Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bıçak altına yatan hastaya Mevlana ile terapi

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1 yıl önce imzaladığı protokol sonrasında hayata geçen hastanelerde manevi destek dönemi, Türkiye genelinde 6 merkezde uygulanmaya başlandı. İstanbul’un Avrupa yakasında 2, Anadolu yakasında ise 1 olmak üzere toplam 3 hastanede manevi destek uzmanları görev yapıyor. Hazirandan bu yana Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde manevi destek uzmanı olarak görev yapan Aysun Özkan, 9 yıldır Diyanet personeli. İlahiyat fakültesi mezunu Özkan, yüksek lisansını din psikolojisi alanında tamamlamış. Asıl işi İstanbul Ümraniye Müftülüğü’nde Kuran kursu öğretmenliği olan Aysun Özkan, projede gönüllü olarak yer alıyor. “Şimdiye kadar hasta ve hasta yakını olmak üzere 352 kişiye hizmet verdik” bilgisini veren Özkan, taleplerin sorumlu hemşireler aracılığıyla geldiğini anlattı. Hasta odalarını ziyaret ettiklerini, ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda kitaplar önerdiğini söyleyen Özkan, “Hastanın ihtiyacı varsa bibliyoterapi yani kitap terapisi yapıyorum” dedi.

        RUH HALİNE UYGUN KİTAP

        Aysun Özkan, güne 09.00’da başlıyor, 13.00’e kadar hastalarıyla ilgileniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınlarına ait olan kitapların bulunduğu odasında, başhemşireler aracılıyla kendisine ulaşan hastaların talep ve isteklerini önce telefonda alıyor. Kitaplı terapi isteyen hasta olduğunda hastanın ruh haline uygun ya da istediği kitabı yanında götürüyor. Bazen hastanın ya da refakatçisinin haberi olmadan onlara kitap jesti yapıyor. Özkan, hastanede tedavi gören yoğun bakım hastalarıyla birlikte daha çok kronik rahatsızlıkları olan, fizik tedavisi gören ve ameliyata hazırlanan hastalara hizmet veriyor.

        AMELİYAT KORKUSUNU KİTAP OKUYARAK AŞTI

        70 yaşındaki Haluk Saygın, 4 gündür hastanenin üroloji servisinde yatıyor. Prostat ameliyatı öncesinde korku ve endişeye kapıldığı için hastanenin manevi destek uzmanı Aysun Özkan’dan yardım aldı. Uygulamayı öğrendiğinde önce şaşıran, sonra ise taburcu olana kadar Özkan’dan hizmet almaya karar veren Haluk Saygın, önceki gün ameliyattan çıktı. Kendine gelir gelmez de Özkan’la görüşmek istedi. Ona psikolojik olarak hafiflediğini söyledi. Ameliyata terapi uzmanının kitap okumasıyla hazırlanan Saygın, hasta yatağında kendi kitaplarıyla birlikte Özkan’ın kendisine hediye ettiği Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan kitabı okuyarak iyileşiyor. Saygın’ın emekli öğretmen eşi Şükran Saygın ise “Manevi destek uzmanımızı ilk günden itibaren odamıza davet ediyoruz. Karşılıklı konuşuyoruz. Hastalar kadar refakatçileri de bu süreçte zorluk yaşıyor. Aynı terapileri ben de gördüm” ifadesini kullandı.

        ‘MORAL VE MOTİVASYONUMUZU İYİLEŞTİRDİ’

        Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin personeli Sündüz Özkan da manevi terapi yapan Aysun Özkan’dan hizmet alanlardan. Geçen ay ameliyat olan kayınvalidesinin refakatçiliğini yapan Sündüz Hanım, “Kayınvalidem bu hastanede tedavi gördü. Zor bir süreç geçirdi. Aysun Hanım hem moral verdi hem motive etti. Konuşma sonrasında kayınvalidem kendini daha iyi hissetmeye başladı” dedi.

        TERAPİ KİTAPLARI DİYANET YAYINLARI'NDAN

        Hastanenin giriş katında yer alan manevi destek biriminin kütüphanesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı yayını Mehmet Akif Ersoy, İbni Sina ve Hz. Muhammed’in hayatını anlatan kitaplarla, İslam’da İman Esasları, Milli Mücadelede Din Adamları gibi kitaplar bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ