Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam GÜMÜŞHANE'DE ÇIĞ FELAKETİ

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        ARSLAN KALYONCU - TEKİN ATAY - BAHADIR ÖKTEM - KENAN TAŞKIN / AJANS HABERTURK

        ÇIĞ 800 KİLOMETRE SÜRÜKLEDİ

        TEDAK üyesi bir grup, dün başlayan Zigana Dağ Şenlikleri'ne katılmak amacıyla Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Kayak Tesisleri'ne gitti. Geceyi tesislerde geçiren gruptan 17 kişi, dün sabah doğa gezintisi yapmak üzere yürüyüşe çıktı. Tesislerin güney kısmına doğru yürüyen grup, yaklaşık 1.5 kilometre yürüdükten sonra Kadırga Yaylası mevkiinde Zigana Geçidi'nin yanında bir vadinin karşı tarafına geçmek isterken çığ meydana geldi. Çığ, dağcıları kayalık ve sarp arazide yaklaşık 800 metre sürükledi. Çığ altında kalan dağcılardan 5'i kendi çabalarıyla çığ altından kurtulmayı başardı. Yardım için olay yerine ilk koşan çevredeki dağcılar ve kayak tesislerindeki görevliler oldu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi, Gümüşhane ve Trabzon'dan Sivil Savunma ekipleri ile Erzurum'dan hava ambulansı gönderildi. Kurtarma ekipleri, plastik sopa ile karı kontrol ederek ve özel eğitimli köpeklerin yardımıyla çığ altında kalanların yerini tespit etmeye çalıştı. Yeri tespit edilen dağcılar plastik küreklerle yapılan çalışma sonucu kar altından çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda 4 kişi çığ altından sağ olarak çıkarıldı, ancak bu kişilerden 2'si hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatını kaybetti. Çalışmalar sonucunda 8 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Hastanede tedavileri süren 2 kişinin durumlarının ciddiyetini koruduğu belirtildi. Çığ altında kimsenin kalmadığı sanılırken, Erzurum'dan gelen eğitimli köpekli jandarma kurtarma ekipleri, bölgede çığ altında kalan olup olmadığını belirlemek için hava kararana kadar arama yapacak.

        Ölenlerden bazılarının isimleri şöyle: KADEK Genel Kaptanı ve KTÜ'de okutman olan Erhan Terzi, Dahiliye Uzmanı Dr. Dursun İnan, Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Davut Akdeniz, mimar Burçak Sevim (24), resim öğretmeni Özlem Timurcuoğlu (24), Hasan Ali İsaoğlu, Deniz Eroğlu, Gül Piyale. Ölenlerden 9'unun cenazesi Torul Devlet Hastanesi morguna, biri ise Maçka Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Resim öğretmeni olan Özlem Timurcuoğlu'nun, 3 yıl önce KTÜ'den mezun olduğu belirtildi. Burçak Sevim'in ise Akçaabatlılar Vakfı Genel Başkanı Oktay Sevim'in kızı olduğu öğrenildi.

        Olaydan kurtulanlardan Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Hasan Çiftçi, Hasan Anahar, Ural Ayar, Emel Şimşek ve Hüseyin Osmanoğlu olduğu öğrenildi. Aynı ekiple Zigana'ya gelen Sevgi Gültekin ile Murat Tarı'nın ise yürüyüşe katılmadığı, olayı duyar duymaz arkadaşlarının yardımına koştukları öğrenildi.

        SİLAH SIKILDIKTAN SONRA ÇIĞ DÜŞTÜ İDDİASI

        Saat 11.15 sıralarında meydana gelen olayın ardından Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve Trabzon Valisi Nuri Okutan ile Torul Kaymakamı Şafak Gürçam da hemen bölgeye gitti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da öğleden sonra bölgeye gelerek çalışmaları inceledi. Olay sırasında Rize'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu arayarak, çığ altında kalan dağcıları kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

        Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi Ural Ayar, Trabzon'dan 17 kişilik ekiple Zigana'ya gittiklerini belirterek, burada yürüyüş yaparken üzerlerine çığ düştüğünü, ilk etapta yardımlarına çevredeki dağcıların koştuğunu anlattı. Bu arada çığ düşmesinden önce bölgede 1-2 el silah sesi duyulduğu ve ardından çığın düştüğü öne sürüldü.

        "DEHŞETİ YAŞAYAN DAĞCI ANLATTI: "ÇIĞ GELİYOR DEDİLER VE BİRDEN SÜRÜKLENDİK"

        Çığ altında kalan grupta olan ve kendi çabasıyla çıktığını belirten Yonca Yılmaz, "Kendi çabamla çıktım. Bir kişiye yardım edebildim. En az 15 kişi vardık. Birkaç kişi gerideydik. Ben de gerideydim. Bir anda kar parçası koptu üzerimize geldi. Ben en kenarda kaldığım için beni sürükledi, ama kar altında çok fazla kalmadım. Çok büyük bir gürültü de olmadı, ama havanın lodos olmasından dolayı böyle bir kayma oldu. Her pazar yürüyüşe çıkıyorduk dağcılık kulübüyle beraber. Her hafta farklı bölgeye gidiyorduk. Bugün kayılacak kar bile yoktu, nasıl oldu anlayamadık. Bölgede birikmiş kar üstümüze geldi. Ben silah sesi duymadım. Sadece 'çığ geliyor' dediler. Onu duydum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ