Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Boya yapmanın püf noktaları!
        1

        Ev boyamak, boyatmak gerçekten meşakketli bir iştir, eğer bir de halihazırda evde oturuyorsanız durum daha ciddi bir hâl alır.

        2

        Evinizi kendiniz boyamaya karar verirseniz, yapacağınız işlerden ilki duvarlarınıza kaç litre boya gideceğini hesaplamak olacaktır.

        3

        Fazladan alınan boya ise kalır ve zamanla bozulacağından dolayı ziyan olacaktır. Bu nedenle boya alırken doğru hesap yapmak önemlidir.

        4

        Kaç litre boya gideceği nasıl hesaplanır?

        5

        Öncelikle en bilindik yöntem ütün duvarların eni ve boyu tek tek çarpılarak metrekaresinin hesaplanması ve hepsinin toplanarak bütün duvarların toplam metrekaresinin bulunmasıdır. Ancak burada bir de kapı ve pencerelerin metrekarelerinin bulunup tboyama alanından düşülmesi gerekir.

        6

        Bir diğer ve daha kolay olan yöntem ise; çok az hata payı ile duvar boyama alanını şu şekilde hesaplayabilirsiniz. Zemin kaç metrekare ise duvar bayama alanı bunun yaklaşık üç katıdır.

        7

        Örneğin zeminiz 25 metrekare ise boyama alanınız yaklaşık 75 metrekaredir. Tek tek duvarları hesaplasanız da buna yakın bir sonuç bulacaksınız. Boya alırken bu basit formül işinize yarayabilir.

        8

        2,5 lt lik bir duvar boyası 10-15 m² lik bir odayı,

        9

        7,5 lt. lik bir duvar boyası 20-30 m² lik bir salonu

        13

        150 metrekare boyutlarındaki 3+1 eve ne kadar boya harcanacağını da şöyle bulabiliriz:

        √(150/4)*4*2,4*0,8=47kg boya harcanacaktır.

        14

        90 metrekare boyutlarında 2+1 boyutlarındaki bir eve ne kadar boya harcanır?

        √(90/3)*3*2,4*0,8=32kg boya harcanacaktır.

        15

        90 metrekare boyutlarında 2+1 boyutlarındaki bir eve ne kadar boya harcanır?

        √(90/3)*3*2,4*0,8=32kg boya harcanacaktır.

        16

        60 metrekare boyutunda 1+1 küçük bir daireye sahip olduğunuzu varsayalım. Bu dairenin gereken boya ihtiyacı şöyle hesaplanacaktır:

        √(60/2)*2*2,4*0,8=21kg boya harcanacaktır.

        17

        Duvar kağıdını kendiniz yapın!

        Duvar Kağıdı Ölçüsü Nasıl Alınır?

        18

        Öncelikle varsa bir tanıdık duvar kağıdı ustası ondan yardım alın. Bir ustanız yoksa bu noktada iş başa düşmüş demektir.

        19

        Bir metre ve bir not defteri alarak duvar boylarını enine ve boyuna ölçün. Bu yüzeyleri mutalaka not edin. Örneğin bir deftere odanın krokisini çizebilirsiniz.

        20

        Duvar kağıdını aldığınız yerde mutlaka reyon görevlisine danışarak aldığınız ölçüleri karşılaştırarak kaç metre duvar kağıdına ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.

        21

        Duvarın en ve boy ölçülerini alıp seçtiğiniz duvar kağıdı modeli eğer desenli ve birleşimliyse o zaman duvar kağını mutlaka birbirine denk getirmeye özen gösterin.

        25

        Yüzey kuru olmalıdır, eski duvar kağıdı var ise sökülmüş olmalıdır. Sökme işleminin yaparken eski duvar kağıdını ıslatabilirsiniz , özel duvar kağıdı sökücü malzeme kullanabilirsiniz veya duvar kağıdına buhar makinesiyle buhar uygulayabilirsiniz. Çatlak ve oyuklar kapatılmış olmalıdır. Duvar alçı ise emilimi azaltmak için astar vurulmalıdır. Eğer duvarda yağlı boya var ise geçiş astarı vurulmalıdır. Duvarlarda küfe neden olacak etmenler ortadan kaldırılmalıdır. Eğer duvarlarda küf oluşumları varsa öncesinde çamaşır suyuyla silebilirsiniz.

        26

        Duvar kağıdı nasıl kesilmeli?

        27

        Duvar kağıdını keserken Altan ve üsten 5-6 santim fazlalık bırakmalısınız. Keseceğiniz ilk kağıt sizin şablonunuz olursa işiniz çok kolay olur böylelikle her defasında yeniden ölçmezsiniz. Kağıtları keserken en önemli husus desenlerinde denk gelmesidir.

        28

        Yapıştırıcı tozu kovaya dökün ve iyice karıştırın. 5 dakika bekleyin tekrar karıştırın. Yaklaşık 15 dakika sonra yapıştırma harcınız hazır olacaktır. Fırça ile duvar kağıdının arka yüzeyine yapıştırma malzemesini iyice yedirin ve eşit miktarlarda(homojen biçimde) duvar kağıdına uyguladığınızdan emin olun. Duvar kağıdını yapıştırdıktan sonra ister temiz bir bez isterseniz tüysüz rulo ile duvar kağıdının hava boşluklarını alın.

        29

        Bunlara dikkat!

        30

        Duvar kağıdını her ihtimale karşı fazla alın.

        34

        Duvar kağıdını üst taraftan yapıştırmaya başlayın ; duvar kağıdı ikiye katlanmış bir biçimde önce üst taraf sonra alt taraf olacak şekilde yapıştırılmalıdır.

        35

        Duvar kağıdının ani kurumlarını engellemek için kapı veya pencere varsa kapalı durmalıdır. Çünkü bir taraf hava alırken diğer taraf daha az hava alırsa çekmelere neden olabilir.

        36

        İlk duvar kağıdını düz yapıştırılması çok önemlidir. Bunun için terazi veya şakül kullanılabilir. Eğer ilk kağıt yamuk olursa diğer duvar kağıtları da orantısız ve biçimsiz olur .

        37

        Bahar temizliğinin olmazsa olmazı duvar boyama zamanı geldi. Peki duvar boyası nasıl yapılır? Duvar boyası seçimi nasıl olmalı? Duvar boyasının kalitesi nasıl anlaşılır? İşte yanıtları...

        İç mekan boya seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan en önemlisi boyanın çeşididir.

        38

        Boyanın duvarın yapısına uygun olmasının yanı sıra insan sağlığına da kötü bir etkisi olmaması önemlidir.

        39

        Boyanın, evdeki tüm eşyalarla uyum içinde olması gerektiği gibi, uzun süre görmek isteyeceğiniz, yormayan bir renkte olması önemlidir. Evinizi boyarken doğru renk seçmini yapabilmeniz için öncesinde farklı renk alternatiflerini, kendi evinizin ışığında deniyor olmanız, sonuçtan memnun kalmanızı sağlar.

        40

        Boya seçiminde doğru kararı verebilmek için boya çeşitleri hakkında bilgi edinmelisiniz. İşte boya çeşitleri:

        41

        Akrilik Boya

        42

        Koku konusunda hassas kişiler için üretilmiştir. Sağlığa zararlı bir madde olan solvent içermez. Kuruma sırasında sağlığa zararlı maddeleri havaya vermez. Hızlı hazırlanır ve çabucak kurur.

        43

        Uygulama sırasında damlayan boyanın temizliği için de tiner gerekmez, nemli bir bezle kolayca silinebilir. Akrilik boyanın temizliği de kolaydır. Her evde bulunan temizlik malzemeleri ve suyla kolayca temizlenebilir.

        44

        Plastik Boya

        45

        Su ile inceltilebilen bir boya türüdür. Silikon içerenleri de mevcuttur. Silikon, boyanın yapışma özelliğini artırır.

        46

        Bu da plastik boya uygulanmış duvarda kabarma ve çatlama ile karşılaşılmayacağı anlamına gelir. Plastik boyanın dezavantajı ise silinebilme özelliği olmamasıdır.

        47

        Yağlı Boya

        48

        Uygulaması ve kuruması uzun zaman sürer. Yoğun kokusu sebebiyle de çocuklu ve solunum problemi olan kişilerin olduğu evler için önerilmez.

        49

        Yağlı boyanın avantajı, tek kat ile yeterli kapatıcılığı sağlıyor olmasıdır. Silinebilir özelliğe de sahiptir.

        50

        Saten Boya

        51

        Yüzey hatalarını gizle özelliği sebebiyle macun ve alçı ile düzeltilmiş yüzeylerde dekoratif olarak kullanılmaktadır. Parlak görünümdedir ve sık yapılıdır. Bundan dolayı mutfak ve banyolarda tercih edilir.

        52

        Gelen ışığın büyük bölümünü yansıtması sebebiyle küçük bir alanı büyük gösterir. Kir tutmaz, dolayısıyla kısa sürede tekrar boya yapılması gerekmez.

        53

        Nano Boya

        54

        Gelişen teknolojinin önemli buluşlarından biridir. Işıkla kendini yenileme özelliğinden dolayı uzun ömürlüdür.

        55

        Havayı zararlı gazlardan arındırır, bakterileri yok eder. Bunların yanı sıra ısı yalıtımı ile ısı tasarrufu sağlar.

        56

        Kaliteli Bir Boyada Bulunması Gereken Özellikler

        57

        Boyanın içerisinde barındırdığı suyun kap yüzeyine çıkıp çıkmadığı önemlidir. Kaliteli bir boyada üretim tarihinden itibaren en az 1 yıl içerisinde herhangi bir faz ayrımı olmamalıdır. Boyanın en alt kısmında çökme olmaması gerekir.

        58

        Bu, boyanın herhangi bir alet yardımıyla karıştırılmasıyla anlaşılabilir. Çökme olan boya bozulmanın belirtisidir. Boyanın karıştırılması esnasında şiddetli köpüklenme olmamalıdır. Boyanın akışkanlığı ne çok fazla ne de çok az olmalıdır.

        59

        Kaliteli boya örtücü olmalı

        60

        Kaliteli boya, kolay uygulanabilir olmalı