Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Köpekler insan konuşmasını düşündüğümüzden daha çok anlıyor!
        1

        Pek çok kişinin duyduğu gibi siz de muhtemelen köpeklere iyi şeyler söylendiği sürece ne söylendiğinin çok da önemli olmadığını düşünüyor olabilirsiniz.

        2

        Huffington Post'un haberine göre; Budapeşte, Macaristan'dan Eötvös Loránd Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışmaya göre köpeklerin, insanların zannettiğinden daha fazla şey anladığını ortaya çıkardı. Araştırma bilim dergisinde yayımlandı.

        3

        Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.

        4

        Köpekler yedi dakika boyunca eğitildi. Bu sürede köpekler kulaklık aracılığıyla eğitmenlerin seslerini dinledi.

        5

        Köpeklerde gerçekleştirilen bu beyin görüntüleme tıpkı insanlarda olduğu gibi beynin sol tarafını kullanıyor ve sözler işleniyor. Sağ tarafı kullanılarak ise tonlar ve sesler ayırt ediliyor.

        6

        Çalışma köpeklerin seslerin nasıl söylendiğini algıladığını ortaya koydu. Anlamlı sözlerin doğal bir yolla ortaya konulmasındaki etki, cesaretlendirici bir şekilde söylenmesiyle aynı etkiye sahip değil.

        7

        Proje hakkında bilgi veren Attila Andics, köpeklerin hem ne söylendiğine hem de nasıl söylendiğine dikkat ettiklerini söyledi. Bunun en büyük nedeninin köpeklerin uzun süre insanlarla bir arada yaşaması olduğu belirtiliyor.

        8

        Andics, köpekler gibi diğer hayvanların da insanları anlayabileceğini düşündüğünü söyledi. Tek fark diğer hayvanlar için insanın ne dediğinin bir önemi yok. Birçok köpek sahibi kendileriyle aynı doğrultuda olan bilimsel bir yaklaşımın olmasından çok mutlu.

        9

        Köpeklerin insanların ne dediğini anladığı noktasında sosyal medyada birbirinden farklı görüşler var. Ancak bilimsel açıklamalar köpek sahibi olan insanların söylediğini destekleyen nitelikte değerlendirmeler yapıyor.

        10

        Duke Üniversitesi'nde evrimsel antropoloji profesörü Brian Hare ise bu durumu şok edici olarak tanımladı.

        11

        KEDİ İNSANI İLE KÖPEK İNSANI ARASINDAKİ FARK NELER?

        Öncelikle araştırmalar gösteriyor ki, köpek insanlarının sayısı kedi insanlarının sayısından çok daha fazla.

        12

        Gözlemlenen büyük farklılıklardan bir tanesi, köpek insanları kedi insanlarına kıyasla daha dışa dönük, arkadaş canlısı ve sosyal olması.

        13

        Kedi severler ise yalnız kalmayı tercih eden, yalnızlıktan hoşlanan insanlar. Ayrıca köpek severlerin daha dominant ve özgüvenli olduğunu da ekleyelim.

        14

        Bunun yanında kedi insanlarının daha zeki oldukları düşünülüyor. Ayrıca kaygıya daha mehilliler.

        15

        Kedi insanları aynı zamanda tek başlarına yaşamaya köpek insanlarına göre 3’te bir oranında daha yatkınlar. Ayrıca tercihleri daha çok müstakil ev yerine apartman dairesi oluyor ve genelde bu grup bekâr kadınlardan oluşuyor.

        16

        Köpek sahibi olmanın güçlü geleneksel değerlere sahip olmak anlamına gelmesinin yanı sıra, kurallara bağlı olmak anlamına geldiği de görülüyor.

        17

        Kedi insanları buna karşın daha topluma ve mevcut düzene karşı olabiliyor, daha yaratıcılar, macera severler ve hayalperestler.

        18

        Hassasiyet ise kedi insanlarında daha çok gözlemlenmiş bir özellik.

        19

        Moofio içerisindeki hesapları gözlemlediğimizde bu bilgilerin ne kadar desteklendiğini görüyoruz. Örneğin; kedi hesapları ev içerisinde paylaşımlara ağırlık verirken, köpek hesapları dış ortamda paylaşımlara ağırlık veriyor.

        20

        Kedi hesaplarından uyku ile alakalı içerik paylaşımı köpek hesaplarına oranla çok daha yaygın. Bunun temel sebebi kedilerin ömürlerinin %66'sını uyuyarak geçirmesi de olabilir tabii ki.

        21

        Bunun yanında kedi sahiplendirme ile alakalı paylaşımlar, köpek sahiplendirmeye oranla oldukça yüksek.