Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sokakları sanat galerisi olan 9 şehir

        Sema EREREN / HT CUMARTESİ

        Bu eserleri günün 24 saati ücretsiz görmek mümkün! Sokak sanatçıları, içimizi karartan duvarları, kapıları, binaların kimsesiz cephelerini tuval gibi kullanıyor. Bu yazıda her köşede ayrı bir sokak sanatı başyapıtına rastlamanın mümkün olduğu şehirleri dolaşıyoruz.

        Herkes yatağında uyurken yaptığı resimler saatler içinde duvardan sökülen hatta milyon dolarlara satılan gizemli İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin en büyük koleksiyonunun dünya prömiyeri İstanbul’da yapılmış, çok ses getirmişti. Nasıl getirmesin ki... Eserleri Lady Gaga, Christina Aguilera, Leonardo DiCaprio, Janet Jackson gibi yıldızların evlerinden ödünç alıp getirildi. Banksy gibi dünyanın dört bir yanında milyonlarca takipçisi olan, gece vakti ıssız sokaklarda duvarlara resim yapıp ortadan kaybolan sanatçıların sayısı artıyor. Savaşı, politikayı, çevre sorunlarını, tüketim çılgınlığını eleştiren sokak sanatçıları çizimleriyle dünyada farkındalık yaratmanın derdinde. Sırf bu isimlerin çizimlerini görmek için binlerce kilometre aşıp özel turlara katılanlar da var, haritayı eline alıp bir başına keşfe çıkan da. İstanbul da bu cezbedici destinasyonlardan şüphesiz! Diğer yandan 1970’lerden itibaren yükselen ‘street art’ akımını sanat olarak benimseyemeyen hatta graffitilerin şehri kirlettiğine dair eleştiriler getirenler de yok değil! Yine de takipçiler çoğunlukta. Ayağımıza kadar gelen Banksy eserlerini Karaköy’de görme şansını kaçırdıysanız gelin, dünyadaki en iyi örneklerin nerelerde olduğuna bakalım...

        1- Lizbon (Portekiz) Sanatı sokağa işleyen şehirlerden Portekiz’in başkentinde gencinden yaşlısına pek çok kişi yeteneğini duvarlara döküyor. Şehrin bu denli renkli olmasının sebebi Lizbon Belediyesi’nin sokak sanatına destek vermesi. Çünkü belediye, yaptığı projelerle sanatçıları teşvik ediyor. Bol sosyal mesaj içeren eserleri bu şehirde mutlaka görmek gerekiyor. Mutsuz pandalar aracılığıyla küresel ısınmaya dikkat çeken resim de bunlardan biri.

        2- Bristol (İngiltere) Bristol, İngiltere sokak sanatının merkezlerinden. 200’den fazla sanatçı buradan çıktı. Mesela dünyanın en esrarengiz sokak sanatçısı Banksy... Şehrin her noktasında düşündürücü ve mizahi çizimler karşımıza çıkıyor. Tepki alıp birkaç saat içinde yok edilen eserler de oluyor. Özellikle Well Hung Lover en gözde eserlerden.

        3- Berlin (Almanya) Sokak sanatı denince akla ilk gelen şehirlerden biri de Berlin. Berlin Duvarı’nın, şehirdeki sokak sanatının çıkış noktası olduğu söyleniyor. Graffitilerden mimi mizahi, kimi politik mesaj veriyor. Bazı sanatçılar duvarı boyarken bazısı evde hazırladığı tasarımını şehir duvarlarıyla buluşturuyor. El Bocho ile sosyal ve politik mesajlar veren Alias en meşhur olanlardan. Banksy, Blu ve Roa gibi dünyaca ünlü sokak sanatçılarının eserlerini de Berlin’de görmek mümkün. Özel turlara talep yüksek.

        4- Lodz (Polonya) Polonya sokak sanatı uluslararası üne sahip. He Lodz, en popüler destinasyonların başında geliyor. Büyük duvarlara, bina cephelerine yapılan dev duvar resimlerini görmek için şehrin ziyaretçisi eksik olmuyor. Duvar resimleri kadar onları yapan sanatçılar da şöhreti yakalamış durumda. Aryz eserlerini mutlaka görün.

        5- Mexico City (Meksika) Meksika’nın başkentinde sokak sanatının temelleri 1920’lerde atıldı. Diego Riviera gibi sanatçılar sosyal mesajlar vermek için şehir duvarlarını kullandı. 2012’de gerçekleşen ‘All City Canvas Festivali’yle Roa, El Mac ve pek çok sanatçı El Universal gibi şehrin ikonik binalarını sanat eserine dönüştürdü. Şehirdeki benzersiz duvar resimlerinin sayısı her geçen gün artıyor.

        6- São Paulo (Brezilya) Güney Amerika’nın en büyük kenti olarak bilinen bu şehirde, özgün sokak sanatı örneklerini mutlaka görmelisiniz. Otobanların kenarlarındaki bariyerlerden, terk edilmiş binalara hatta depolara şehrin dört bir yanında ‘sokak sanatı’ yapılabilecek alanlar var ve bunların adım başı karşınıza çıkması an meselesi... Sanatçı Kobra’nın eserleri görülmeli.

        7- Buenos Aires (Arjantin) Arjantin’in başkenti, sokak sanatında dünyanın en popülerlerinden. Sayısız sanatçı ülkelerinden kalkıp Buenos Aires’e giderek sokak duvarlarını boyuyor ve harikalar yaratıyor. Şehirde sık sık sokak sanatı festivalleri düzenleniyor. Evinin duvarına sanat eseri isteyenlere sanatçı bile bulunabiliyor. Üstelik terk edilmiş bina çok, resim yapmak için izin alma zorunluluğu da yok. Villa Crespo ve San Telmo görülmeli.

        8- Melbourne (Avustralya) Avustralya’daki bu şehir, sokak sanatıyla adından söz ettiriyor. Şehirdeki sokak sanatının en canlı örneklerinden bazıları Hosier Lane, Blender Lane ve Post Office Lane. Banksy’nin ünlü fareleri de sokakları süslüyor.

        9- Cape Town (Güney Afrika) Cape Town’un birçok bölgesinde rengârenk duvar resimlerini görebilirsiniz. Woodstock bölgesi de bunlardan. 2011’den sonra bu bölgede eski binalar, fabrikalar Freddy Sam gibi sokak sanatçılarının çalışmalarıyla renklendi. Faith47 ve Dal East en popüler isimlerden. Şehirde ayrımcılığın tavan yaptığı eski dönemlere gönderme yapan eserlere de rastlanıyor. Bu eserleri görmek için Cape Town’da özel turlara katılabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ