Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Aydınlatma çağı
        1

        Mehmet Emin DEMİREZEN / GAZETE HABERTÜRK

        2

        Akşamları evimin salonunda niye rahat oturamadığımı hatta küçük sürtüşmeler yaşadığımı, ışığı kapatıp televizyona daldığımda ise niye uyuya kaldığımı anladığımdan beri hayatım değişti.

        3

        Sihirli kelime, “aydınlatma” imiş! Tasarım uzmanı Marike de Kruiff aydınlatmanın insanlar üzerindeki etkisini “Sıcak renkler insanların rahatlamasını sağlar, soğuk renkler ise harekete geçir” şeklinde özetliyordu.

        4

        Bembeyaz bir ışığın hâkim olduğu bizim salonda uzun saatler huzurla oturabilene aşk olsun. Hemen aydınlatmayı değiştirdim. Oldukça uygun fiyata edindiğimiz ayaklı lambaderimiz, evimizin huzur kaynağı oldu.

        5

        O gün bugündür ailecek Kruiff’a duacıyız. Her avize ya da lamba bizim evde olduğu gibi size uygun olacak diye bir şey yok. Üstelik yanlış aydınlatma göz sağlığı açısından da tehlikeli olabiliyor. İşte bu noktada her odanın aydınlatması da daha bir önemli hale geliyor.

        6

        SALON YEMEK ODASI

        Salonlar için aydınlatma seçenekleri epey fazla. Önemli olan salonunuzun dekorasyonu, şekli ve hangi amaçla kullanıldığı. Eğer ayrı bir oturma, yemek odası ya da televizyon odanız yoksa salonunuzu çok vakit geçirdiğinizi düşünerek, gözü yormayacak şekilde ışıklandırmalısınız.

        7

        Salondaki aydınlatma evin güneşi gibidir, merkez nokta... Hatalı bir seçim evinizi ne kadar şık döşerseniz döşeyin sönük gösterir. Yemek odanız varsa mutlaka aydınlık olmalı, masayı iyi görmeli. Bu nedenle özellikle de masa üstüne sarkıtmalı şık bir avize ya da tavan spotu, çok aydınlık sevmiyorsanız ayaklı lambader tercih edebilirsiniz.

        8

        Evinizde süs eşyaları ya da tablolar varsa duvara monte edilen küçük vurgu aydınlatmaları akşamları evinizin detaylarını ortaya çıkarır. Daire tipiniz loft, modern, rüstik, country veya retro’ysa aydınlatma seçiminizde metal ön planda olabilir. Metalin soğukluğu ışıkla kırılıyor ve böylece sıcak bir atmosfer oluşuyor. Televizyon izlerken karanlık olsun istemiyorsanız büyük, kumaş kaplamalı abajurlar tam size göre!

        9

        MUTFAK

        Yemek yaparken ne yaptığınızı görmek mühim. Aydınlık olmalı ama ışık direkt gözünüze gelmemeli. Üstelik bu yıl mutfaklardaki ışıklandırma trendleri çok çeşitli.

        10

        Tavan ışıkları ve masa lambalarının yerini tezgâh üstünde, dolap içinde ve kulp detaylarında LED ışıklar aldı. Renk olaraksa beyaz olmalı ama parlaklığına dikkat edin...

        11

        BANYO

        Banyonuzun duvar, tavan, seramik taş ve mobilya renkleri ne kadar açık renk ve parlaksa aydınlatmanız da o kadar kendini gösterir.

        12

        Başta karar vermeniz gereken detay, alanın tamamını aydınlatacak bir yer seçmek ve banyoya paralel büyüklükte bir ışıklandırma bulmak. Küvetli ve büyük bir banyonuz varsa zemin aydınlatmaları tercih edin. Böylece alanın büyüklüğü ve tercih ettiğiniz seramiğin desenleri ortaya çıkar. Ayrıca gözünüz yorulmaz...

        13

        YATAK ODASI

        Yatak odalarında yapılan en büyük aydınlatma hatası büyük ve çok ampullü avize kullanmak. Oysa uykuya geçiş alanınızın daha loş ve minimal ışıklandırması olması gerekir. Tercih edebileceğiniz ışıklandırma tipleri şunlar: Başucu aydınlatması, aplik ya da komodine uygun küçük lamba.

        14

        Bir de komodin üstünde kullanılan abajurlar, uyku öncesi iyi fakat kitap okumayı sevenlerdenseniz yetersiz kalabilir. Onun yerine kendi alanını iyi aydınlatan, başucunuza yakın sarı bir aydınlatma tercih edin. Mümkünse yatak başına monte edilenlerden.

        15

        ÇOCUK ODASI

        Çocuğunuzun yaşı çok küçükse, etrafı doğru ve kolay algılaması için aydınlatma büyük önem taşır. Özellikle de renkleri doğru anlayabilmesi için tüm renkleri olduğu gibi gösteren lambaları tercih edin.