Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Ayşe Özek Karasu: Dünyayı pasaportsuz gezen kadın

        AyşeÖZEKKARASU

        Yıl 1969. Kraliçe’nin suretini ilk kez BBC ekranında görüyorum. Lastik çizmelerle kırda dolaşıyor, başında eşarbıyla at biniyor. Hayret başında tacı yok diyorum. Londra’da çocuk merakıyla başlayan Kraliçe takipçiliğim, bugün de devam ediyor.

        Doğum günü olan 21 Nisan’da “Kraliçe’nin 10 bilinmeyeni” dedik, grafikli verdik. 90 maddelik yer olmadığı için işte 9 maddede genişletilmiş versiyon.

        1- Kraliçe yargıdan muaf ve Büyük Britanya’da ehliyetsiz araç kullanabilen tek kişi. Kamyon kullanmayı da biliyor. Pasaportlar onun adına düzenlendiği için şahsi pasaportu bulunmuyor. Bugüne kadar 120 ülkeyi gezdi. En sevdiği yer Kanada; 30 kere gitti. İspanya’ya ise sadece bir kez. O kadar çok seyahat etti ki, dünyanın çevresini 42 kez turlamış oldu. Geçen yıl, Kraliçe Victoria’nın 63 yıl 216 günlük tahtta kalma rekorunu kırdı.

        2- Çocukları arasında gözdesi Prens Andew. Ama tabii dedikodu. Prens Harry, babaannesinden “Patron” diye bahsediyor. Düşes Kate’in anlattığına göre torun çocuklarının odasına küçük hediyeler bırakıyor. Bugüne kadar 30 Corgi köpeği oldu. Ama artık sonuncularla. Bundan sonra yeni yavru yok, ölünce arkada bırakmamak için. Kediye de alerjisi var.

        3- Kendisine sevecen dille “lahana” diye hitap eden kocası Prens Philip’i ilk kez 13 yaşında gördü. Bakışlar daha o gün buluştu.1954’te Avustralya gezisinde şiddetli bir kavgaya tutuştukları ve Elizabeth’in kocasının kafasına ayakkabı fırlattığı söyleniyor. Philip, hayatındaki tek erkek ama Paris Hilton, Kraliçe’nin büyükbüyükbabası Conrad Hilton’a tutulduğunu iddia etti. Kanıtı ise bir fotoğraftı.

        4- Çikolata seviyor ama, az yiyor. Günde 4 öğünü var; sebze ağırlıklı. Makarna, patates, pirinç asla. Kahvaltıdan arta kalanları saklama kabına yerleştiriyor. Karabiber değirmeni koleksiyonu yapıyor. Çok kişiyle temasta olduğu için katiyen sarmısak yemiyor. Kazara tabağa karışırsa diye çantasında nane şekeri bulunduruyor. Dışarıda yemeğe çıkmıyor. Nadiren Londra’daki Fransız lokantası Bellamy’ye gidiyor. Eski ahçısının söylediğine göre beden ölçüsü gençliğinden bu yana hiç değişmedi. Boyu 1.58 ama tabii giderek kısalıyor.

        5- At binerken Hermes eşarp takıyor. Yılda 70 şapka kullanıyor. Kalabalıkta dikkat çekmek için canlı tonlarda giyiniyor. İç çamaşırı mı? 1968’te Şili gezisinde uçakta unuttuğu külodu 2012’de eBay’de açık artırmaya çıkarıldı. Çok sevdiği Launer marka siyah çantasını işaret olarak kullanıyor. Sol kolundaysa her şey yolunda. Yere koyduysa, “Sıkıldım, kurtarın” anlamına geliyor.

        SABAHLARI GAYDA

        6- Kraliçe’nin Buckingham Sarayı’nda, Westminster Katedrali ve Lordlar Kamarası’nda toplam 9 tahtı bulunuyor. Her sabah yatak odasının kapısında gayda çalınıyor. Sarayda şahsi ATM’si bulunuyor. Serveti 340 milyon sterlin, İngiltere’nin zenginler listesinde 302’nci sırada. Sanat eseri ve mücevher koleksiyonu 70 milyon sterlin değerinde. Yine de paraya ihtiyacı olursa sarayı kiraya verebilir. Tahminen gecesi 1 milyon sterlin eder. Kraliçe ve sarayın halka yıllık maliyeti 40 milyon sterlin.

        7- En eski arkadaşı halktan biri; Sonia Graham-Hodgson. 4 yaşındayken tanıştı, arkadaşının 2012’deki ölümüne kadar bağları hiç kopmadı. 30 çocuğun vaftiz annesi. Akıcı bir şekilde Fransızca konuşuyor. “Downton Abbey” gibi TV dizilerini seyretmeyi seviyor, iPod’dan müzik dinliyor. Gözde yazarları, Agatha Christie P.D.James ve Dick Francis.

        8- Pek nüktedan. İskoçya’daki Balmoral Şatosu yakınında Amerikalı bir turist, “Kraliçe’yle hiç karşılaştınız mı?” diye soruyor. O da, “Hayır ama, şu öndeki polis evet” diyor. Önemli günlerde bol miktarda mücevher takıyor ve “Noel ağacına benzedim” demeye bayılıyor.

        9- Ve soğukkanlı: 1981’deki doğum günü töreninde akli dengesi bozuk bir genç, at sırtındaki Kraliçe’nin bulunduğu yöne 6 el ateş etti de Kraliçe kılını kıpırdatmadı. Kraliçe’yle tokalaşmak üzere el uzatmak yasak. Önce onun selamlayıp, sohbet başlatması gerekiyor. Ama işler her zaman öyle yürümüyor. 1982’de Michael Fagan adlı şahıs sarayda yatak odasına kadar girdi, 10 dakika Kraliçe’yle yatak üstünde sohbet etti. Kraliçe adama sigara istemek için uşağı çağırınca yakalandı. Fagan’ın sonradan anlattığına göre Kraliçe gayet mazbut giyimliydi, üzerinde Liberty gecelik vardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ