Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bu yılki trend altın değil bisiklet günü Sarı Bisiklet projesi nedir

        SEMA EREREN/HT CUMARTESİ

        Bugün 5 milyon anne, 55 milyon insanın hayatını etkiliyor. ETİ ve Aktif Yaşam Derneği’nin, hareketli yaşama teşvik etmek için 2014’te hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi Sarı Bisiklet işte bu yüzden, bu yıl kadınlar aracılığıyla mahallelere hareket kazandırmaya geliyor. Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi sakinlerin bisikletli iftar şenliğinde buluşturmuşken ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ile sohbet ettik.

        ‘Sarı Bisiklet Projesi’ fikri nasıl doğdu?

        Çıkış noktamız “fiziksel inaktivite”. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; ölüme neden olan risk faktörleri arasında fiziksel inaktivite 4’üncü sırada yer alıyor. Dünyada yılda 3.2 milyon insan, Avrupa’da yılda 600 bin insan fiziksel inaktiviteden ölüyor. Aktif Yaşam Derneği’nin bir araştırmasına göre; Türkiye’nin sadece yüzde 25’i aktif yaşıyor, başka bir deyişle 4’te 3’ümüz yeterince hareket etmiyor. Sağlıklı bir hayatın ancak hareketli bir yaşamla mümkün olabileceğini düşünüp Sarı Bisiklet Projesi’ni hayata geçirdik. “Sağlık İçin Hareket, Hareket İçin Bisiklet” dedik.

        Neden bisiklet?

        Çünkü bisiklet sınıfsız, yaşsız, çağdaş, çevreci ve hareket ederken aynı zamanda eğlendiren bir araç.

        Proje kapsamında bugüne dek neler yapıldı?

        Projenin 3’üncü yılındayız. Geçen 2 yılda Eskişehir ve İstanbul’daki ilkokullarda 10 binlerce çocuğumuza bisiklet eğitimleri verdik, bisiklet sevgisini aşılamak için üniversite kampüslerinden semt pazarlarına kadar farklı mekânlarda, farklı insanlara temas ettik. Bugüne kadar binlerce atıl durumdaki bisikletin bakımını yapan mobil tamir aracımız için “Çölde vaha gibi bir şey” yorumları almak bizi çok mutlu ediyor.

        Bu yıl mahallede neler yapacaksınız? Odağınızda kadınlar var...

        Evet. Çünkü bugün 15 milyon anne, eşleri ve çocuklarını da hesaba katarsak 55 milyon insanın hayatını etkiliyor. Bu nedenle bisikleti gündelik hayatın içine yerleştirmek adına kadınlar önemli birer oyun kurucu. Ancak Türkiye’de annelerin yüzde 85’inin spor yapma alışkanlığı yok. Projemizle mahallelerde bisiklet günleri, annelerin çocuklarıyla okula bisikletle gidebileceği güvenli sürüş etkinlikleri düzenleyeceğiz. Hafta sonları ailece katılabilecekleri toplu sürüş etkinlikleri yapacağız. Ev hanımları artık altın günü yerine bisiklet günü yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ