Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mehmet AÇAR yazdı: Festival takipçileri için 10 öneri

        Mehmet AÇAR/ HABERTÜRK PAZAR

        BİR LİDERİN ÇOCUKLUĞU

        (The Childhood of a Leader) Yönetmen: Brady Corbet

        ÇETE

        (El Clan) Yönetmen: Pablo Trapero

        DENİZDEKİ ATEŞ

        (Fuocoammare) Yönetmen: Gianfranco Rosi

        Geçtiğimiz şubat ayında Berlin Film Festivali’nde jüri, Altın Ayı’yı “Denizdeki Ateş”e vererek, Avrupalıların “bizim sorunumuz değil” diyerek görmezlikten geldiği mülteci sorununa dikkat çekmiş ve takdire değer siyasi bir karar almıştı. Bu belgeseli çekmek için, özellikle Afrika ve Ortadoğu’dan yüz binlerce mültecinin Avrupa’ya ulaşma amacıyla ilk adımını attığı Lampedusa adasında aylarca yaşayan yönetmen Gianfranco Rosi, göçmen sorununa duygusal bir yaklaşım getirmekten kaçınmıyor.

        GÜNEŞİN ALTINDA

        (V paprscích slunce) Yönetmen: Vitaly Mansky

        Ukrayna asıllı Rus sinemacı Vitaly Mansky, filmde Kuzey Kore’de eski lider Kim Il-Sung anısına hazırlanan bir törene katılan Çocuk Birliği’ne mensup küçük bir kız çocuğunu takip ediyor. Mansky, filmi devletin desteği ve gözetiminde çekmesine rağmen propaganda mekanizmalarını açığa çıkarmayı başarıyor; ülkedeki eleştirel düşünce yoksunluğunun altını çiziyor. Rusya ve Kuzey Kore’nin desteğiyle çekilen filmin her iki ülkede de 60 dakikalık kısa versiyonuyla gösterilebildiğini belirtelim.

        KOYUN KATİLİ

        (Killer of Sheep) Yönetmen: Charles Burnett

        Amerikan Ulusal Eleştirmenler Birliği’nin “100 Temel Film” arasına seçtiği bu film, BBC tarafından hazırlanan “En İyi 100 Amerikan Filmi” listesinde de 26. sırada yer alıyor. 1978 tarihli film, içerdiği şarkıların telif sorunu nedeniyle 2007’ye kadar özel gösterimler haricinde seyirciyle buluşamıyordu. Düşük bütçeli ve amatör oyuncuların rol aldığı “Killer of Sheep”, Los Angeles’ta, Afrika kökenli Amerikalıların yaşadığı bir mahallenin gündelik hayatından gerçekçi bir kesit sunuyor. Sinefiller için festivalin mutlaka görülmesi gereken filmlerinden biri.

        İBLİS

        (Demon) Yönetmen: Marcin Wrona

        Geçtiğimiz yıl filminin yarıştığı Gdynia Film Festivali sırasında kaldığı otel odasında intihar eden Polonyalı yönetmen Marcin Wrona’nın son filmi “İblis”, Geceyarısı Sineması’nda gösteriliyor. Bir düğün törenini korku gerilim malzemesi haline getirmesiyle öne çıkan “İblis” Piotr isimli genç bir adamın evlenmek üzere İngiltere’den Polonya’ya gelmesiyle başlıyor. Yahudi efsanelerindeki “dybbuk” mitinden yola çıkan film geçtiğimiz yılın en iyi korku filmlerinden biri olarak değerlendirildi.

        ŞÖVALYE

        (Chevalier) Yönetmen: Athina Rachel Tsangari

        TRUMAN

        Yönetmen: Cesc Gay

        YILANIN KUCAĞINDA

        (El Abrazo de la Serpiente) Yönetmen: Ciro Guerra

        YÜCE SEZAR!

        (Hail, Caesar!) Yönetmen: Ethan & Joel Coen

        Daha önce “Barton Fink”de 1940’lı yılların Hollywood’undan bir kesit aktaran Coen Kardeşler bu kez Soğuk Savaş’ın hüküm sürdüğü, muhalif sanatçılar için cadı kazanlarının kaynatıldığı 1950’li yılları anlatıyor. Stüdyo sisteminin altın çağı 1950’ler kuşkusuz yıldız oyuncuların dönemiydi. Film, Coen’lerin ironik yaklaşımıyla o yılların Hollywood’una eleştiri getiriyor. Başroldeki Josh Brolin’e Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Frances McDormand, George Clooney, Scarlett Johansson ve Channing Tatum eşlik ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ