Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bayramlık 4 şerbet!

        Anadolu’nun bereketli topraklarında doğan tariflerle lezzet yelpazesini zenginleştiren Delimonti geçtiğimiz günlerde Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin’in ev sahipliğinde özel bir atölye gerçekleştirdi. Biz de katıldık, Şahin’e bayramlık şerbetleri sorduk. Asitli içecekler yerine tatlı yanında iç serinleten lezzetli tarifleri aldık. Hem yapması kolay hem de nefis!

        Gül şerbeti

        Malzemeler: 500 gram gül yaprağı, 130 gram şeker, 1 litre su

        Yapılışı: Gül yapraklarıyla şekeri ovun. Rengi ve kokusunun bir olması için 2–3 saat bekletin. Suyu ilave edilip hafif ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 3 dakika sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Tülbentle süzdürdükten sonra soğuk olarak servis edin.

        Limon-nane şerbeti

        Malzemeler: 4 limon, 10 dal taze nane, 1 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su

        Yapılışı: Limonların suyunu sıkın. Taze nane yapraklarını, 1 çorba kaşığı şekerle havanda dövüp, macun kıvamına getirin. Temiz bir tülbente koyun. Tülbenti iyice sarıp, limon suyunun içine atın. Sabaha kadar buzdolabında saklayın. Daha sonra tülbenti limon suyunun içinden alın. 1 su bardağı toz şeker ve suyla limon suyunu karıştırıp, soğuk olarak servis yapın.

        Karadut şerbeti

        Malzemeler: 500 gram karadut, 130 gram şeker, 1 litre su

        Yapılışı: Karadutları ayıklayıp temizledikten sonra akşamdan şekerle karıştırıp sabaha kadar buzdolabında bekletin. Tencereye alın, suyu ilave edin ve hepsi birlikte kısık ateşte kaynamaya bırakın. 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını söndürerek soğumaya bırakın. Soğuyunca tülbentten süzün, soğuk olarak servis edin.

        Şeftali şerbeti

        Malzemeler: 3 kilo olgun şeftali, yarım kg şeker, 3 limon

        Yapılışı: Şeftalinin kabuklarını soyup çekirdekleri ve çekirdek yataklarını kesip atın. Sonra küçük parçalara doğrayacağımız şeftalileri büyük bir kâseye koyun. Üstüne tozşekeri dökün. 3 limonun suyunu da sıktıktan sonra birkaç saat dinlendirin. Şeftaliler olgunsa bu dinlenme sonunda kendiliğinden iyice ezilir. Eğer ezilmemişse elinizle iyice ezin. Yeteri kadar su katıp şekeri de iyice eritin. Sonra şurubu ince bir tülbentle süzün ve bir sürahiye doldurun. Birkaç parça buz atıp servis edin

        Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin
        Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin

        Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin:Soğuk içilenler haz verir

        Her aromalı içeceğe şerbet denir oldu.

        Şerbetle şurubu karıştırmamalı, şurup sadece konsantre. Şerbet, çiçekler, taze ve kuru aromatik otlar, baharatlar veya taze ve kuru meyvelerin şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılıp ya da karıştırılıp içecek kıvama getirilmesiyle hazırlanan serinleticidir. Yapıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Uzun süre geçerse şerbet şirelenir. Bu nedenle hazır almaktansa evde yapmak daha uygun olur.

        Hangi zamanlarda, nasıl içmeli?

        Sabah aç karnına içilmemeli. Çünkü insanların gizli şekerleri olabilir. Yemeklerin ya yanında ya da sonunda içilebilir. Bir de şerbetin soğuk olanı da sıcak olanı da vardır ama soğuk içilenler daha haz verir.

        Osmanlı’da şerbet çok mühimdi. O zamanlar nasıl bir yeri vardı?

        Batı’da şarap kültürü ne kadar önemliyse Osmanlı’da da şerbet o kadar önemliydi. Aklınıza gelen tüm yiyeceklerin şerbeti yapılırdı. Bu içecek sultanın sofrasından fakir sofrasına kadar eksik tutulmayan, her zaman ansızın gelen misafire sunulması gereken en önemli ve leziz ikramdı. Hatta Topkapı Sarayı’na sonradan eklenen Helvahane ile mutfak bir tatlı, şurup ve şerbet laboratuvarı gibiydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ