Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Neştersiz tedavi: Tersavar

        İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakoç'un geliştirdiği, Avusturya Patent Ofisi'nin incelemesinin ardından TPE tarafından patent verilen koltuk altı aşırı terlemesini tedavi eden cihaz, gelişmiş ülkelerden de talep görmeye başladı.

        İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un, koltuk altı terlemesini neştersiz tedavi amacıyla geliştirdiği "Tersavar" isimli cihaz, yurt dışından ilgi görüyor.

        Avusturya Patent Ofisi'nin incelemesinin ardından Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından 20 yıl süreli incelemeli patent almaya hak kazanan cihaz, yurt dışından vatandaşların yanı sıra uluslararası sağlık kuruluşlarınca da talep edildi.

        KOLTUK ALTI TERLEMESİNİ TEDAVİ EDİYOR

        Prof. Dr. Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı koltuk altı terlemesini tedavi etmek için geliştirdiği Tersavar isimli uygulama modülüne, klinik araştırmalar ve gözlemler sonucu başarılı bulunması ve pek çok hastada neşter kullanmadan tedavide olumlu sonuçlar vermesi nedeniyle patent almaya karar verdiğini söyledi.

        İncelemeli patent için ilk olarak TPE'ye başvurduklarını anlatan Karakoç, kurumun, bununla ilgili değerlendirme kategorisi Türkiye'de olmadığı için modülü incelenmek üzere Avrupa Patent Ofisi'ne gönderdiğini dile getirdi.

        Burada uyguladıkları işlemin artık patentli bir cihazla yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Karakoç, "Bu koltuk altı iyontoforez uygulama modülüyle hastaların aşırı terleyen koltuk altı bölgesine verdiğimiz özel elektrik akımı uygulaması o bölgedeki aşırı ter salınımını azaltmakta. Bunu ter bezi hücrelerinin elektriksel ter salınım gradyentini bozarak gerçekleştirmekte. Böylece aşırı terlemeyi azaltmakta, hatta durdurmakta." dedi.

        OLUMSUZ ETKİSİNİ GÖRMEDİK

        Karakoç, bölgesel etkisi yüksek olan modülün bu zamana kadar çok küçük noktasal cilt tahrişleri dışında herhangi bir olumsuz etkisini görmediklerini aktardı.

        Karakoç, ürünü teknokentlerde ticari boyuta dönüştürmeyi planladıklarını ve seri üretimle ilgili çalışmalarının olduğunu belirterek, "Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Hem ülkemizdeki hastanelerde yaygınlaşması, hem de yurt dışından bizlerden cihazı isteyenlere bu hizmeti götürmeyi amaçlıyoruz. Üniversite ve sanayi iş birliğiyle yapılacak projelerle seri üretime geçeceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ