Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Neden geç kalırız?

        Sema EREREN / HABERTÜRK PAZAR

        Otel odasından çıkmam gereken saate epey vakit var. Alt tarafı bavulumu toplayıp iş mail’lerimi kontrol edeceğim. Bir de duş alıp giyineceğim, o kadar. “Ohoo rahat rahat yetişirim, bir de üzerine kahve içerim” diyorum. Sonuç: Saçlarını kurutmaya vakti olmadığından ıslak saçlarla otel resepsiyonunda bavulunu çekiştiren, telaşlı bir kız. Bu defa da olmadı, yetişemedim...

        Geç kalmak sizin kaba ve bencil olduğunuzu gösteriyor! Hemen bana kızmayın. Bunu söyleyen işin uzmanı, “The Now Habit at Work” kitabının yazarı doktor Neil Fiore. Elbette kabalık ve bencillik diyerek işin içinden sıyrılmak olmaz. Geç kalmanızın altında yatan tonla sebep var...

        İşte 9 sebep

        1- Yapacağınız iş veya gideceğiniz yerle ilgili motivasyonunuz yeterince fazla değilse ya da kararsızsanız geç kalacağınız gerçeği kaçınılmaz. Ertelemek için bahaneler uydurur, gerekli olmayan işlerle zaman öldürürsünüz. Columbia Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nün Kadın Programı Direktörü Elizabeth Fitelson, “Gönülsüzlük sizi yavaşlatır” diyor.

        2- Planlama hatasının kurbanı olabilirsiniz. Özellikle İstanbul gibi trafiğin sabaha karşı 2’de bile berbat olduğu bir yerde, şehrin ritmine ayak uydurmak kolay değil malum.

        3- İşlerini yetiştireceğine dair rahat tavır takınan optimistler sıklıkla geç kalır. San Diego Devlet Üniversitesi’ndeki bir araştırma, geciken bireylerin kaygı taşımayan, rahat insanlar olduğunu göstermişti.

        4- Geç kalmayı huy edinenler de var. Bu kişiler hayatının düzene koyulamayacak kadar komplike olmasından duyduğu korkuyla baş etmektense geç kalmanın verdiği stresle baş etmeyi yeğliyor. Kimisineyse yetişme çabasıyla yaşadığı adrenalin zevk veriyor.

        5- Çok titizlendiği için geç kalan mükemmeliyetçiler ya da işini yeterince ciddiye almayan, önemsemeyenler sıklıkla geç kalır.

        6- Kontrol sahibi olduğunu göstermeye çalışmak geç kalmanın başka bir sebebi. Bu kişiler başkalarını bekletirken kendini güçlü hisseder, birilerinin kendisine ayak uydurmak zorunda olduğu için haz duyar.

        7- Duke Üniversitesi’nden Psikoloji ve Ekonomi Profesörü Doktor Dan Ariely, geç kalmanın bir numaralı sebebini, gün boyunca her şeyin normalden daha yavaş ilerleyeceğine duyulan inanç olarak açıklıyor. İşi ne kadar sürede bitireceğinizin hesabını yanlış yaptığınızdan geç kalırsınız.

        8- Uzmanlara göre gece kuşları özellikle geç kalıyor. Az uyuduğundan yapılması gereken iş için harekete bir türlü geçemez, tembel hisseder ve ertelemeye yeltenir.

        9- San Diego State Üniversitesi’nden araştırmacı Jeff Conte, aynı anda birden çok iş yapmanın zaman hesabını zorlaştırdığını söylüyor.

        Bu bir hastalık olabilir mi?

        Kronik geç kalma gibi düşünülen durumların Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hastalarınınkiyle aynı beyin bölgesindeki sorundan kaynaklanıyor olduğunu savunanlar var. Bu iddiaya göre kronik geç kalma hastalığı diye bir şey yok, bu kişiler sadece işin ne kadar zaman alacağını doğru şekilde hesaplayamıyorlar.

        Nasıl baş edilir?

        ■ Kaybetme potansiyeliniz olan anahtar, gözlük gibi eşyalarınızı bir yere koyun.

        ■ Alarm çaldığında ertelemeyin.

        ■ Uykusuz kalmayın.

        ■ Kıyafetlerinizi akşamdan hazırlayın.

        ■ Yapılacaklar listesi hazırlayın. Gün içinde enerjik hissettiğiniz saatleri verimli kullanın, hiçbir şeye gerektiğinden fazla vakit harcamayın.

        ■ “Mental Toughness: Secrets of the World Class” kitabı yazarı Steve Siebold, randevularınız öncesi kendinize 10 dakika ekstra zaman verin diyor. Görüşmeniz 14.00’deyse onu 13.50 diye not edin.

        İlişki bozar

        Psikolog Linda Sapadin’e göre geç kalmak ilişkilerinize zarar verir, çevrenizdekilere kötü itibar bırakmanıza, saygınlığınızı yitirmenize neden olur. Bu arada “Never Be Late Again” kitabı yazarı Diana DeLonzor, geniş çaplı araştırmasının sonucunda geç kalanların çoğunun sanılanın aksine geç kalma davranışlarından memnun olmadıklarını savunuyor “Çok çaba harcasalar da yine de dakik olamazlar” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ