Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uçan balıkların muhteşem göçü
        1

        Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl üremek için mayıs ile temmuz ayları arasında tatlı su ağızlarına göç eden inci kefalinin (Van balığı) yolculuğu devam ediyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin, her yıl olduğu gibi bu yıl da tatlı su ağızlarına doğru başlattığı göç izleyenlere görsel şölen sunuyor.

        2

        Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için 'uçan balık' olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı kutsal yolculuğunu Van Gölü'ne akan tüm tatlı sularda gerçekleştiriyor.

        3

        Göçün en güzel şekilde izlendiği tatlı sulardan biri olan Erciş ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Deliçay mevkisinde, önceki yıllarda Van Valiliği ile Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi tarafından seyir terasları oluşturulmuştu. Vatandaşlar buraya gelerek hem pikniklerini yapıyorlar hemde balıkların o muhteşem göçünü izliyorlar.

        4

        "AVLANMA YASAĞINI SADECE MARTILAR BOZUYOR"
        Yumurtlamak için Van-Erciş Karayolu'nun 10. kilometresindeki Deliçay Deresi'nin Van Gölü'ne açılan ağzına akın eden binlerce inci kefalı balığı, insanlar yerine bu kez martılara yem oluyor.

        5

        Her yıl ilkbahar aylarında, yumurtaların bırakmak için göle akan tatlı su yataklarına akın eden inci kefali balığı için, yetkililer tarafından 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında avlanma yasağı uygulanıyor.

        6

        Bu arada, balıkların geçişini görmeye gelen vatandaşlar ise zıplayan inci kefalleri sadece izlemekle yetiniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ