Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Meteoroloji'den 'toz taşınımı' uyarısı

        Meteoroloji'den yapılan hava tahmin raporuna göre, Güney Ege ile Batı Akdeniz kıyılarında 'Toz taşınımı' olması bekleniyor. Meteoroloji yaptığı açıklamada, "Gece saatlerinden itibaren Güney Ege ve Batı Akdeniz Kıyılarında toz taşınımı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" dedi.

        TOZ TAŞINIMI NEDİR?

        Toz Taşınımı TahminiToz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra,Arabistan gibi) ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve denizekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.

        Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşmeolarak belirtilmektedir. Dünyadaki başlıca tozkaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi veTaklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerikaile Avustralya’da bulunan çöllerdir.Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarınayükselerek uzun mesafeler kat etmektedir.

        Göreceliolarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynakalanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar isebinlerce kilometre yol kat edebilmektedir.

        Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlıve çocukların bu olaylardan en fazla etkilendiğibilinmektedir. Afrika’da yapılan çalışmalar, çocuklarda görülen menenjit vakaları ile toz fırtınalarıarasında önemi bir bağ olduğunu göstermiştir.

        Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkilemektedir. Toz kaynak alanlarınayakın bölgelerde, fırtınaların yaşandığı dönemlerde havaalanları kapatılmakta, karayolu ulaşımındaise büyük sorunlar yaşanmaktadır.

        Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan toz taşınımı,Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, Sonbahar ve Yaz aylarında daha yoğungerçekleşmektedir.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ