Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 3 süper adam 1 kötü kedi

        Sırma KARASU / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Babası Cihangir Enteli, en yakın arkadaşları fare ve martı olan ağzı bozuk hedonist ve elbette kötü kedi Şerafettin, sonunda animasyon filmiyle vizyonda. Film gerçekten şahane, 11 yaşımdan beri okuyan biri olarak en büyük korkum konunun ticarileşmesiydi. Tersine en az çizgi roman serisi kadar net bir film olmuş. Konu fabl olması gereği çok Batı’yken bir anda çatıda mangal yapan kedilerle bir o kadar da yerli. Aynı tavır müziklerde de mevcut, Oğuz Kaplangı, Serkan Çeliköz ve Tuluğ Tırpan üçlüsü yani Elec-Trip altı Tophane üstü Taksim Cihangir fatihi Şero’nun hikâyesini blues, rock, caz ve biraz alaturka ile harmanlayarak notaya dökmüşler. 2014’ten bu yana Lock Up, Sexy Beasts ve According To Alex gibi Amerikan dizilerinden yerli filmlere ve reklamlara kadar birçok yapımın müziğini yapan bu muhteşem üçlüye bir arada daha fazla rastlayacakmışız gibi görünüyor.

        ■ Şerafettin nasıl kucağınıza düştü?

        Tuluğ Tırpan: Filmde seslendirme yapan Okan Yalabık ve Demet Evgar çok sık beraber çalıştığımız arkadaşlarımız. Bizden önce başka bestecilere de gitmişler, memnun kalınmayınca Demet de “Tuluğ’larla çalışsanıza” demiş. Tam da Serkan, Oğuz ve ben üçlü olarak çalışmaya başlamıştık. Serkan ile Oğuz zaten birlikte çalışıyorlardı ben de arada girip çıkıyordum. İlk kez hep beraber, baştan sona çalıştığımız proje Kötü Kedi Şerafettin.

        Oğuz Kaplangı: İlk jeneriği izleyince “Abi bu işte olmalıyız” dedik. Serkan Çeliköz: Sonuçta bizde dövmesi olmasa da Şerafettin bizim de kahramanımız. (Bileğimdeki Şerafettin dövmesini kastederek.)

        T.T.: Çok güzel bir yaz günü fragmanın müziğini tamamladık, vur kır filmin havasına girip bayağı da eğlendik. Dinletince yapım ekibi de çok beğendi. İçlerine sinince “okey”i aldık.

        ■ Filmde en sevdiğim Şerafettin, çatıda romantik anlar yaşarken çalan caz alaturka karışımı erotiğimsi müzik. Tam da Şerafettin’in özü...

        O.K.: Onlar artık filmin iyice içine girdikten sonra yaptığımız temalar.

        ■ Bir yandan da Şerafettin’in 1990’ların ikinci yarısı Cihangir-Sıraselviler hattında geçmesi mevzusu var.

        T.T.: Tam da bu sebepten rock temelli çalışmak, aramızda konuşmadan hemfikir olduğumuz bir konuydu. Filmden ilk sahneler geldi, açılış için bol gitarlı bluesgroove bir tema düşündük. Öyle de güzel bir ekibiz ki Serkan hem bas hem gitar çalıyor ben keyboard, Oğuz da gitar çalıyor. Üçümüz oturduk takılırken, jam session sırasında açılış müziği çıkıverdi.

        ■ Hem eğlendik hem çalıştık kafası mı yani?

        T.T.: Her zaman da böyle eğlenceli ve matrak olmadı tabii ki çok kanlı geçen dönemler de oldu.

        ■ Animasyon için müzik hazırlamak, film müziği hazırlamaktan daha mı zor?

        O.K.: Aslında yaptığımız animasyon değil, film müziğiydi zaten. Normalde Pixar ve benzeri animasyonlarda arka plan müziği vardır. Çoğunlukla senkron bile tutmaz. Şerafettin’de hem senkron oturttuk hem de film müziği gibi hazırladık. Bu da teknik açıdan zorlayıcı oldu elbette.

        T.T.: Film müziği yapmak zaten zor, dünyada besteciler dev orkestralarla çalışırken biz çok daha küçük bir ekiple çalışıyoruz. Bir de miks ve düzeltme mevzuları var. Biz tam “İşte damar, 12’den vurduk be!” diye sevinirken, karşı taraftan “Kesin, biçin” diye telefonlar almak da moral bozucu oluyordu.

        ‘ŞERAFETTİN BİZİM İÇİN ÇOK BAŞKA...’

        ■ Türkiye’nin en ünlü kedisinin müziklerini yapmak nasıl bir duygu?

        O.K.: Filmin benim ve sektör için şöyle bir önemi var; Şerafettin’in çıktığı yıllarda inanılmaz bir çizgi roman kültürü vardı ve şimdi hepsi çekilmek için sıra bekliyor. Şerafettin bu bakımdan çok önemli bir ilki başardı.

        S.Ç.: Şerafettin, 90’lar İstanbul underground, punk hayatını en iyi anlatan karakter.

        ■ 90’lardan sonra müzik daha bir popülere doğru kaydı değil mi?

        T.T.: Bu aslında bütün dünyada böyle. Geçen gün Super Bowl’da Cold Play’den Chris Martin, Beyonce ile popo sallıyordu.

        S.Ç.: Olay televizyonda yer almadıkça bir hiçsin boyutuna geldi.

        ■ Peki filmin soundtrack’i çıkacak mı?

        O.K.: Soundtrack projesi zaten yolda. Biz de dört tane tema vereceğiz geri kalanında da sözlü şarkılar olacak.

        ■ Bu üçlüyü sırada nasıl projeler bekliyor?

        OK: Şu an Mehmet Günsür’ün internetten yayınlanan dizisi “Kanaga”nın müzikleriyle meşgulüz.

        ■ Animasyon ve internet dizisi... Geleneksel işleri pek sevmiyorsunuz galiba?

        O.K.: Yenilikçi projeleri çok seviyoruz ama sonuçta profesyonel müzisyeniz. İlk üç Recep İvedik filmi de dahil birçok yerli filmin müziğini yaptım. Hatta şu an vizyonda olan “Hep Yek” filminin müziklerini de biz yaptık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ