Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler LGBT nedir? Açılımı ve onur yürüyüşü ne anlama gelmektedir?

        Açılımı lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel kelimelerinin baş harflerinden oluşan LGBT ifadesi,1900'lü yıllardan itibaren kullanılmaya başlamıştır.

        Bir hak mücadelesi olarak ifade edilen LGBT, bir dönem GLBTT şeklinde kullanılmış, fakat lezbiyenlerin toplum içerisinde yok sayılıyor olması sebebiyle tekrardan LGBT olarak anılmaya başlanmıştır.

        İlk çağlara, M.Ö 2000-3000'lere kadar uzanan LGBT harekatı, o dönemlerdeki eserlere de yansıyarak bu konuda günümüze ışık tutmayı başarmıştır.Hıristiyanlığın eşcinselliği yasaklamasına karşın, Batı ülkelerinde de ortaçağ boyunca eşcinsel ilişkilerin, çok yaygın olmamakla birlikte, sürdüğü bilinmektedir. Papa ve kardinallerin yasakları, mahkeme kararları ve infazlar bu yasaklara karşın LGBT'ler arasında cinsel ilişki ve aşkın varlığını sürdürdüğünü kanıtlamaktadır.

        Avrupa'da eşcinselliğin yeniden suç olmaktan çıkarılması Fransız Devrimi'yle dine dayalı tüm suç ve cezaların kaldırılmasıyla olmuştur. 1810 yılında Fransız imparatoru Napoleon medeni kanunu yürürlüğe koyduğunda bu uygulamadan vazgeçmemiştir. 19. yüzyılda Hollanda, İspanya, Portekiz, Bavyera ve İtalya gibi ülkelerin Napoleon yasalarını kabul etmeside bu ülkelerde de eşcinsellik suç olmaktan çıkmıştır.

        LGBT ONUR YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?

        LGBT'ler arasında aktivist veya sosyal hareketin sıkça belirtilen bir amaç, LGBT kişiler için sosyal eşitliktir; bazı kişiler ayrıca LGBT toplulukları geliştirmek ya da daha geniş toplumu cinsel baskılardan kurtarmak için çabalamışlardır. Günümüzde örgütlenen LGBT hareketleri lobicilik ve sokak yürüyüşleri; sosyal gruplar, destek grupları ve topluluk etkinlikleri; dergiler, filmler ve edebiyat; akademik araştırma ve yazı; ve iş faaliyetleri gibi çok çeşitli siyasî eylemcilik ve kültürel faaliyetlerden oluşur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ