Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Yaza hazırlıklar başladı

        Özge GEDİK - HABERTÜRK PAZAR

        Yazın pek çok evde olduğu gibi bizim evde de en büyük mücadele klimalı oda uğruna verilirdi. Yazın bunaltan sıcaklarında 1 saatlik uyku için neler vermez insan! Yastığını kapan salona koşunca babam çareyi odalarımıza birer klima almakta buldu. Annem ise bizi hasta etmeden nasıl kullanacağımız konusunda uzman kesildi. Baharda evlerin bakımını yapmak, dip köşe büyük bir temizliğe kalkışmak büyük bir rutinse, kombi ve klima bakımını yaptırmak da öyle...

        Evlerimizde, ofislerimizde klimalı ortamlarda geçirdiğimiz vakitler artık bir hayli fazla. Evlerde dekorasyonun bir parçası olan klimalar, gün geçtikçe hem teknolojik hem de tasarım bakımından hafif ve konforlu hale getiriliyor. Eski, hantal görünümlerin yerini fotoğraf çerçevesi gibi dizayn edilen klimalar aldığından beri evlerin havası da değişti. Klimanın büyük olması daha iyi ısıtıp soğuttuğu anlamına gelmiyor. Yeni nesil klimalarda işlevsellik ön planda olduğu için ufak boyutları bile hayli etkili olabiliyor ve birçok kullanım seçeneği sunabiliyor.

        Klima seçiminde tavan yüksekliği, duvarların yalıtım durumu, ortama düşen güneş miktarı, klimanın yönü, pencere boyutları da öne çıkıyor. İhtiyaca yönelik seçilmesi tavsiye edilen klimanın doğa dostu olması ve uzman kişilerden alınması da bir diğer önemli konu. Kapalı ortamları soğutan, nemini alan ve toz partiküllerini filtre eden klimalar, büyük bir ihtiyaç haline geliyor. Araştırmalar, ideal ortam sıcaklığının 20-27 derece arasında ve yüzde 30 ile 60 aralığındaki nem oranı olduğunu gösteriyor. Bu alana da konfor bölgesi deniyor. Çalışma ya da yaşam ortamının sıcaklığı gereğinden az ya da fazla olduğunda performansta düşüş yaşanabiliyor. Nem düzeyi azaldığında boğaz kuruluğu ve göz yanması gibi etkiler de görülebiliyor.

        Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, klimaları kullanırken ortam sıcaklığının dışarıdan en fazla 7-8 derece düşük olması. Klima seçerken önceliğiniz hangi amaçla ve nerede kullanacağınız olmalı. En yaygın olarak kullanılan modeller split klimalar. Bunları multisplit modeller ve portatif klimalar takip ediyor. Ayrıca paket ve pencere tipi, duvar tipi, yer ve tavan için olan salon tipi klimalar da var. Büyük alışveriş merkezleri, mağazalar, işyerleri, metro gibi toplu ulaşımda merkezi klimalar devreye giriyor.

        Her geçen yıl teknolojik olarak kendini geliştiren klimalarda son yıllarda daha az elektrik harcayanlar öne çıkıyor. Bazı klima modellerindeki filtrelerin yüksek kalitede tasarlanması ortamdaki tozu, sigara dumanını yok etmeye de yarıyor. Hatta sökülüp yıkanabilen modellerden bahsetmek bile mümkün. Uyku modunda, sessiz şekilde çalışabilen klimalarda ideal sıcaklığı yakalamak oldukça mühim. Sıcak yaz günlerinde bunalmadan keyifli bir uyku uyumayı sağlıyor. Uzaktan kumandalı, zaman ayarlı klimalar, siz henüz yoldayken serin bir eve girmenizi vaat ediyor. Bu da yoğun iş tempolarımızda büyük kolaylık sunuyor.

        KOMBİLER BAKIM İSTER

        Kombi ve tesisatın uzun ömürlü olması için düzenli bakım şart. Aksi halde kombinin verimi düşer ve fazla doğalgaz tüketir. Yaza ya da kışa girerken kombi ve tesisatın bakımının yapılması gerekir.

        Kombi cihazının içindeki ısı ileten parçaların kirle kaplanmadığından emin olun.

        Kombi cihazının tüm elektrik aksamını kontrol edin.

        Isı sensörlerini kontrol edip bacanın açık olduğundan emin olun.

        Kombi su ve tutarlılık seviyesini kontrol edin.

        Tesisat suyunun değiştirilmesi gerekebilir. Aşırı kirlenen su, ısı iletimini aksatır ve daha fazla doğalgaz tüketmenize neden olur.

        Tesisat suyu değiştirildikten sonra içinde kalan havayı alın.

        Su hattındaki kir filtresini kontrol edin. Eskiyen ve kirlenen filtrelerin değiltirilmesi gerekir. Aksi halde ısı transferi yavaşlar.

        Kalorifer peteklerinin de bakıma ihtiyacı vardır. Peteklerin iç ve dış temizliği ısı iletimini artırır. Petekler ulaşılması zor yerlerde olduklarından kir tutmaya müsaittir. İlk kez çalıştırıldıklarında koku geliyorsa konvektörde kir birikmesi hijyeni bozabilir.

        YENİ NESİL KLİMALAR

        İşlevsellik, enerji tasarrufuyla teknoloji ve tasarımı üst düzeye taşıyan yeni nesil klimalar, farklı ihtiyaçlara cevap veriyor. 4 mevsim kullanılan akıllı klimalarda enerji tüketiminin son yıllarda minimuma indirilmesi de önemli bir adım. Üst segment cihazlar, insanların ihtiyaçlarına cevap verirken aynı zamanda mekânlara da konfor sağlıyor.

        Ortamın nemini ayarlamak, bakterileri ve mikropları yok etmek, her gün ayrı modda sessiz çalışmak gibi özellikleriyle öne çıkıyor. Klimalar artık cep telefonu ve tabletlerden kontrol edilebiliyor. Ortama nem verme, nem alma, soğutmaısıtma, hava temizleme gibi özelliklerin yanı sıra çift hava giriş sistemiyle homojen bir hava dağılımı sağlıyor.

        Eskiye nazaran inceltilmiş gövdeleri, şampanya, gri, beyaz gibi renk seçenekleriyle dekorasyonlara da bütünlük sağlıyor.

        TASARRUFUN FORMÜLÜ ODA SICAKLIĞINDA

        Uzmanlar, oda sıcaklığını 1 derece düşürmenin, yakıt tüketiminde ciddi tasarruf sağladığını vurguluyor. İstanbul şartlarında oda sıcaklığını 1 derece azaltmanın yaklaşık yüzde 10 yakıt tasarrufu anlamına geldiği belirtiliyor.

        SERİNLEME İHTİYACINA İLGİNÇ ÇÖZÜMLER

        Günümüz insanı klimayla serinliyor peki ya yüzlerce yıl önce ne yapılıyordu? Mısırlılar ilginç ve pratik bir yöntem kullanıyordu. Cam kenarına kamışlar asan Mısırlılar, içinden damlayan suyla serinliyordu. Su buharlaşınca içerideki hava da soğuyordu. Eski Roma’da su kemerlerinden gelen su evlerin duvarlarının içinden dolaşarak geçtiği için evler serin oluyordu. Persler ise Ortaçağ’da rüzgâr değirmenlerini ve su sarnıçlarını kullanıyordu.

        İlk elektrikli klima 1911’de Willis Haviland Carrier tarafından üretildi. Ancak bazen gaz sıkışmalarından ölümler yaşandı. 1928’lere gelindiğinde Thomas Midgley Jr., yanmayan, zehirli olmayan kloroflorokarbon gazını üretti. Elektrikli klimanın üretilmesinden önce soğutma aracı olarak vantilatörler ve buz küpleri kullanılıyordu. Klimalar hayatımızda bu kadar yer almadığı dönemde önlerine buz küpleri yerleştirilen vantilatörler sıcaklığı düşürmede etkili oluyordu.

        KLİMA KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

        Klima bulunduğu ortamın koşullarına göre ayarlanmalı. Kışın yere, yazın tavana doğru ısı akımı sağlanmalı.

        Hangi mevsim olursa olsun insanların üzerine doğru hava akımı olmamalı.

        Klimalı ortam havalandırılmalı ve cihaz bakımları düzenli olarak yapılmalı.

        Ortamın sıcaklığıyla vücut sıcaklığı arasındaki fark 10 derece aşmamalı.

        Klimanın hava girişinin olduğu yere perde ya da mobilya gelmemeli.

        Oturduğunuz ya da uyuduğunuz alanın tam karşısına klima monte ettirilmemeli.

        TASARRUFLU KLİMA KULLANIMI İÇİN BUNLARI YAPIN

        Klimalı ortamda kapı ve pencereler kapalı tutulmalı. Kapının açık kaldığı mağaza gibi işyerlerinde ise hava perdesi kullanılmalı.

        Klima soğutma modundayken ortama güneş ışığının girmesi engellenmeli.

        Klimanın iç ve dış ünitelerinin temizliğine önem verilmeli. Toz tutucu filtreler düzenli aralıklarla temizlenmeli.

        Klimaları 10 yıldan uzun süre kullanmamak gerekir. Çünkü eski klimalar soğutma performansı için yeni klimalara oranla yüzde 40 daha fazla enerji harcar.

        Nemli günlerde klimanızı nem modunda çalıştırın.

        Klimanızı programlayarak gereksiz enerji harcamasını engelleyin.

        Klimanız soğutma modundayken diğer elektrikli cihazları kullanmamaya çalışın. Çünkü diğer cihazlar ortama ısı yayarak klimanın daha çok çalışıp enerji tüketmesine neden olur.

        Klimanızın zamanlayıcısını kullanmayı deneyin. Siz evde yokken otomatik kapanmasını ve geleceğiniz saatte çalışıp evin serinlemesini sağlayabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ