Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Berat kandili duası ve namazı | Berat Kandilinde yapılacak ibadetler (Mustafa Karataş-Video)

        Dua edenlerin boş çevrilmeyeceğine ve tövbe edenlerin günahlarının affedileceğine inanılan Berat Kandili, bu yıl da imkanlar doğrultusunda huşu içerisinde geçirilecek. Peki 2016 Berat Kandili ne zaman, hangi gün vuku bulacak? İşte Berat Kandili ibadetleri, duaları ve nasıl geçirilmesi gerektiğine dair bazı bilgiler...

        Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır.

        Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir.

        BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? BERAT KANDİLİ HANGİ GÜN?

        Önümüzdeki cumartesi gününü pazara bağlayan gece (21 Mayıs>22 Mayıs), mübarek Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili olarak karşımıza çıkacak. Günah, borç ve cezalardan kurtulma anlamına gelen Berat, kulun işlediği günahlarından arınmayı ve Yüce Allah'ın rahmetine ulaşmayı ifade etmektedir.

        Müslümanlar için bir fırsat olan bu gün, Allah'a sığınıp günahlardan arınma, ilahi lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatının yakalanabileceği önemli gecelerden birisidir.

        Bu tür gün ve geceler, dini ve toplumsalhayatta ilahi af, mağfiret ve rahmettemennilerinin zirveye ulaştığı, birlik,beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğunbiçimde yaşandığı anlardır. Bu geceler, kullukşuur ve bilinciyle kendimizi hesaba çektiğimiz,hayatımıza Yüce Rabbimizin rızasıdoğrultusunda yön vermeye karar verdiğimizfırsat geceleridir.

        BERAT GECESİ NEDİR?

        Allahu Tealâ, bu gecede kendisinesamimiyetle yönelen kullarına rahmetini bolbol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonunakadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davetetmektedir.

        Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöylebuyurmuşlardır: “Şaban ayının 15. gecesiniibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasınarahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden,tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen,rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifavereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona daistediğini vereyim”

        Berat Gecesi’ni idrak edenherkes, Yüce Allah’ın; “…Ey kendilerinekötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ınrahmetinden ümidinizi kesmeyin. ŞüphesizAllah bütün günahları affeder. Çünkü O, çokbağışlayandır, çok merhamet edendir”müjdesiile ibadetlerini etmelidir. Bunun gereğiolarak kendi özüne dönmeli, ümitlerinicanlandırmalı, günah ve kusurlarından dolayıtövbe etmeli, bundan sonraki hayatınıgüzelleştirme kararını vermelidir.

        Kutsal geceler; iman, ibadet ve düşüncebakımından kendimizi yenilememiz,geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimiziAllah’ın rızası doğrultusunda planlama veümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyükbir fırsattır. Bu tür gecelerde, günahlarlakirlenen gönül dünyamızı temizlemegayretinde olalım. Unutmayalım ki tövbe,kendini bulma ve bilmenin, gönlü arındırmanınen güzel yoludur. Zira Yüce Mevla, ameli herne olursa olsun istisnasız herkesi tövbeye davetetmektedir. Bu sebepledir ki sevgiliPeygamberimiz sürekli tövbe-istiğfardabulunurdu. Bizler de bu tür geceleri, ibadetin özü olan dualarla en güzel bir şekildedeğerlendirmeli, günahlardan arınmak içinYüce Mevla’ya yalvarıp yakarmalı, tövbe veistiğfarda bulunmalıyız.

        NASIL İBADET EDİLMELİ?

        Ayrıca Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rek'at namaz kılınır. Her rek'atda Fâtiha'dan sonra on kere İhlâs-ı Şerîf okunur. On defa İhlâs-ı Şerîf okumağa kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzûr-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini talep ve niyâz edecektir.

        BERAT GECESİ DUASININ ANLAMI

        Ey, kullarına sayısız lütuf ve ihsanlarda bulunan, onların kar­şılığına ihtiyacı olmayan Allah'ım!. Celal ve Kerem sahibi Rabbim! Biz âciz kullarına sonsuz nimet ve imkanlar bahşeden sen­sin! Senden başka ilah yok! Sana sığınıp yalvaranlara yardım edersin! Korkanların güvenip sığınacağı yegâne melcei yine Sensin!

        Ya Rabbi, Senin nezdindeki kitabında, Levh-i Mahfûz'da şa­yet beni kötü, mahrum, ilâhî rahmetten kovulmuş, fakir bir insan olarak yazmış isen fazlınla bu kötü kaderimi; âsî, mahrum, ilâhî huzurdan kovulmuş, darlık içinde hayat geçirmeye mahkum bir fakir insan oluşuma ait yazgımı siliver Allahım! Beni, nezdindeki ana kitapta iyilerden, salih kullarından, rızkı bol, zengin ve hayır­lı işlerde yarışan ve muvaffak olan kullarından olarak yazıver.

        Allah'ım! -Senin sözün haktır- Nebiyy-i Zişan'ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: "Allah diledi­ğini siler. (Dilediğini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O’nun yanındadır" (Ra'd Sûresi, 39)

        İlahî! "Her hikmetli iş nezdimizde bir emir ile o zaman ayrılır" (Duhan, 4) buyurduğun mükerrem Şaban ayının 14. gece­si en büyük tecellin ile; bildiğimiz bilmediğimiz, Senin bildiğin be­la ve musibetleri bizlerin üzerinden kaldırmanı diliyoruz. Şüphe­siz Sen, sonsuz güç ve kuvvet sahibisin! Lütuf ve ihsanı bol olan Rabbimizsin!

        Allahım! Seyyidimiz, Efendimiz Hazret-i Muhammed'e, âli­ne, ashabına, evlâdına, ezvâc-ı tâhirâtına salât ü selâm eyle! Du­alarımızı Habibin hürmetine kabul eyle!

        BERAT KANDİLİ'NDE OKUNACAK DUALAR

        Beraet gecesinde kılınması tavsiye edilen Hayır Namazı vardır. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir;

        “Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle”

        Namazdan sonra ; Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11’dir. Resûlullâh Efendimiz’in isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur. Bunlar;

        1.İstiğfar:

        2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

        3.Fatiha-i Şerife

        4.Ayet’ül-Kürsî

        5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

        6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf’te 7 zahiri, 7 batini “Mübîn” vardır. Böylece o da 14 olur.)

        7.İhlas-ı Şerif

        8.Felak Sûresi

        9.Nâs Sûresi

        10. “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l- azîm.” duası 14 kere.

        11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.

        BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

        Bu konuyla ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte, Peygamber Efendimizin şu hadisi konuyu açıklar nitelikte olmakta;

        “Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin,gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışındanfecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbeeden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızıkvereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu,ona da istediğini vereyim”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ