Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Trabzon ve Rize'de yemek yenilecek yerler

        Son zamanlarda gitmekten en keyif aldığım rotalardan biri de TrabzonRize... Bu yıl 4 kez bu rotayı yaptığımı söylemeliyim. Karadeniz’de olmak bir yana oraya gitmeyi düşünmek bile insanı mutlu ediyor. Bu aylarda ya da sonbaharda mutlaka bu yolculuk için vakit ayırın

        Kadınlar Pazarı

        Anadolu’da benzerine bolca rastlayacağınız pazarlardan biri Trabzon’da da var. Bu pazarda bahçeden henüz sabah koparılmış otlardan kümesten yeni alınmış yumurtalara, yağlı kaymaklı sütten evde yapılmış taze peynir ve tereyağına kadar taze lezzetler bulmak mümkün. Tabii ki bir de güzel Karadeniz lehçesi ve güler yüzü... Bu pazarda hiçbir şey almasanız da bir tur atmak size keyif verecektir.

        Kalkanoğlu Pilavcısı

        “Kalkanoğlu” lakaplı pilavcı başı Süleyman Ağa, 1854 Kırım harbinin sona ermesinden sonra Trabzon’a yerleşir ve şimdiki dükkânının olduğu alanda pilavını hoşafla beraber satmaya başlar. Bu dükkân neredeyse o yıllardan beri ayni mevkide bulunuyor.

        Rüştü’nün Fırını

        Halil ustanın 1920’de ilk ekmeğini yaptığı fırınının başında şimdi 4. kuşak var. Eskiden sadece ekmek fırını olarak çalışan fırın, daha sonraları yöresel pideleri de yapmaya başlamış. Kıymalı ve tereyağlı, kavurmalı ve Sürmene usulü olanlar hem geleneksel hem de çok lezzetli. Bir restoran gibi hizmet vermese de içindeki uzun masada fırından çıkan pideleri, ayranla sıcak sıcak yiyebilirsiniz.

        Mehmet Usta Akçaabat Köfte Salonu

        1972’de açılan dükkân, Akçaabat köftesi için en doğru adres. İlk günden beri baba-oğul sabah ilk iş, kasaba gider. Kasap kapalı ama anahtarı Mehmet Amca’da var. İki saate yakın eti seçerler, köftesini yaparlar oradan da dükkânlarına geçerler. İşte böyle bir dükkân... Moloz mevkiinde Nur Eczanesi’nin altında.

        Bordo Mavi Balık

        Karadeniz’in en lezzetli balık lokantası... Geleneksel halde pişirilen Karadeniz balıkları, bu lokantada bulunur. Geceden sabaha kadar avlanan gerçek Karadenizli balıkçılardan alınan balıklar, mevsimine göre servis ediliyor. Benim en sevdiklerim arasında tavada domatesli sarmısaklı barbun ve mısır unlu hamsi var. Yanı sıra başlangıçta sundukları minzi peyniri, çubuk turşusu, Karadeniz tereyağı ve fırınlanmış kum patatesleri de çok çok lezzetli.

        Sümer Restoran

        Trabzon’dan Hamsiköy’e sütlaç yemeye giderseniz Maçka çıkışında durmanız gereken bir önemli nokta daha var, o da burası. Geleneksel Karadeniz mutfağından enfes lezzetleri burada tadabilirsiniz. Kuymak, pazı soğanlı karma, karalahana sarma, fasulye turşu kavurma, zumur, süzme yoğurt, Trabzon peyniri, pazı kavurma, zeytinyağlı kara bakla, mısır ekmeği, hamsili kaygana benim yediklerim ve gerçekten hepsi çok lezzetliydi. Özellikle köy yoğurdundan ayranı ise unutulmaz.

        Yılmaz Pide

        Karadeniz’de Sürmene’nin pidesi, Sürmene’de ise burası pek meşhur. İki dükkânı var özellikle çarşı içindeki dükkânı bulun ve hangisini isterseniz onu seçin, buram buram Karadeniz tereyağının kokusu gerçekten sizi çok etkileyecek. Tabii buraya kadar gelince Sürbisa’dan Sürmene bıçağını da almayı unutmayın.

        Huzur Pide

        1966’dan beri hizmette olan bir Rize lokantası... İsmi Huzur Pide olsa da kebabı, yemekleri, döneri ve de dillere destan bir sütlacı var. Sadece bir sütlaç yemek için bile uğranabilir. Yanı sıra yörenin en meşhur döneri de burada. Özellikle Rize’deki gibi etin çok semiz ve leziz olduğu yerlerde döner de bir başka oluyor, denemenizi öneririm.

        Lale Lokantası

        Karadeniz’in en iyi esnaf lokantalarından biri... Burası Çayeli’nde ama Trabzon’daysanız bile buraya yemek yemek için gelinir. Ben birkaç kez rüyamda görüp sadece yemek yemek için Çayeli’ne gittiğimi söylemek zorundayım. Kuru fasulyesi ve kavurması gerçekten çok çok iyi. Yoğurdu ise Türk mutfağının, dünyanın en iyi mutfağı olduğunu kanıtlar nitelikte. Kavrulmuş fındıkla servis edilen sütlaç ise geleneksel Hamsiköy tarifi.

        Ziraat Çay Bahçesi

        “Karadeniz’e geldun da bir cay içmice misun?” derseniz tabii ki içeceğiz. Hem de tam kalbinde... Rize’yi tepeden gören bu Ziraat Çay Bahçesi, çay tarlaları arasına kurulmuş enfes bir tesis. Demlikle servis edilen ve usulüne göre demlenen bu çayı içmelisiniz.

        Platoda Mola

        Hem Pokut’ta hem de Ortan Köyü’nde iki ayrı yayla evi bulunan küçük bir aile işletmesi... Hem konaklama imkânı sundukları evleri çok güzel hem de yöresel yemekleri... Ve geçen sene yemek yediğim en iyi yer de burası... Kaymaklı patatesini, ev yoğurdunu, ekşi mayalı yöre ekmeklerini ki başka yerde bulamadık, tepsi böreğini, karalahana sarmasını, kuymak ve baklavasının tadını hâlâ unutamadım.

        Zilkale ve Ayder

        Ne manzara ne manzara, dünyada eşi benzeri yok. Biraz yürüyün, etrafı izleyin, muhlama yiyin, çay için sonra tekrar etrafı seyredin. İyi gelecek gerçekten, çok iyi gelecek, bana güvenin. Bir de Karadeniz şarkıları eşlik etsin gezinize kendinizi burada doğmuş gibi hissedeceksiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ