Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Adana ve Mersin’den eşsiz lezzetler

        ÖMÜR AKKOR - HABERTÜRK PAZAR

        Bundan iki yıl önce Frankfurt uçağında karşılaştığım Merih Ailesi beni sürekli Mersin’de ağırlamak istiyordu, ancak yeni gidebildim. Uzun zamandır yaptığım en lezzetli seyahat oldu hatta son 5 yılın en gastronomik seyahatiydi!

        O birkaç günde ne lezzetli yemekler yediğimi ve gitmekte ne kadar geç kaldığımı şimdi anlıyorum. Yeme-içme konusunda bana kaptanlık eden Okay Merih’in götürdüğü yerlerin yanı sıra bizzat keşfettiğim yerleri size tanıtmak istiyorum.

        İşte Adana’dan Silifke’ye uzanan bir lezzet rotası hazırladım.

        ADANA'DAN 3 ÖNERİ

        En sevdiğim ve yerinde yemezseniz asla tadını bilemeyeceğiniz bir yemek Adana kebap. Her yıl en az 4 kere gittiğim Adana’dan yemek yemeden dönmem. Size şimdilik küçük bir öneri listesi vereyim...

        1. UFUK'UN YERİ

        Bu ara en favori dükkânım. Karataş yolunda kebabınızı yedikten sonra mutlaka Ağaçaltı Tatlıcısı’nı bulun. 55 yıldır aynı ağacın altında olduğundan herkes bilir.

        2. Elem: 10 yıldır sürekli giderim. Özellikle marullu tahinli taratoru efsane.

        3. Tüm tablacılar: Sokakta kebap yapan tüm tablacılarda özellikle gece yarısından sonra kebap yiyebilirsiniz.

        YENİ ADA KEBAP/ TARSUS

        Bir kuşgözü lahmacun yedim, tadı hâlâ damağımda. Aman, fındık lahmacunla karıştırmayın! 1 lira büyüklüğünde ve sadece kebap kıymasıyla yapılan bir lezzet.

        HUMUSÇU AKIN 1960 / TARSUS

        Humus, dut, yeni dünya ve narenciye ağaçlarından yapılan tokmakla her siparişte taze hazırlanıyor.

        HAVANA / TARSUS

        Burası aslında pastane gibi ama daha çok bir Tarsus efsanesi olan gofret ve kahke satıyor. Ayrıca bisküvi, peksimet çeşitleri de bulabilirsiniz.

        MERİH AİLESİ'NİN EVİ/ MERSİN

        Burası öyle bir ev ki neyi sorsam anında yapıyorlar. Sadece yemek de değil, nar ekşisi, tereyağı, kaymak, süt, yoğurt aklınıza ne gelirse. Hayatımda yediğim en iyi içli köftenin de adresi. Nazlı Teyze ve Muhittin Amca’ya hürmetlerimi sunarım.

        SARNIÇ RESTORAN/ GÖZNE YAYLASI YOLU

        Bulguru, tereyağı ve yanında gelen bol tereyağında kızarmış tavuğun lezzetini unutamam. Sebzeleri, yoğurtları ve salataları da çok lezzetli. Eh, yayla havası da cabası.

        YÜRÜ KEREBİÇ/ MERSİN

        Benim kerebiç ile aram açıktı ama nedenini bir türlü bulamamıştım. İlk lokmada öyle çok şaşırdım ki... Zamanla Mersin’den sipariş vermeye başladım. En lezzetlisi burada. Biz Antepliler de yaparız ama burası iki çıta üstte.

        DONDURMACI HALİL / MERSİN

        “Cezerye” derseniz burada durun! Cevizli ve fıstıklı yapıyor. Keza daha fazlasına gerek duymuyorsunuz. 1960’ta başlayan hikâyesi aynı güzellikte devam ediyor. Orada oturup dinleyin hikâyesini...

        EMİN USTA / MERSİN

        Peynirli kadayıfın (künefe demiyorlar) ve şıralı böreğin en doğru adresi. Neredeyse kamyon lastiği büyüklüğünde bakır tepsilerde yaptıkları peynirli kadayıfı mutlaka deneyin.

        CİĞERCİ SOBAŞ / ARKADAŞ MERSİN

        Ciğerci Saboş, bir Mersin efsanesi. Sabah 05.00’te açılıyor 05.30’da mangal pişirmeye hazır oluyor. Sabah 09.00’a kalmadan dükkânı kapanıyor. Bir diğer ciğer kebabı mekânı da Arkadaş. 3 masalı küçük bir dükkân. Ciğeri, ekşi ev yoğurdu ve ayranı çok iyi.

        MEMOŞ TANTUNİ - ENİS TANTUNİ MERSİN

        Şehir bu konuda ikiye ayrılmış. Bir kısmı kuyruk yağında kavrulmuş tantuni seviyor, buna tantuni diyorlar. Diğerine de biftek denildiğini duydum ve sanırım bitkisel yağla pişiriliyor. İkisi de lezzetli ama ben “Kuyruk yağında kavrulmuş” denince bir adım öne çıkanlardanım. Memoş Tantuni’de kuyruk yağında kavrulmuşu da biftek hali de var. Enis Tantuni ise sadece biftek yapıyor. İkisi de seviliyor.

        CENNET CEHENNEM MAĞARALARI VE KAHVALTI

        Enfes manzaraya karşı kurulmuş yerel çadırlarda kahvaltı yapmak çok keyifli. Burada herhangi bir mekânda mutlaka kahvaltı yapın.

        SİLİFKE'YE GELMEK İÇİN ÇOK SEBEP VAR AMA...

        Batırık, meşhur Silifke yoğurdu. Köy pazarında bulmayı deneyin. Toros’un karından karsambaç, çilek, mavi yengeç özellikle Dalyan ve en nihayet Boğsak Koyu’nda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ