Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye'de çocuklara verilen isimler değişti!

        Türkiye'de, son dönemde çocuklara verilen isimlerde yaşanan büyük değişimle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında revaçta olan bazı adlar daha az kullanılmaya başlandı.

        AA muhabirinin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerinden derlediği bilgilere göre, çocuklara verilen isimlerde büyük değişim yaşanıyor.

        Güncel verilere göre Türkiye'de kadınlarda en çok Fatma, erkeklerde ise Mehmet ismi bulunuyor. Bunları sırasıyla kadınlarda Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep, erkeklerde de Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin takip ediyor. Ancak, son yıllarda bu isimlerin kullanım oranında ciddi düşüş dikkat çekiyor.

        Özellikle geçtiğimiz yıl çocuklara verilen isimlerdeki ciddi değişim dikkat çekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında kadınlarda revaçta olan Hayriye, Cemile, Şerife, Hanife, Döndü, Keziban, gibi isimlerin yerine günümüzde Hiranur, Miray, Nehir, Defne, Öykü gibi isimler tercih ediliyor. Erkek isimlerinde de Osman, Salih, Kemal, Ramazan gibi isimlerin yerine Berat, Miraç, Ayaz, Çınar gibi isimler kullanılıyor.

        BAZI İSİMLER UNUTULDU

        Ayrıca, bazı isimlerin neredeyse unutulma noktasına geldiği görülüyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında en çok kullanılan isimlerden bazıları hiç tercih edilmiyor.

        Buna göre, 1923-1930 arasında kadınlarda en çok kullanılan isimler listesinde yer alan Naciye, Nuriye, Zekiye, Makbule, Nazmiye, Hanım, Dudu, Huriye, Saniye, Feride, Hamide, Nazife, Münevver, Hafize, erkeklerde en çok kullanılan Kamil, Nuri, Kazım, Veli gibi isimler günümüzde en çok kullanılan 50 isim arasında bile yer almıyor.

        2015'TE EN ÇOK BU İSİMLER VERİLDİ

        Geçen yıl kadınlarda en çok sırasıyla Elif, Zeynep, Hiranur, Miray, Zehra, Ecrin, Azra, Eylül, Defne, Nehir, Yağmur, erkeklerde Yusuf, Eymen, Mustafa, Ömer, Berat, Miraç, Ayaz, Ahmet, Mehmet ve Muhammed isimleri çocuklara verildi.

        EN ÇOK KULLANILAN SOYADLARI

        Türkiye genelinde nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan 50 soyadı listesinde "Yılmaz" ilk sırada geliyor. Ardından da sırasıyla, Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın ve Özdemir soyadları bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ