Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Türkiye'nin yeni atletleri ve bilinmeyen yönleri

        Mehmet Emin DEMİREZEN/HABERTÜRK PAZAR

        Bugüne kadar atletizmde elde ettiğimiz başarıların altında ya doping çıktı ya da başka bir şey... Fakat geçen hafta bir ilk yaşandı: Hollanda Amsterdam’daki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 5 günde tam 12 madalya kazandık. Size şöyle bir kıyas vereyim: Bugüne kadar bu şampiyona tarihinde anca 15 madalya kazanabildik, bu ne hızdı! Bu başarı milli sporcularımızın ama durun bir dakika... 12 madalyanın 10’unu alan sporcular devşirme. Ne yani ‘devşirmeden’ kazanamıyor muyuz? Jak Ali Harvey, Yasmani Copello Escobar, Yasemin Can ve diğerlerinden söz ediyorum... Bize bu milli mutluluğu yaşatan sporcuların hikâyeleri ne? Neden bizi temsil etmeyi seçtiler? Kimisinin sporcu olması istenmemiş kimisi yeteneksiz denilip takımdan kovulurmuş. Her birini inceledik..

        KAÇAK ŞAMPİYION: JACK ALİ HARVEY

        asıl adı Jacques Harvey. 4 Mayıs 1989’da Hanover Parish-Jamaika’da doğdu. Annesiyle babası boşandı, babasıyla Jamaika’da kaldı. Harvey’in tek isteği koşmaktı, babası karşı çıktı çünkü oğlunun dine yönelmesini istiyordu. 19’unda evden kaçıp halasının yanında spora başladı. Birçok vatandaşı gibi şansını yurtdışında denemek istiyordu. Jak Ali, 2012’de ENKA tarafından Türkiye’ye getirildi. Türkiye adına yarışıp başarılı olmak ve Türkiye’de gençlere örnek olmak istediğini her fırsatta dile getiriyor

        ARAS KAYA

        Amos Kibitok olarak 4 Nisan 1994’te Kenya’da doğdu. Aras Kaya 3 bin metre su engellide gümüş madalyanın sahibi oldu. Türkiye’yi temsil etmeden önce, Kenya ve Rusya adına da yarışlara katılmıştı.

        ALİ KAYA

        Kenyalı. Stanley Kiprotich Mukche adıyla 1994’te doğdu. 2013 İtalya’da düzenlenen Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası’nda 5 bin ve 10 bin metrede kazandığı 2 altın madalyaya rağmen aniden ortadan kaybolması ve kürsüye çıkmaması olay oldu. 2015 Avrupa Salon Şampiyonası’daki 3 bin metre derecesiyle Türkiye ve şampiyona rekoru kırıp altın madalya aldı.

        'YETENEKSİZ' ŞAMPİYON: YASMANİ COPELLO ESCOBAR

        Küba’da antrenörünün “yeteneksiz” diye takımdan attığı Yasmani Capello Escobar, 2013’te Türk vatandaşı oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü’ne bağlı Escobar, Türk vatandaşı olarak katıldığı ilk Dünya Şampiyonası’nda 400 metre engellide rekorla finale kalmıştı. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda erkekler 400 metre engelli finalinde altın madalyanın sahibi sporcu geçen yıl Habertürk’e verdiği röportajda “İyi ki Türkiye için koşma kararı vermişim” demişti.

        POLAT KEMBOİ ARIKAN: ZOR OLMADI

        2011’de Türk vatandaşlığına geçti. Gerçek adı Paul Kipkosgei Kemboi. Uluslararası turnuvalarda yarışmak için 2 yıl beklemeliydi ama Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği 2012’de, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye adına yarışma izni verdi. Arıkan bir röportajında “Atletizme tutkuyla bağlı bir Türk geliyor ve seni Kenya’da buluyor. Avrupa’da şampiyon oluyorsun. Madalyalar kazanıyorsun. Belki çok klasik olacak ama rüyalarım gerçek oldu” demiş KAAN KİGEN ÖZBİLEN Mike Kipruto Kigen adıyla 15 Ocak 1986’da Kenya’da doğdu. 2015’te Türk vatandaşı oldu, Türkiye adına yarışmaya başladı. Afrika ve dünyada 5 bin ve 10 bin metrede 1 altın, 3 gümüş madalya sahibi.

        OLAY ATLET: RAMİL GULİYEV

        Fenerbahçe, 2010’da Guliyev’i kadrosuna kattı, 2011’de Türk vatandaşlığına geçti. O dönem Guliyev Türk vatandaşı oldu ve Türkiye ile Azerbaycan arasında kriz yarattı. Rusya ve Katar’ın da vatandaşlık teklif ettiği sprinter’ın Türkiye’yi tercih etmesi Azerbaycan’ı kızdırdı. Sporcu, uluslararası atletizm federasyonlarına şikâyet edildi, başka bir ülke adına yarışırsa vatandaşlıktan çıkarılmakla tehdit edildi. Tüm bu yaşananlar Guliyev’i çok üzmüştü, Türkiye adına 2012 Dünya Şampiyonası veya Londra Olimpiyatları’nda yer almadı.

        'TOMBUL KIZ' YASEMİN CAN

        Kim derdi 1996’nın son günlerinde Kenya’da bir dağ köyünde doğan Vivian Jemutai, Yasemin Can olup çıksın... Can, döküldüğü söylenen Türk Atletizm Takımı’na geçen hafta Avrupa Şampiyonluğu’nu getirdi, 20. yaşı dolmadan bizi Rio Olimpiyatları için de umutlandırdı. Şansı belki de ENKA’nın, “atlet dedektörü” Önder Bilen’in kasabasına uğrayıp stilinin keşfedilmesi. Zira diğer hocaları “Kilolu, koşamaz” dese de 2016 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda hem 10 bin hem de 5 bin metrede Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.

        AVRUPA NE DİYOR?

        Almanya Atletizm Federasyonu Başkanı Clemens Prokop, Türkiye’nin devşirmelerle elde ettiği başarı için “Sporcu devşirme manipülasyonuyla savaşmalıyız’’ diyor. Daily Mail muhabiri Ben Bloom da “Türkiye’nin kadrosu: 7 Kenyalı, 2 Jamaikalı, 1 Etiyopyalı, 1 Kübalı, 1 Güney Afrikalı, 1 Azerbaycanlı + biraz Türk. Bu ne saçmalık? Sporcuların ülke değişikliği hakkında bir şeyler yapılmalı. Çoğu zorunluluktan Türkiye’ye gidiyor. Görünen o ki altın madalya rahatlıkla satın alınabiliyor” dedi.

        16Şampiyonaya Türkiye 15, İtalya ise 16 devşirme ile katıldı. Diğerleri sırasıyla İspanya 13, Belçika ve İngiltere 6, Hollanda 4, İsrail 3...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ