Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu ülkelerde güneş batmadı!
        1

        Kuzey Kutup dairesinin kuzeyinde toprakları bulunan ülkelerde gece yarısı güneşi dönemi başladı.

        2

        Hava koşullarının uygun olduğu günlerde bu bölgelerde bulunanlar 24 saat gökyüzünde görünen güneşin keyfini çıkartmaya başladılar.

        3

        İsveç'in de en kuzeyinde bulunan yerleşim birimi Keinovuopio kentinde Cumartesi günü başlayan gece yarısı güneşi dönemi 21 Temmuz'a kadar devam edecek.

        10

        Finlandiya'nın Kuzey Kutbu üzerinde kalan bölgeleri ile Rusya'nın Kola Yarımadası, Novaya Zemlya ve Murmansk bölgelerinde izlenebiliyor.

        11

        Kuzey Kutup Dairesi'nde neden güneş batmıyor?

        12

        Kuzey Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir.

        13

        66° 33′ 39″ enleminde Güney Yarımküre'deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire her yıl Dünya'nın eğiklik açısının değişmesinden dolayı 15 dakika kuzeye kaymaktadır.

        14

        Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.

        15

        İşte gece yarısı güneşinin yarattığı manzaralar...