Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar 2000'lerin en iyi 10 Disney animasyonu
        1

        Ters Yüz 2015

        (Inside Out) Yönetmen: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

        Henüz ergenlik çağına girmemiş bir kız çocuğunun beyninin içindeyiz. Kumanda odasında 5 duygu var: Neşe, Üzüntü, Korku, Öfke ve Tiksinti... 11 yıl boyunca her şeye hâkim olan Neşe, kontrolün elinden kaçtığını görünce paniğe kapılıyor ve işleri daha da karıştırıyor. Filme Neşe ile Üzüntü’nün dostluk hikâyesi olarak bakmak mümkün... Daha önce hiç kimse, bir çocuğun büyüme sürecini bu kadar yaratıcı, eğlenceli ve zekice anlatamamıştı. Üstelik filmin sadece çocuklara değil, yetişkinlere de söylediği şeyler var.

        2

        Ratatuy 2007

        (Ratatouille) Yönetmen: Brad Bird, Jan Pinkava

        Hayatta en büyük hayali şeflik olan tarla faresi Remy’nin öyküsü.... Televizyonda seyrettiği efsane şef Gousteau’nun hayranı olan Remy, bir gün istediği fırsatı yakalar. Genç bir aşçı, onu gizlice restoranın mutfağına alır ve tavsiyelerini uygulamaya başlar. “Mutfaktaki fare” olmanın zorluklarıyla baş etmeye çalışan Remy, çevresindeki herkese Fransız mutfağının özünü hatırlatırken, Anton Ego adlı acımasız yemek eleştirmenine de hayatının dersini verir.

        3

        Yukarı Bak 2009

        (Up) Yönetmen: Pete Docter, Bob Peterson

        78 yaşındaki emekli balon satıcısı Carl Fredericksen, çocukluğundan beri gitmek istediği Güney Amerika’daki Cennet Şelaleleri’ne doğru yola çıkar. Hem de düzenini hiç bozmadan... Evini balonlara bağlar ve göklerde süzülmeye başlar. Ama yanında hiç istemediği bir yol arkadaşı vardır: 8 yaşında gürbüz, ısrarcı ve geveze bir çocuk... Bu iki yalnız insan, konuşan köpeklerin ve türü tükenen kuşların da dahil olduğu renkli, heyecanlı bir macera yaşar; dostluğun değerini keşfederler.

        4

        Oyuncak Hikâyesi 3 2010

        (Toy Story 3) Yönetmen: Lee Unkrich

        Üniversite çağına gelen Andy, evden ayrılmak üzeredir. Bu durumda oyuncakları için iki seçenek vardır: Tavanarası ya da çöp kamyonu... Kovboy Woody seçilmiş oyuncak olarak Andy’nin yanındadır. Hayal kırıklığı yaşayan Astronot Buzz ise yeni arayışlara girer ve ekibi civardaki bir çocuk yuvasına kaçırmaya çalışır. Ama orası sahte bir cennettir. Oyuncaklarla çocuklar arasındaki ilişkiler üzerine anlamlı sahneler içeren film, hepimizi oyuncaklarımızla ayrılmak zorunda kaldığımız günlere götürüyor... “Kötü ayı” karakteri de unutulacak gibi değil.

        5

        WALL-E 2008

        Yönetmen: Andrew Stanton

        İnsanların terk ettiği dünyada hurdaları toplamaya devam eden küçük ve şirin temizlik robotu WALL-E’nin 700 yıllık yalnızlığı uzaydan gelen bir gemiyle sona erer. Gemiden inen EVE gelişmiş bir robottur. Dünyada bir tür Adem ve Havva gibi duran bu iki robotu, insanlığın geleceğini ve yeryüzündeki yaşamı ilgilendiren bir uzay macerası bekler... İyi bir animasyon olmanın ötesinde etkileyici bir bilimkurgu ve sevgi filmi...

        6

        Oyunbozan Ralph 2012

        (Wreck-It Ralph) Yönetmen: Rich Moore

        Video oyunları tarihinde eğlenceli ve postmodern bir gezi... Film, 1980’lerde hayatımıza giren “video oyun salonları”nın kablolarla birbirine bağlanan gizli dünyasına götürüyor bizi. 30 yıldır aynı oyunun kötü adamı olmaktan usanan Ralph, iyilerin arasına karışmak için kahraman olabileceği başka bir oyun aramaya başlıyor. “Ötekileştirme” refleksi ile toplumsal önyargılara eleştiriler getiren film, dostluğun ve ekip çalışmasının önemini vurguluyor. Finaldeki “kötü adam ya da makinedeki hayalet” sürprizi çok hoş...

        7

        Karmakarışık 2010

        (Tangled) Yönetmen: Nathan Greno, Byron Howard

        Senaryo yazarı Dan Fogelman, Grimm Kardeşler’in klasik masalı “Rapunzel”den esinlenerek yazdığı senaryoda iki kaçağın hikâyesini, romantik bir macera formunda anlatıyor... Saçındaki özel güç nedeniyle bir kulede esaret altında tutulan Rapunzel kralın askerlerinden kaçan Flynn Rider adlı bir hırsız ile birlikte dünyayı keşfeder. Klasik masala yeni bir yorum getirirken, komedi ve aksiyonu ihmal etmeyen film, yetişkin seyircilere de hitap ediyor.

        8

        Prenses ve Kurbağa 2009

        (The Princess and the Frog) Yönetmen: Ron Clements, John Musker

        “Prenses ve Kurbağa” masalıyla büyüyen bir kızın hikâyesi... Bir Disney filminden beklenmedik derecede “realist” yanları olsa da fantastik ve masalsı dünyadan vazgeçmeyen bir film. Grimm Kardeşler’in orijinal masalından ayrılan en önemli yanı, kurbağayı öpmenin farklı sonuçlara yol açması.... Prensesin yerini işçi sınıfından bir kızın aldığı filmde caz tutkunu nevrotik bir timsah da var. Blues ve gospellerin harmanlandığı, eski usul animasyon tekniğiyle hazırlanmış nefis bir caz müzikali.

        9

        6 Süper Kahraman 2014

        (Big Hero 6) Yönetmen: Don Hall, Chris Williams

        Robot dâhisi genç Hiro’nun geliştirdiği “mikrobot” teknolojisi, esrarengiz bir kötü adamın eline geçer. San Fransokyo adında hayali şehirde geçen öykünün özelliği, robotlar ve bilgisayar yazılımlarıyla harikalar yaratan kahramanların, kötülere karşı fiziksel güçleri ya da doğaüstü yetenekleriyle değil, ileri teknolojiyle savaşmaları... Penguene benzeyen sağlık robotu “pofuduk” Baymax’ın, Hiro tarafından “İsviçre çakısı gibi bir aksiyon kahramanı”na dönüştürülmesi de hoş.

        10

        Cesur 2012

        (Brave) Yönetmen: Mark Andrews, Brenda Chapman

        Merida, Disney’in son yıllarda “sahaya sürdüğü” en ilgiye değer ana karakterlerden biri. Sevmediği bir erkekle zorunlu kraliyet evliliği yapmak istemeyen Merida, cadılardan büyü desteği almaya çalışırken her şeyi yüzüne gözüne bulaştırır; annesini ayıya dönüştürür. Artık işi daha da zordur. Hem büyüyü bozmak hem de ayı avlamayı erkeklik ölçüsü olarak gören bir toplumda annesini korumak zorundadır... İskandinav mitolojisinden esinlenen bir büyüme öyküsü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ