Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Edirne'de 41 yıl sonra sinagogda ilk nikah yapıldı

        Mesut HAN / EDİRNE

        Musevi Cemaati'nin Edirne'deki tek temsilcisi işadamı Rifat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği Büyük Sinagog'da bu kez kızları Güneş Mitrani ile İstanbul Musevi Cemaati'nden Anita ve Selim Esentürk'ün oğulları Harun Erentürk için düğün töreni yapıldı. Restore edilen Büyük Sinagog'daki nikah, 41 yıl sonra gerçekleştirilen ilk nikah oldu.

        Edirne Dilaverbey Mahallesi'nde bulunan tarihi sinagogdaki nikah için geniş güvenlik önlemi alındı. Sinagogun bulunduğu cadde ve sokaklar gece geç saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı ve demir bariyerler çekildi. Davetiye ile gelen davetliler X-Ray cihazından geçirilerek sinagoga alındı.

        "41 KERE MAŞALLAH"

        Güneş Mitranı ve Harun Erentürk'ün dini nikahlarının yanı sıra belediye nikahı gerçekleştirildi. Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh "Bugün yapılan nikah 41 yıl aradan sonra yapılan ilk nikah olduğu için '41 kere maşallah' diyoruz ve inşallah bundan sonra da törenlerimiz burada yapılmaya devam edecektir'' dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da sinagogdaki ilk nikahı kıymaktan dolayı heyecanlı olduğunu söyledi.

        CUMHURBAŞKANI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN DUA

        Hazan Nesim Beruhiel'in yönettiği nikahta Tevrat'tan bölümler okundu. Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de dua edildi. İstanbul'dan da çok sayıda Musevi Cemaati üyesinin katıldığı törende nikahın ardından geline evlilik cüzdanı Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan tarafından verildi.

        Sinagog ibadete kapanmadan önceki son düğün de Güneş Mitrani'nin annesi Sara ve babası Rifat Mitrani'nin düğünüydü. 1975 yılında sinagogda kızı Sara'yı evlendiren Güneş Sinevi, "Çok mutluyuz. Burada kızımın düğünü de çok güzel geçti. Bugün torunumun da nikahının burada yapılması beni duygulandırdı. Edirne'yi çok seviyoruz. Kızımın ve torunumun nikahının burada yapılması çok büyük bir mutluluk. İstanbul'da yapsaydık bu kadar güzel olmazdı. İnşallah torunlarının da düğünleri burada olur" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ