Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Seyahat ettiğin şehri dibine kadar keşfet!

        Selin ÖZAVCI / HT CUMARTESİ

        Dünyanın herhangi bir yerinde insanın kendisini güvende hissetmesinin pek de kolay olmadığı bu dönemde; kalabalık turist kafileleriyle birlikte turistik çekim merkezleri arasında mekik dokumak birçoğumuza eskisi kadar cazip gelmiyor. Birçok gezgin için artık turistik merkezleri görmek yerine nispeten mütevazı ve aslında seyahat edilen kentin kültürüne ait daha gerçek hikâyeleri olan, şehrin lokallerinin önerdiği mekânları keşfetmek çok daha çekici... İlk defa gideceğiniz bir şehirde sadece size sunulanı görmek, gezmek, yemek yerine; lokalleriyle, onlardan biriymiş gibi şehri deneyimlemek, özetle şehri kılcal damarlarına kadar keşfetmek çok daha heyecan verici değil mi? Popülariteleri gittikçe artan web adresleri ve/veya uygulamalar sayesinde; sabah kahvaltısından akşam yemeğine şeflerin ya da sıradan insanların masalarına konuk olmak, fotoğraf çekiminden bisiklet gezilerine hafta sonu eğlencelerine dahil edilmek, şehrin kalabalığından uzak semtlerde sanatçıların bir araya geldiği atölyelerde workshoplara katılmak, öne çıkan alışveriş merkezleri yerine tasarım butikleri ya da zanaat ustalarının dükkânlarını keşfedip oralardan alıveriş yapmak, çocukla seyahat edenler için en uygun mekânları öğrenmek, geceleri eğlence için ünlü kulüplere gitmek yerine yeni insanlarla tanışıp onların partilerine katılmak ya da mahalle barlarını elinizle koymuş gibi bulmak yani akla gelebilecek her türlü şehir deneyimini keşfetmek mümkün. Bunun için internetin nimetlerinden faydalanıp, şehirlerini ziyarete gelecek turistlerle deneyimlerini paylaşmayı dört gözle bekleyen ‘oralı’larla tanışın... Benim de gönüllü yazarlarından biri olduğum Estonya çıkışlı Like a Local Guide (likealocalguide.com) isimli girişimden bahsedeceğim önce... Burada Barcelona’dan İzmir’e, İstanbul’dan New York’a 256 şehirden (şimdilik) 3282 yazar, kendi şehirleri hakkında önerilerde bulunuyor.

        Çoğunluğu turist cazibe merkezi listelerinde yer almayan (o listelerde yer alsa bile bahsi geçen mekânları sevme nedenleriyle anlattıkları için daha sevimli gelen) mekânlardan eğlence alternatiflerine birçok adres keşfetmek mümkün oluyor. Elbette önerilen her adres şehrin ücra noktalarında, mahallenin takıldığı bar tadında değil! Ama en azından şehrin gerçek sahiplerinin de oralarda bulunmaktan keyif aldığı konusunda içiniz rahat oluyor. Esas eğlenceli yanıysa orada yaşayanların asla yapmayacağı hatalardan sadece turistlerin yapabileceği yanlış seçimlere kadar birçok konu hakkında öneri yazılarının da yer alması. Tabii bir de sınırlı sayıda kişinin katılabileceği şekilde düzenlenen; semtleri bisikletle keşfetmek, bira turu yapmak, şehrin hayaletli binalarını dolaşmak gibi temalı turlarına mutlaka göz atmalı. Amsterdam çıkışlı Spotted by Locals adresinde de (spottedbylocals.com) Avrupa ve Kuzey Amerika’dan toplam 66 şehre dair keşfedilmeyi bekleyen noktalar, değerlendiriliyor. Yine lokal kişiler tarafından önerilen yeme-içme mekânlarından kültür - sanat adreslerine birçok başlık altında öneri görmek mümkün. İşi bir adım daha ileri götüren Leap Local (leaplocal.org) ise popüler Avrupa şehirlerinden ziyade daha küçük, daha geri planda kalan ya da daha alternatif turizm noktalarında yaşayanların yazdıkları yer alıyor. Öneriler ise yeme-içme mekânları ya da kültürsanat aktiviteleri değil yine orada yaşayanların organize ettiği dalış, bisiklet, vahşi yaşam gibi macera programları oluyor. Ailece seyahat edenler için ilk network olarak lanse edilen Knok (knok.com) airbnb (airbnb.com) gibi tatilde bir başkasının evinde konaklama mantığı üzerine kurulu. Benzerlerinden ayrıştığı nokta sadece çocuklu ailelerin evlerini değişmesi üzerine kurulu olması. Böylece tatil yapacağınız şehirde çocuğunuz için arayacağınız birçok detay lüks olmaktan çıkabilecek, sahiden de büyük rahatlık!

        LOKALLERLE YE, İÇ, EĞLEN!

        Tatile gittiğiniz şehirde sadece konaklama, sosyal aktivite, geziler için orada yaşayanlardan öneri almanın yanı sıra kendileriyle buluşup yiyip, içip eğlenebilirsiniz de... Şehri deneyimlerken yine oralı insanlardan keşif ve aktivite önerileriyle desteği almanızı sağlayan Vayable (vayable.com); dünyanın 150 şehrinde aktif olarak yemek tutkunlarını bir araya getirerek özgün lezzetleri yine oralı aşçılar sayesinde deneyimlemeyi sağlayan Eatwith (eatwith.com), Cookening (cookening.com) ve Eatfeastly (eatfeastly.com) da göz atmaya değer adresler. Tabii bir de bulunduğunuz şehirde yeni insanlarla tanışıp onlarla birlikte partilemenize olanak sağlayan Party With a Local (partywithalocal.com) topluluğu var ki, başlı başına bir başka yazı konusu...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ