Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 'Yüzyılın dramı' 3 dinin temsilcilerini buluşturdu

        GAZETE HABERTÜRK

        SüryaniKilisesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yüzyılın Dramı Sığınmacılar” konulu fotoğraf sergisi, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesinde açıldı.

        Serginin açılışına ev sahibi Süryani Patriği Yusuf Sağ’ın yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, Ermeni Patriği Genel Vekili Aram Ateşyan, Latin Katolik ruhani lideri Rubentyar Ablağa ile bazı ülkelerin İstanbul’daki başkonsolosları ile misyon temsilcileri katıldı.

        ‘İNSANLIK VİCDANINA ÇAĞRI YAPIYORUZ’

        Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, “Kendi hikâyemizle yüzleşiyoruz. İnsanlık vicdanına çağrı yapıyoruz. İnsanlık vicdanını sahneye davet ediyoruz. Ya yüz akımızla çıkacağız ya da Allah’ın huzurunda bu acının hesabını vereceğiz. Göçün pek azı müstesna, hepsi çok acıdır. Göçten bahsederken gasp edilmiş insanlık hallerinden bahsederiz. Göçlerle yüzleşiyoruz. Dünyanın bir geleceği varsa, bu göç bu geleceğin karanlık olduğunu gösteriyor. Ya bu yarayı bugün iyileştireceğiz ya da bu yara hepimizi alacak. Birbirimizi ötekileştirmeden, dünyayı daha güzel bir yer yapmak zorundayız” dedi.

        ‘ÇÖZÜM GETİRMELİYİZ’

        Fener Rum Patriği Bartholomeos da dışarıda sergilenen fotoğrafları gördükten sonra daha önceden bir konuşma metni hazırlamasına gerek olmadığını anladığını belirtti. Ortamdaki sevgi ve saygıya herkesin ihtiyacı olduğunu ifade eden Bartholomeos, “Bu sevgi ve dayanışmaya daha fazla sığınmacıların ihtiyacı var” diye konuştu.

        İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ise mazlum ve mağdurların acılarına dikkat çekmek için bu sergiyi açanlara teşekkür ederek, zorunlu göçle imtihan olanların İslam coğrafyasında yaşayanlar olduğunu söyledi. Yaran, “Günümüz dünyası ikiyüzlülüğün hâkim olduğu çok zalim bir yer olmuştur. Gerçek ve görünür sebepleri üzerinde elbette kafa yorup çözüm getirmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

        “Tarihin derinliklerine baktığımızda dünyamız farklı coğrafyalarda çokça zulüm görmüştür” diyen Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Haleva da geçmişteki büyük göçlerin hiçbirinin bugünkü yaşanan göç kadar yürek burkan bir nitelik taşımadığını vurguladı.

        ‘BERABERLİK VE DAYANIŞMA GÖSTERGESİ’

        SüryaniPatriği Sağ, sığınmacıları konu edinen bir fotoğraf sergisinin açılışında farklı din mensuplarının bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Değişik din ve mezhep mensubu kişilerin İstanbul Müftüsü, Rum, Ermeni ve Ortodoks mezhebinin ruhani liderlerinin bir arada bulunmasının birlik, beraberlik ve dayanışma göstergesi olduğunu aktaran Sağ, “Burada sizleri selamlamaktan başka söyleyecek sözümüz yoktur. Katkısı olan herkese teşekkürler ediyorum” dedi. Sağ’ın ardından sergi hakkında bilgi veren Peder Orhan Çavlı, insanların kardeşliğinin bir teori değil bilimsel bir gerçeklik olduğunu vurgulayarak yaralı duruma düşmüş tüm sığınmacılara yardım elinin uzatılması çağrısında bulundu.

        Süryani Kilisesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yüzyılın Dramı Sığınmacılar” konulu fotoğraf sergisi Beyoğlu’ndaki St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesinde açıldı. Serginin açılışına İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva da katıldı.

        Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan St. Antuan Katolik Kilisesi bahçesindeki serginin açılışına bazı ülkelerin İstanbul’daki başkonsolosları ile misyon temsilcileri de katıldı. Programda kilisenin ilahi korosu da konser verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ