenli araçtır motor. Özellikle İstanbul gibi metropollerde trafiğe ilaçtır. Moto Taksi’ler bir başlangıçtır. Saatlerini trafikte öldürenler için bir numaralı çözümdür.”

        'FATURA KESİYORUZ, KORSAN DEĞİLİZ'

        Korsan muamelesi görüp motorlarının zaman zaman bağlandığını söyleyen Vale Adamlar’ın kurucusu Mustafa Şahin, “Biz faturamızı kesiyor devlete vergimizi ödüyoruz. Her türlü resmi evrakımız mevcuttur ama yine de zaman zaman sorun yaşıyoruz” diyor.

        TRAFİK ÇİLESİNE ALTERNATİFLER

        UBER TAKSİ: Uber Taksi sıradan vatandaşların da taksi gibi ama daha ucuza ve daha kolay erişim sağlanabilir şekilde hizmet vereceği bir cep telefonu uygulaması. Aslında sıkça tercih edilen ‘BiTaksi’ uygulamasına benzese de farklı, belirttiğimiz gibi sıradan vatandaşların araçlarını taksiye dönüştürüp uygulama üzerinden hizmet vermesi. Taksilere göre kilometre başına yüzde 30 daha düşük bir tarife uyguluyor.

        MOTOR VALE: Alkollü veya araç kullanamayacak durumda olduğunuz anlarda katlanabilir motoru ile gelen valeler motorunu katlayıp arabanızın bagajına yerleştiriyor ve ulaşmak istediğiniz yere kadar size refakat ediyor. Fiyatlar 50 ila 110 lira arasında değişiyor.

        DENİZ TAKSİ: Deniz Taksi, İstanbul Boğazı ve Adalar’da iskelesi olan her yere 10 kişilik katamaran tipi araçlarla hizmet veriyor. Açılış ücreti 46 lira ve her bir deniz mili için 29 lira olarak hesaplanıyor.

        YOLYOLA: Aracınızla tek başına trafiği işgal etmek yerine gideceğiniz güzergâhtaki aracı bulmanıza yardımcı olan yolyola ile Taksim’den Beylikdüzü’ne 5 liraya taksi konforunda gidebiliyorsunuz.

        UBER TEKNE'YLE BEYLERBEYİ-ORTAKÖY 55-65 TL

        Uber Tekne Deniz Taksi’ye rakiplerden. Tek ve de en önemli farkı akıllı telefonunuza indireceğiniz Uber uygulamasıyla anında bulunduğunuz noktaya gelerek zamandan tasarruf sağlaması. Uber Tekne ücretleri gidilen mesafe yani deniz miline ve süreye göre hesabınıza kayıtlı kredi kartına otomatik yansıtılıyor. Sık kullanılan güzergâhlardan örnek tahmini ücretler ise şöyle: Beylerbeyi - Ortaköy: 55 - 65 lira, Kadıköy - Kızkulesi: 125 - 135 lira, Çengelköy - Çırağan: 120-130 arası. Gidilen rotalar Boğaz’la da sınırlı değil. Havalimanı transferi örneğin Kabataş- Ataköy: 415 - 435 TL veya adalara bir kaçamak için de örneğin Bostancı - Büyükada: 275 - 285 TL.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ